Δύο σενάρια στην κυβέρνηση για αυξήσεις σε μισθούς – συντάξεις

Συνέχεια της πολιτικής της λιτότητας ως προς τις αυξήσεις στον δημόσιο τομέα, αλλά και στο σύνολο των συντάξεων, στο πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής του 2009 μελετάται, σύμφωνα με πληροφορίες μας, από το οικονομικό επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών.

Ανοίγει, εξάλλου, η συζήτηση για επιμέρους «πτυχές» του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται στη θέση για αλλαγή της δομής της κοινωνικής ασφάλισης.

Όλες αυτές οι εξελίξεις σημειώνονται δε τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει για τη λήψη άμεσων μέτρων για τη συγκράτηση του ελλείμματος.

= Τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν δύο σενάρια για τις φετινές αυξήσεις που θα ανακοινωθούν από τον υπουργό κ. Γ. Παπαθανασίου:

α) Αυξήσεις 3,5% σε δύο δόσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή μεσοσταθμική αύξηση για το 2009 της τάξεως του 2,25-2,50% (το αισιόδοξο σενάριο) ή

β) Αυξήσεις 2-2,2% για όλους, δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους (το δυσμενέστερο σενάριο).

Για την αύξηση των συντάξεων, μέτρο που αφορά συνολικά 2.500.000 πολίτες περίπου, συζητείται και το ενδεχόμενο της κλιμακούμενης αύξησης. Για παράδειγμα, για συντάξεις μέχρι 600 ευρώ η αύξηση να είναι στο 3%, για συντάξεις έως 1.000 ευρώ στο 2% και για συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ από 0,5% έως 1%.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα ανοίξει και τη συζήτηση για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς και για το ασφαλιστικό σύστημα στον δημόσιο τομέα, χωρίς όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, να είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε οριστικές ρυθμίσεις εν όψει ευρωεκλογών και με ανοικτό το θέμα της προκήρυξης πρόωρων εθνικών εκλογών.

Για την ώρα πάντως εκτιμάται πως ενεργοποιείται η Επιτροπή για τα ΒΑΕ, μόνο όμως για τον καθορισμό των νέων ειδικοτήτων που μπορούν να ενταχθούν στην κατηγορία αυτή.

Κατά τη συζήτηση βέβαια δεν αποκλείεται να επανέλθει στην ατζέντα και το επίμαχο θέμα της λίστας.


Σχολιάστε εδώ