Βυζάντιον

Ήταν η πρώτη (και ελπίζω όχι τελευταία) φορά που δωροδοκήθηκα προκειμένου να σταματήσω να γράφω. Και καθώς τα έπιασα σε είδος, πιστέψτε με, μόνο ένα gadget σαν κι αυτό θα μπορούσε να στοχεύσει στην ψυχή μου με την ακρίβεια του έρωτα που βάλλει κατά εφηβικής καρδιάς. Αυτομάτως έγινα καλά. Όλα τα συμπτώματα ψυχοσωματικών διαταραχών εξαφανίστηκαν. Είμαι έτοιμος να βάλω τα γραπτά των τελευταίων εβδομάδων στον καταστροφέα εγγράφων μαζί με τα δάχτυλά μου, να τα τιμωρήσω που χαράκωσαν τη διάθεσή σας. Λάθος. Χρειάζομαι τα δάχτυλα για το καινούργιο μου κινητό. Θα μπορούσα να γράψω όλη τη στήλη στο καινούργιο μου κινητό. Θα τελείωνα, βέβαια, κοντά στον Αύγουστο, αλλά ήδη θα έκανα σερφ στο ψηλό κύμα της τεχνολογίας.

Σκέφτηκα να ζητήσω από τον Β να μου παραχωρήσει και τη δωδεκάχρονη κόρη του, καθώς για να στείλεις μήνυμα με το συγκεκριμένο κινητό χρειάζεσαι τα δάχτυλα παιδιού, το οποίο όμως θα είναι εξοικειωμένο με τα SMS. Έτσι, έχεις φύγει πολύ μπροστά. Βάζεις το παιδάκι στο πίσω κάθισμα, του υπαγορεύεις το μήνυμα και στέλνεις SMS μιλώντας. Μη ψάχνεστε πονηροί, έχω ήδη πατεντάρει την ιδέα μου στο υπουργείο Ανάπτυξης. Αυτήν τη στιγμή στο σπίτι μου υπάρχουν επτά συσκευές που τρέχουν Windows, ένα Mac, ένας media server και δύο εκτυπωτές. Ομολογώ πως με καθυστέρηση μερικών ετών ανακάλυψα ότι όταν παρακολουθούσα τη διαφήμιση του Johnie Walker με το ανθρωποειδές, απλώς έβλεπα τον εαυτό μου στην τηλεόραση. Εγώ είμαι αυτός που πάει να πιάσει την πεταλούδα και δεν μπορεί, όχι ο Μητσοτάκης. Επίσης κατάλαβα ότι οι ιαματικές ιδιότητες ενός νέου κινητού αποτυπώνονται στις βασικές αρχές της Δημιουργίας. Σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η σάρκα και η ύλη, ένα καλοδουλεμένο κομμάτι μετάλλου κάνει εξαιρετική δουλειά. Όσοι έχουν αγοράσει στη ζωή τους τουλάχιστον ένα μονόπετρο (οι τυχεροί δηλαδή), το έχουν διαπιστώσει με τα ίδια τους τα μάτια. Όσοι έχουν αγοράσει πάνω από ένα, απλώς δεν τους έχουν μείνει μάτια.

