Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1
Οι ψευτο-Εργατικοί του Μπλερ και του Μπράουν έχουν περιέλθει σε τραγική κατάσταση και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αντίπαλο κόμμα, των Συντηρητικών του Ντ. Κάμερον, προηγείται κατά 20 μονάδες! Βασική αιτία αυτής της φθοράς είναι η υψηλή ανεργία που μαστίζει τη Βρετανία. Οι άνεργοι Βρετανοί φτάνουν σήμερα το 1,9 εκατομμύριο, οι περισσότεροι από το 1997 που ανήλθαν στην εξουσία οι Εργατικοί. Δύο κυρίως παράγοντες επέδρασαν στην τόσο μεγάλη αύξηση της ανεργίας. Ο μεγάλος αριθμός των ξένων εργατών που έχουν εγκατασταθεί και εργάζονται στη χώρα και φυσικά η τωρινή οικονομική κρίση. Στη Βρετανία σήμερα υπολογίζεται ότι εργάζονται 3,7 εκατομμύρια ξένοι εργάτες (οικονομικοί μετανάστες) από διάφορες χώρες επιδεινώνοντας το πρόβλημα της ανεργίας των ντόπιων. Και τώρα με την κρίση 2.500 εργαζόμενοι χάνουν καθημερινά τη δουλειά τους, καθώς περίπου 600 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο κάθε εβδομάδα. Επίσης πολλές μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις προβαίνουν σε ομαδικές απολύσεις. Πέρα από αυτά υπάρχουν και οι υπόνοιες για σκάνδαλο στη διανομή του σχεδίου Μπράουν για στήριξη των βρετανικών τραπεζών. Το Συντηρητικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αξιοποιεί για λογαριασμό του αυτές τις καταστάσεις και τα εργατικά συνδικάτα, που παραδοσιακά βρίσκονταν στο πλευρό των Εργατικών, τώρα τους έχουν γυρίσει την πλάτη. Δύσκολες μέρες για τους νεοφιλελεύθερους και παγκοσμιοποιημένους ψευδοσοσιαλιστές.

2
Απέτυχε ο Πρόεδρος Ομπάμα να εγκριθεί από τη Γερουσία ο Τομ Ντασλ, τέως γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος, για τη θέση του υπουργού Υγείας. Ο Ντασλ ήταν ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία και συγγραφέας βιβλίου για την υγειονομική πολιτική. Ο μηχανισμός του Δημοκρατικού Κόμματος έκρινε ότι μπορούσε να βοηθήσει τον Ομπάμα στο δύσκολο έργο των αλλαγών στον τομέα της Υγείας που έχει υποσχεθεί στον λαό προεκλογικά ο νέος Πρόεδρος. Όμως η πλειοψηφία της Γερουσίας είχε αντίθετη γνώμη. Τον απέρριψε και ο Ομπάμα αναγκαστικά απέσυρε την υποψηφιότητα του Τομ Ντασλ. Στη Γερουσία κατά τη σχετική «εξέταση καταλληλότητας» οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές τον κατηγόρησαν: α) Για φορολογικές ατασθαλίες, αφού είχε «ξεχάσει» να πληρώσει φόρους ύψους 140.000 δολαρίων παρελθόντων ετών και β) το κυριότερο εναντίον του ήταν ότι από το 2004 που έπαυσε να είναι γερουσιαστής εργάζεται ως σύμβουλος σε διάφορες μεγάλες εταιρείες του κλάδου Υγείας και μετέτρεψε τις γνωριμίες και την επιρροή του στην πολιτική εξουσία και τον κρατικό μηχανισμό σε «όργανο» εξυπηρέτησης των συμφερόντων των εργοδοτών του και εύκολου πλουτισμού για τον ίδιο. Κατόπιν αυτού κρίθηκε ακατάλληλος για υπουργός Υγείας και γελοιοποιήθηκε. Έτσι ο Ομπάμα υπέστη την πρώτη του ήττα. Δίδαγμα: Κάπου χρειάζεται και η ηθική.

3
Η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων εκπέμπει SOS. Οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων (επιβατικών) στις χώρες της ΕΕ μειώθηκαν τον φετινό Ιανουάριο κατά 26,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα της περασμένης χρονιάς. Και η πρόβλεψη είναι ότι τελικά η μείωση το 2009 θα φτάσει περίπου στο 45% συγκριτικά με τις πωλήσεις του 2008. Τον Ιανουάριο του 2009 στις τρεις ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης η εικόνα είναι ζοφερή. Στην αγορά της Ιταλίας η μείωση των πωλήσεων έφτασε στο 32,6% (Ιανουάριος 2008 = τεμ. 233.111 – Ιανουάριος 2009 = τεμ. 157.418), στην αγορά της Γερμανίας μείωση 14,2% (Ιαν. 2008 = 220.742 – Ιαν. 2009 = 189.385) και στην αγορά της Γαλλίας η μείωση έφτασε στο 7,9% (Ιαν. 2008 = 162.116 – Ιαν. 149.372). Από τις άλλες χώρες της ΕΕ στην Ιρλανδία έγινε και πάλι «θαύμα». Η μείωση έφτασε στο ύψος ρεκόρ 66,5% (Ιαν. 2008 = τεμ. 47.609 – Ιαν. 2009 = τεμ. 15.929). Κατακόρυφη πτώση, ένδειξη της ραγδαίας εξασθένησης της οικονομίας της χώρας αυτής. Στη χώρα μας η πτώση των πωλήσεων «περιορίστηκε» στο 34,7% (Ιαν. 2008 = 33.567 – Ιαν. 2009 = 20.247). Σε περίοδο κρίσης το δεύτερο και τρίτο αυτοκίνητο σε μια οικογένεια είναι χωρίς αμφιβολία περιττή πολυτέλεια, άκρως δαπανηρή. Ήρθε η εποχή να σωφρονιστεί και ο Έλληνας που υπερκαταναλώνει με δανεικά χρήματα και να σταματήσει να συμπεριφέρεται με νοοτροπία νεόπλουτου. Οι υπερβολές τιμωρούνται σκληρά. Παν μέτρον άριστον. Όλοι μας πρέπει να μετράμε σωστά τις δυνάμεις μας.


Σχολιάστε εδώ