Γιατί αποκλείουν τον λιθάνθρακα

Αυτό που κυρίως ενδιαφέρει τον μέσο Έλληνα είναι να μπορεί να πληρώσει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και, φυσικά, σε προσιτή τιμή.

Σε δεύτερη μοίρα ιεραρχεί την προστασία του Περιβάλλοντος και την πράσινη ανάπτυξη. Υπερεκτιμώντας αυτό το θέμα, που πουλάει πολύ, οι περισσότεροι πολιτικοί προβάλλουν την οικολογική τους ευαισθησία και τη χρησιμοποιούν ως άλλοθι ώστε να υποστηρίζουν και να νομιμοποιούν τις επιλογές και τις αποφάσεις τους.

Όμως πρωταρχικό και αδιαπραγμάτευτο μέλημα όλων των Ελλήνων είναι η ανεξαρτησία της χώρας, η οποία διακυβεύεται με την ενεργειακή της εξάρτηση από το φυσικό αέριο που προμηθευόμαστε από τη Ρωσία και ακόμη χειρότερα από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω Τουρκίας!

Πόσο ασφαλής είναι άραγε η Ελλάδα αν η ηλεκτροπαραγωγή της βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο φυσικό αέριο, όταν η στρόφιγγα είναι στο χέρι των Ρώσων, των Αμερικανών και των Τούρκων;

Η ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας, που μεταφράζεται κυρίως σε δημιουργία αιολικών πάρκων, όπως γνωρίζουν καλά οι τεχνοκράτες των υπουργείων, των φορέων και της ΔΕΗ, είναι τεχνικά αδύνατο να στηρίξει εξ ολοκλήρου τις ενεργειακές ανάγκες μιας χώρας. Τεχνικά, μόνο μικρό ποσοστό τους μπορεί να καλύψει. Παρόλο που η επιστημονική τεκμηρίωση δεν ενδιαφέρει το ευρύ κοινό, ο καθένας μπορεί πολύ απλά να καταλάβει ότι όταν δεν φυσάει αέρας, δεν παράγεται ηλεκτρισμός από τα αιολικά πάρκα.

Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μας εξηγήσουν όσοι είναι υπέρμαχοι της αποκλειστικής χρήσης ανανεώσιμων πηγών και φυσικού αερίου, πώς θα αντιμετώπιζαν έναν καύσωνα χωρίς παραγωγή από τις ανεμογεννήτριες. Ποια θα ήταν η απάντηση στα εκατομμύρια των καταναλωτών του λεκανοπεδίου, που όχι μόνο τα κλιματιστικά τους δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αλλά ούτε τα ψυγεία τους για δροσερό νερό;

Εύλογα αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές χρειάζεται συμβατικές μονάδες που θα λειτουργούν όταν οι ανανεώσιμες πηγές δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Δηλαδή, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους οι ανανεώσιμες μονάδες είναι μονάδες ντούμπλεξ, είναι δηλαδή μονάδες πάνω από την κάλυψη της ανάγκης μας. Υπάρχουν για να τις χρησιμοποιούμε όσο περισσότερο μπορούμε, προκειμένου να παράγουμε, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προσφέρεται, καθαρή και ανανεώσιμη ενέργεια. Ως εφεδρεία όμως θα υπάρχουν οι μονάδες, οι οποίες θα πάρουν τη θέση των πράσινων μονάδων όταν προκύψει ανάγκη!

Κανείς όμως επενδυτής, ούτε καν η ΔΕΗ, δεν θα δεχτεί να επενδύσει σε μονάδες, οι οποίες θα κάθονται και δεν θα αποζημιώνονται. Θα αποζημιώνονται (ίσως όχι με το πλήρες τίμημα) ακόμα κι όταν είναι σε αναμονή, γεγονός πολύ δυσάρεστο, που όλοι μας θα βλέπουμε στους λογαριασμούς του ρεύματος!

Δεν καταδικάζουμε τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Δεν μπορούμε όμως να υπερβάλλουμε για τις δυνατότητές τους. Οι τεχνικές εξελίξεις σε αυτόν τον χώρο είναι ραγδαίες και σίγουρα θα αντιμετωπίσουν τις όποιες αδυναμίες έχει η χρήση τους. Όμως, δεν στηρίζεις την ενεργειακή πολιτική μιας χώρας σε μελλοντικά επιτεύγματα…

Μια χώρα όπως η Ελλάδα, που δεν είναι η ίδια παραγωγός φυσικού αερίου, που δεν είναι καν μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο και δεν έχει τη δυνατότητα να στηριχτεί στους γείτονές της με ασφάλεια και επάρκεια σε περίπτωση ανάγκης, δεν επιτρέπεται να στηρίξει κύρια (σχεδόν αποκλειστικά) την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την ενεργειακή της υπόσταση στο φυσικό αέριο.

Το φυσικό αέριο θα ανεβάσει την τιμή του ρεύματος

Αυτό που αποφεύγουν να πουν οι πάντες στον καταναλωτή είναι ότι οι αποφάσεις για την ενέργεια και για ανάπτυξη μονάδων από φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές θα ανεβάσουν υπερβολικά την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς να ληφθεί υπόψη πόσο θα επιβαρυνθεί οικονομικά ο μέσος Έλληνας, τη στιγμή που ήδη βρίσκεται μέσα στη δίνη της οικονομικής ύφεσης με την απειλή της ανεργίας και της συρρίκνωσης των αποδοχών του.

