Βρήκαν σημεία επαφής εργοδότες και ΓΣΕΕ

Ο κ. Δασκαλόπουλος εισηγείται μεταξύ άλλων στο non paper τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών στο ύψος που αντιστοιχούν στον βασικό μισθό σε επιχειρήσεις μέχρι 10 άτομα, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των νεοπροσληφθέντων από το κράτος για διάστημα έως και 12 μηνών, την ενίσχυση της εποπτείας για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, καθώς και μέτρα για την ανασφάλιστη εργασία και υπέρ των εργαζόμενων γονέων.

Υπέρ του κοινωνικού ελέγχου για όσους μικρομεσαίους εισπράξουν μέρος των 12 δισ. ευρώ τάχθηκε ο κ. Αρμενάκης, ενώ ο Ν. Σκορίνης, επίσης από τη ΓΣΒΕΕ, εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρόταση αυτή.

Πρόκειται για τις πιο «σημαντικές» εργοδοτικές πρωτοβουλίες-θέσεις που καταγράφτηκαν στη διάρκεια της πολυσυζητημένης συνάντησης ΓΣΕΕ – εργοδοτικών οργανώσεων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη. Σκοπός της συνάντησης ήταν η αναζήτηση κοινών θέσεων στη διαχείριση των συνεπειών της κρίσης.

Σύμφωνα λοιπόν με όλες τις πλευρές, υπάρχει κατ’ αρχήν σύγκλιση απόψεων, κυρίως μετά τη διακήρυξη των εργοδοτών ότι καταδικάζουν και αποκηρύσσουν ασυδοσίες ορισμένων εργοδοτών και τάσσονται υπέρ της τήρησης της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας (σ.σ.: που πάντως υπό προϋποθέσεις επιτρέπει την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων).

Κατά τα λοιπά, οι πρόεδροι του ΣΕΒ Δημ. Δασκαλόπουλος, της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Αρμενάκης και της ΕΣΕΕ (έμποροι) Δ. Ασημακόπουλος κινήθηκαν στην ίδια βασική γραμμή. Απαντώντας δε σε ερωτήσεις μας μετά τη συνάντηση που είχαν με την ηγεσία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), δήλωσαν αδυναμία παρέμβασης σε αυθαίρετες ενέργειες εργοδοτών (απολύσεις, διαθεσιμότητες, μειώσεις αποδοχών κ.λπ.), αλλά και αδυναμία ελέγχων στους πόρους του ΟΑΕΔ για την ανεργία και την απασχόληση.

Σημειώνουμε ότι τη συνάντηση εργοδοτών-εργαζομένων, η οποία έγινε με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ, την καταδίκασαν με οξύτητα το ΠΑΜΕ και η Αυτόνομη Παρέμβαση, που τάχθηκαν υπέρ της κήρυξης απεργιακών και άλλων δυναμικών κινητοποιήσεων. Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει ότι με αυτόν τον διάλογο «επιχειρούν τη συναίνεση, τον συμβιβασμό και το να μη χάσει η πλουτοκρατία από την κερδοφορία της, μεταφέροντας την καπιταλιστική κρίση στις πλάτες των εργαζομένων…».

Η Αυτόνομη Παρέμβαση αναφέρει πως «δεν κοστίζει τίποτε στον ΣΕΒ και στους μεγαλοεργοδότες να υποβάλλουν κοινά αιτήματα με τη ΓΣΕΕ προς την κυβέρνηση, αρκεί να μη βάζουν ούτε δεκάρα από την τσέπη τους… Ό,τι κέρδισαν κέρδισαν, και τώρα, στα δύσκολα, να κοινωνικοποιήσουμε τη ζημιά μας, είναι το σλόγκαν τους, και η ΓΣΕΕ τους διευκολύνει αφάνταστα με τη στάση της…».

Ρεβάνς επιχείρησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ όταν ρωτήθηκε για την απουσία των δύο συνδικαλιστικών παρατάξεων. Όπως σχετικά είπε, «δεν είναι ταξικοί αντίπαλοι μικρομεσαίοι βιοτέχνες που απασχολούν δυο και τρεις εργαζομένους, οι οποίοι βρίσκονται σε μια δραματική κατάσταση και με τους οποίους είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε λύσεις για να προστατεύσουμε την εργασία».


Σχολιάστε εδώ