•••

Και τώρα αρχίζει το κανονικό μου πρόγραμμα. Ξεκίνησα με έντεχνο και περνάω στο βαρύ λαϊκό. Θα αποφύγω τα περιφραστικά και θα τα πω χύμα, όπως ο στρατηγός από δίπλα που, με πόνο ψυχής, περιγράφει κάθε Κυριακή την πορεία του έθνους προς τον αφανισμό. Και με την ευκαιρία θέλω να πω ότι όποτε διαβάζω τον στρατηγό ευλογώ την τύχη μου που υπηρέτησα μειωμένη θητεία και με σχετική λούφα. Φαντάσου να έχεις αφιερώσει μια ολόκληρη ζωή σε αυτήν την πατρίδα, όπως αυτός, για να διαπιστώνεις στο τέλος ότι κάποια ρεμάλια δεν έχουν σεβαστεί τον πόνο, τον κόπο και την αγωνία σου. Το πρόβλημα στρατηγέ μου είναι ότι ακόμα δεν έχω αποφασίσει ποιος εκ των δυο μας αντιπροσωπεύει την ανατολή και ποιος τη δύση μιας μεγάλης ημέρας. Ειλικρινά δεν ξέρω. Ας είναι. Σας αναζήτησα στην κοπή της βασιλόπιτας, αλλά δεν ήρθατε. Σημειώνω πως κατά παράδοση πάντα κόβουμε την πίτα πριν από την Τσικνοπέμπτη, επειδή για λόγους οικονομίας ο εκδότης συνδυάζει την εκδήλωση με αποκριάτικο πάρτι, οπότε πληρώνουμε μια φορά catering. (Οι στολές μας είναι χορηγία του Λυκείου Ελληνίδων, του Μακεδονικού Μουσείου και της Κυπριακής Εστίας). Και είχα, που λέτε, την ευκαιρία να παρατηρήσω τη διαφορά μας με τους γείτονες του MAD. Αυτοί κοιτάζουν προς νέες χώρες, προς νέες αγορές. Εμείς βλέπουμε προς χαμένες πατρίδες. Έτσι και μας κάνει το MAD ντοκιμαντέρ, πάει το κλείσαμε το National Geographic.

•••

Γαμώτο, ξέφυγα πάλι! Λοιπόν τώρα μιλάω σοβαρά, αρχίζει η στήλη, γράφει το μεροκάματο!

•••

Όπως ξέρουμε όλοι, αυτήν την περίοδο η κυβέρνηση είναι σαν σύζυγος πλουσίου που της είπε να τα μαζέψει και να ξαναπάει στο χωριό της, έχοντας εξασφαλίσει, βέβαια, μια παχυλή διατροφή. Η κυρία έχει ανοίξει τη βαλίτσα στο κρεβάτι και απλώς σκέφτεται τι να βάλει μέσα και τι ώρα να πει στο ταξί να περάσει. Ε, δεν μπορείτε να φανταστείτε το τι ακριβώς συμβαίνει αυτήν τη στιγμή σε όλα τα δωμάτια της πολυτελούς κατοικίας, από το σαλόνι μέχρι το WC της υπηρεσίας. Σαν να βλέπεις τα όρνεα στον Λούκι Λουκ που ετοιμάζονται να πιάσουν την κουβέντα με τον Ραν Ταν Πλαν. Για πρώτη φορά μια κυβέρνηση που βρίσκεται σε οριακό σημείο, κοινώς με το ένα πόδι στην αντιπολίτευση, έχει ανοιχτές τόσες δουλειές. Αποκρατικοποιήσεις, αμυντικές προμήθειες, άδειες καζίνων και επικείμενη απελευθέρωση του Στοιχήματος, ενώ παράλληλα τρέχει ένα ισχυρό σενάριο στο παρασκήνιο για εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο. Να ξεκινήσω από το τελευταίο; Θα ξεκινήσω από αυτό, αν και αισθάνομαι σαν συγγραφέας φθηνού πορνογραφήματος, οι αναγνώστες του οποίου μπορούν να έχουν φαντασιώσεις, αλλά καμία ελπίδα για να βουτήξουν το δάχτυλο στο μέλι. Για ποιον λόγο, νομίζετε, ότι έχει βγει ο Βγενόπουλος στα κεραμίδια και καταγγέλλει τους τραπεζίτες; «Πρώτον, επειδή θέλει και ο ίδιος να γίνει μεγαλοτραπεζίτης» μου λέει κάποιος που γνωρίζει καλά αυτά τα θέματα και μου έδωσε την αφορμή να το ψάξω. «Και δεύτερον επειδή ξέρει ότι στο παρασκήνιο παίζεται ένα σενάριο για συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank και έχει αποφασίσει να πιέσει την κυβέρνηση με κάθε μέσο προκειμένου να σταματήσει». Για να σας το πω ξερά, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν οικονομικοί παράγοντες που είναι ικανοί να στοιχηματίσουν όσα τους έχουν μείνει, υποστηρίζοντας ότι το deal για την Ολυμπιακή περιλαμβάνει και ένα παράλληλο deal για απαγορευτικό στη συγχώνευση της Εθνικής με άλλον όμιλο. Γι’ αυτό και ο Βγενόπουλος καταγγέλλει (σωστά κατά τη γνώμη μου) τη μετατροπή της κρατικής βοήθειας σε μερίσματα και μπόνους. Τώρα αν έχετε μπερδευτεί, απλώς σημειώσετε ότι στο τέλος της χρονιάς το τραπεζικό τοπίο στην Ελλάδα θα έχει αλλάξει. Τελεία και παύλα. Συνεχίζω.

