Δίνουν ολόκληρες συντάξεις σε Βουλγάρους και Ρουμάνους με ένσημα μόλις ενός χρόνου!

Έτσι, Ρουμάνοι και Βούλγαροι που έχουν 300 ένσημα στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο καλούνται, και σε ορισμένες περιπτώσεις πιέζονται, να πάρουν πλήρη κατώτατη σύνταξη από το ΙΚΑ (486 ευρώ μηνιαίως δηλαδή, συν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) εφόσον εμφανίσουν 4.200 ένσημα από τη χώρα τους!Παρατηρήθηκε μάλιστα το εξής φαινόμενο: Ρουμάνοι και Βούλγαροι που έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας, αγοράζουν από κάποιον εργολάβο 300 ένσημα για να αποδείξουν ότι τον τελευταίο χρόνο εργάζονται στη χώρα μας και στη συνέχεια παίρνουν για όλη την υπόλοιπη ζωή τους σύνταξη 486 ευρώ τον μήνα! Το ίδιο κάνουν και ηλικιωμένοι πολίτες των χωρών αυτών που έρχονται στην Ελλάδα μόνο για να… υποβάλουν τα χαρτιά τους και τα ένσημα, αφού κατά τα άλλα δεν ζουν εδώ αλλά στις χώρες τους! Καταφέρνουν δηλαδή και «βγάζουν» σύνταξη 486 ευρώ τον μήνα και ζουν… πλουσιοπάροχα στη χώρα τους, αφού οι συντάξεις εκεί κυμαίνονται από 60 έως 80 ευρώ!

Όλα ξεκίνησαν όταν, μετά την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ, το ΙΚΑ και τα άλλα Ταμεία, από παρανόηση, άρχισαν να ικανοποιούν αιτήματα ηλικιωμένων πολιτών των χωρών αυτών για έκδοση συντάξεων με ένσημα ενός χρόνου (του τελευταίου) στην Ελλάδα!

Η νομοθεσία όμως αναφέρει πως ο κάθε υπήκοος χώρας-μέλους της ΕΕ έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει στον Ελληνικό Ασφαλιστικό Φορέα τον χρόνο ασφάλισης που έχει στον τόπο του προκειμένου, εφόσον συμπληρώνει με τα ένσημα που θα συγκεντρώσει εδώ στο τέλος της καριέρας του το όριο των 4.500 ενσήμων, να πάρει σύνταξη. Το ΙΚΑ όμως, ή ο οποιοσδήποτε άλλος εγχώριος ασφαλιστικός φορέας, θα συμμετέχει στη σύνταξη αυτή αναλογικά με το ποσοστό που διασφαλίζουν τα ένσημα που αποκτήθηκαν στην Ελλάδα και με βάση το κατώτατο όριο σύνταξης που ισχύει σήμερα, δηλαδή 486 ευρώ. Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, το ΙΚΑ και τα υπόλοιπα Ταμεία, αντί να καταβάλουν το ποσοστό που αντιστοιχεί στη σύνταξη των 486 ευρώ από τα 300 ή 500 ή όσα τέλος πάντων ένσημα απέκτησε ο ασφαλισμένος εδώ, του δίνουν ολόκληρη τη σύνταξη των 486 ευρώ! Αν δηλαδή είχε 1.000 ημέρες ασφάλισης στην Ελλάδα και 5.000 ένσημα στο εξωτερικό (σύνολο 6.000), η αναλογία τους στα 486 ευρώ είναι 47,50 ευρώ. Με την «παρανόηση» όμως που υπάρχει, ο κάθε δικαιούχος, αντί 47,50, έπαιρνε 486 ευρώ!

Με τον τρόπο αυτόν δηλαδή, κάποιοι Βούλγαροι και Ρουμάνοι… έλυσαν το πρόβλημα της ζωής τους, ενώ οι αντίστοιχης ηλικίας έλληνες συνταξιούχοι δεν γνωρίζουν αν θα έχει λεφτά του χρόνου το ΙΚΑ για να τους πληρώσει! Και πώς να έχει βέβαια, όταν μοιράζει λεφτά σε όσους δεν τα δικαιούνται και δεν έχουν καταβάλει παρά κάποια… ψίχουλα για να τα αποκτήσουν. Για να πάρει ο κάθε Βούλγαρος ή Ρουμάνος ή οποιοσδήποτε πολίτης χώρας-μέλους της ΕΕ πλήρη κατώτατη σύνταξη από την Ελλάδα, δηλαδή 486 ευρώ τον μήνα, θα πρέπει να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις μέρες ασφάλισης που συμπλήρωσε στη χώρα μας. Δηλαδή θα πρέπει να έχει συμπληρώσει 4.500 μέρες ασφάλισης σε ελληνικό φορέα. Μόνο τότε -και σε καμία άλλη περίπτωση- δικαιούται να πάρει την πλήρη κατώτατη σύνταξη από οποιονδήποτε ελληνικό ασφαλιστικό φορέα.

Κάτι τέτοιο όμως δεν γίνεται, με αποτέλεσμα τα Ταμεία να βουλιάζουν και να υπάρχουν εργαζόμενοι που να βγαίνουν στη σύνταξη -όπως π.χ. οι υπάλληλοι των φυλακών- χωρίς να παίρνουν εφάπαξ! Δηλαδή χωρίς να παίρνουν τα χρήματα που οι ίδιοι έχουν καταβάλει για να λάβουν ένα ορισμένο ποσόν μόλις βγουν στη σύνταξη! Έχουν που έχουν τα Ταμεία την εισφοροδιαφυγή, τα δομημένα ομόλογα και τις υπέρογκες δαπάνες που εξαιτίας τους χρειάζονται κάθε τόσο «ενέσεις» από τον προϋπολογισμό για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τον κόσμο, αν συνεχίσουν να πληρώνουν και τσάμπα λεφτά σε αλλοδαπούς που δεν τα δικαιούνται, τότε είναι που θα… τιναχτούν κυριολεκτικά στον αέρα!


Σχολιάστε εδώ