Πόσο υποκριτικό μπορεί να είναι το να μην επιτρέπονται αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ για το 2009 και να προκρίνεται ως βασικό καύσιμο το φυσικό αέριο, που σε συνδυασμό με την ακριβή πράσινη ενέργεια θα εκτινάξει τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος στα ύψη;

Και γιατί η αντιπολίτευση δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτή η πολιτική πυροδοτεί άμεση αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και όλων των παραγόμενων προϊόντων, αφού η ηλεκτρική ενέργεια επηρεάζει το κόστος παραγωγής τους;

Γιατί δεν ενημερώνει με τον πιο ηχηρό και αποφασιστικό τρόπο την κοινή γνώμη για το πόσες οικονομικές επιβαρύνσεις σημαίνει αυτή η, φαινομενικά, αθώα απόφαση διανθισμένη από τόση περιβαλλοντική ευαισθησία;

Στην Ελλάδα το μόνο εγχώριο καύσιμο για ηλεκτροπαραγωγή που διαθέτουμε είναι ο λιγνίτης. Είναι βρώμικο σε σχέση με άλλα καύσιμα, αλλά είναι φθηνό. Τόσο σταθερό στη χρήση του που για χρόνια στήριξε όλη την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται η χώρα.

Δυστυχώς, τα κοιτάσματα λιγνίτη έχουν μειωθεί σε τέτοιο βαθμό που ακόμη και η κατασκευή δύο νέων λιγνιτικών μονάδων, μίας που προγραμματίζει η ΔΕΗ και μίας για την οποία πήρε άδεια η ΤΕΡΝΑ για την περιοχή της Φλώρινας, δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες. Προγραμματίζεται δε να εισαχθεί για καύση λιγνίτης από τη FYROM. Δηλαδή ο πιο βρώμικος εισαγόμενος λιγνίτης είναι αποδεκτός, σε αντίθεση με τον δαιμονοποιημένο λιθάνθρακα. Αφού λοιπόν ο φθηνός λιγνίτης μάς τελειώνει, χρειαζόμαστε ένα άλλο φθηνό καύσιμο και για να μετριάσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που θα παράγεται και για να μας απελευθερώσει σε κάποιο βαθμό από τα δεσμά της εξάρτησης από τους παραγωγούς και εμπόρους φυσικού αερίου.

Ένα καύσιμο που μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο είναι ο λιθάνθρακας, που πρόσφατα μετά… βδελυγμίας απορρίφθηκε από τον κ. Χατζηδάκη. Το περίεργο είναι ότι όλες οι εισηγήσεις ΡΑΕ, ΣΕΕΣ, ΤΕΕ, ΔΕΗ, ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και όλων των υπόλοιπων επιστημονικών φορέων θεωρούσαν απαραίτητη τη χρήση του λιθάνθρακα στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, κυρίως για λόγους μικρότερης εξάρτησης από το φυσικό αέριο και φθηνότερου ηλεκτρικού ρεύματος. Όλων!

Ξέρει κάτι ο κ. Χατζηδάκης που όλοι αυτοί αγνοούν; Ή πιέζεται από τους γνωστούς «νταβατζήδες» της ενέργειας;

Ο λιθάνθρακας είναι βρώμικος, λένε οι οικολογικές οργανώσεις. Σίγουρα λιγότερο βρώμικος από τον λιγνίτη αλλά περισσότερο βρώμικος από το φυσικό αέριο, που επίσης δεν είναι καθαρή ενέργεια.

Με ποια λογική όμως αποκλείεται ένα καύσιμο που αντί να φθάνει στην Ελλάδα από έναν ή το πολύ δύο αγωγούς, μπορεί να φθάσει με πλοίο σε οποιοδήποτε λιμάνι της χώρας από πολλά μέρη του κόσμου με διαφορετικά πολιτικά και γεωπολιτικά συμφέροντα;

Πότε ο μέσος πολίτης θα νιώθει πιο ασφαλής για το αν θα έχει ηλεκτρικό ρεύμα και πόσο αποτιμάται αυτή η ασφάλεια σε σχέση με κάποιο ποσοστό αύξησης των εκπομπών CO2;

Αν στη διάρκεια μιας απεργίας της ΓΕΝΟΠ, με λίγες ώρες διακοπές ηλεκτροδότησης παραλύει όλη η χώρα, γιατί δεν ερωτάται ο πολίτης αν διαπραγματεύεται την ασφάλεια να έχει ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι του και στην επιχείρησή του;

Δεν υπάρχουν δαιμονοποιημένες ενεργειακές ύλες. Καμία δεν μπορεί να αποκλειστεί με πραξικοπήματα και χωρίς να ενημερώνονται οι Έλληνες για το τι σημαίνει αυτή η απαγόρευση για την τσέπη τους και την ασφάλεια της χώρας τους.

Τα συμφέροντα και τα χρήματα που παίζονται στην ενέργεια είναι πάρα πολλά. Πρόσφατα ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η πίτα της ενέργειας είναι μεγάλη και υπάρχουν κομμάτια για όλους. Θα πρέπει όμως να υπενθυμίσουμε στον κ. υπουργό ότι οι κανόνες της μοιρασιάς είναι ευθύνη της κυβέρνησης, της κάθε κυβέρνησης. Και δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το ελαφρυντικό ότι οι συνέπειες είναι μελλοντικές, άρα υπάρχει χρονική απόσταση ασφαλείας.

Γιατί ο λαός έχει μνήμη! Και ξέρει να τιμωρεί…


ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ

Ποιοι και γιατί δεν θέλουν τον λιθάνθρακα

ΥΠΗΡΕΤΡΙΑ Η ΔΕΗ ΤΩΝ «ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΩΝ»

Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που φωτογραφίζει τα συμφέροντα που εξυπηρετεί η ακύρωση της κατασκευής του εργοστασίου παρα-γωγής ενέργειας με λιθάνθρακα στο Αλιβέρι


Σχολιάστε εδώ