•••

Να έχετε τον νου σας. Επειδή, όπως με ενημερώνουν αρμοδίως, ζούμε σε μια περίοδο σχετικού μπάχαλου η οποία ευνοεί τις απευθείας αναθέσεις, τις γρήγορες διαπραγματεύσεις και την επίκληση της κρίσης για να κλείσουν δουλειές. Αν θέλετε να συνδυάσετε το θέαμα με μεγάλες μπίζνες, να κοιτάξετε επίσης πολύ καλά τις κινήσεις που έχουν να γίνουν από τον ΟΠΑΠ και το Στοίχημα. Θέλετε να σας δώσω εγώ ένα σενάριο που τα έχει όλα; Η Intralot κλείνει, μαζί με τον ΟΠΑΠ, τη δουλειά στην Τουρκία για την ανάπτυξη του Στοιχήματος. Και οι δύο τους συστήνουν ένα σχήμα με το ιταλικό μονοπώλιο τζόγου και η ελληνική αγορά μετατρέπεται σε αρένα. Μπορεί να μην το διαβάζετε πουθενά, αλλά ένας από τους βραχνάδες του Μαξίμου είναι πώς θα απαντήσει στην πίεση μερικών εκ των κορυφαίων «νταβατζήδων» που συνδέονται με ξένες εταιρείες Στοιχήματος. Και επειδή αργά ή γρήγορα το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ θα σπάσει, καλό είναι να μιλήσετε από τώρα στο παιδί σας για τις συνέπειες του τζόγου και τι κακό μπορεί να του συμβεί αν μπει σε εκείνο το χρωματιστό μαγαζάκι που θα ανοίξει στο επόμενο τετράγωνο.

•••

Και κλείνω με το αγαπημένο μου θέμα, με μια ερώτηση που ουδείς υποβάλλει προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Μάγκες θα δώσετε ή όχι τη δεύτερη άδεια καζίνο στην Αττική και συγκεκριμένα στον Φλοίσβο; Μπορείτε να μας πείτε ποιοι ακριβώς πιέζουν για την απόκτησή της; Και με την ευκαιρία, μήπως θα θέλετε να μας πείτε και ποιος σας πιέζει για να μην την παραχωρήσετε;

•••

Τι θέλω να πω με όλα αυτά; Ότι στο πλαίσιο της γενικής διάλυσης, στο περιθώριο ενός περιβάλλοντος που υποτίθεται ότι βρίσκεται σε κρίση, υπάρχουν τόσο μεγάλες δουλειές, τόσο χοντρές μπίζνες που είναι να απορείς πώς υπάρχουν και από πού ήρθαν αυτά τα χρήματα. Και έχεις τον άλλον να σου μιλάει για συναίνεση προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση. Ποια κρίση; Αυτήν τη στιγμή αυτό που καλούμαστε να υποστούμε είναι οι συνέπειες της οικονομικής πολιτικής των τελευταίων ετών, της διαχείρισης που διόγκωσε τα ελλείμματα σε σημείο που είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν. Θα τους σταυρώσει κανείς; Δυστυχώς ναι. Στις εκλογές.


Σχολιάστε εδώ