«Αφού… ικανοποιηθήκαμεν στη συνέχεια εξαπατήθημεν»

Είναι απίθανο πώς ένας δημοσιογραφικός όμιλος που ευεργετήθηκε από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (έως την εποχή που αποφάσισε να τον ρίξει), από την κυβέρνηση του Κων. Σημίτη (έως την εποχή που αποφάσισε να τον ρίξει), από την κυβέρνηση του Κων. Καραμανλή (έως την εποχή -δηλαδή τώρα- που αποφάσισε την αποδόμησή του), ξαφνικά παρουσιάζεται τιμητής και κριτής των όσων συμβαίνουν στην ελληνική δημοσιογραφία και την πολιτική σκηνή.

Σε κάθε περίπτωση που η εκάστοτε κυβέρνηση την έχει κατά το κοινώς λεγόμενο άσχημα… η «Καθημερινή» παίρνει… κλίση, λες και μετατοπίζεται επικινδύνως -για τη σοβαρότητα της εφημερίδας- το… εμπόρευμα που έχει στα αμπάρια της. Επιτίθεται εναντίον εκείνων που μέχρι χθες υποστήριζε, ισχυριζόμενη ότι εξαπατήθηκε. Εξαπατήθηκε από τον Μητσοτάκη, τον Σημίτη, τον Καραμανλή και φυσικά αύριο -βαστήξτε το δημοσίευμα- από τον Γ. Παπανδρέου.

Ο Όμιλος, του οποίου ο ιδιοκτήτης Αριστείδης Αλαφούζος παραδέχθηκε δημόσια με δηλώσεις του ότι έδωσε χρήματα -κοινώς λάδωσε δηλαδή- στον Κων. Μητσοτάκη την εποχή που κατά σύμπτωση γινόταν το παζάρι για την αγορά της «Καθημερινής» και του τότε ΣΚΑΪ, ιδιοκτησίας Κοσκωτά, και ότι δεν γνωρίζει πού πήγαν τα χρήματα (δηλώσεις που αργότερα διέψευσε ο ίδιος – αυτά τα πράγματα μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν) κι ενώ κανένας λειτουργός της Δικαιοσύνης δεν παρενέβη για να του ζητήσει να δώσει ετεροχρονισμένες εξηγήσεις, εμφανίζεται με ιδιαίτερες ευαισθησίες έναντι άλλων ιδιοκτητών.

Οι συνεχώς ευεργετούμενοι της οικογένειας Αλαφούζου -ακόμη και με τη με σκανδαλώδεις όρους αγοραπωλησία για ένα κομμάτι ψωμί της «Καθημερινής» επί Κοσκωτά- εμφανίζονται ως κριτές των πάντων τη στιγμή που θα ήταν οι μοναδικοί που «δεν δικαιούνται διά να ομιλούν»…

Με συνεχείς παρεμβάσεις όλες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, με ευεργετικές διατάξεις και σκανδαλώδεις ρυθμίσεις, βοηθούσαν τον Όμιλο Αλαφούζου για να τύχουν της εύνοιας της ιστορικής «Καθημερινής» και του ΣΚΑΪ, του ραδιοφώνου κυρίως, γιατί η τηλεόραση έως ότου η κυβέρνηση αποφάσισε σκανδαλωδώς να δώσει ποδοσφαιρικά δικαιώματα εβάδιζε μεταξύ ανυπαρξίας και… Animal planet.

Σκανδαλωδώς έγιναν ρυθμίσεις νομικής φύσεως και άλλες για να μην παραμείνει εκτός Ελλάδας ο υιός Γιάννης Αλαφούζος (στον οποίο είχε απαγορευθεί η έξοδος), κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο.

Τελικώς κάτι πάλι βρέθηκε… νομικώς και όπως η υπόθεση λαθρεμπορίας του Ασπρονησιού πήγε σαν βαρίδι στα… αβαθή της Σαντορίνης, εκεί όπου έχουν πάει… και άλλες ιστορίες της νήσου απ’ όπου κατάγεται ο κ. Αλαφούζος.

Όσο για τις οικολογικές ευαισθησίες της οικογένειας Αλαφούζου, όσοι γνωρίζουν βάζουν τα γέλια σε κάθε περίπτωση που η οικογένεια τα βάζει με τον Γιώργο Σουφλιά. Κι αυτό διότι σε όλους είναι γνωστό ότι στο κτίριο του Φαλήρου έχουν γίνει τέτοιες παρεμβάσεις που θα έπρεπε να επέμβει εδώ και πολύ καιρό η Πολεοδομία (αλήθεια, τη στατικότητα του κτιρίου την εξέτασε ποτέ κανείς μετά τους αμέτρητους τόνους των κεραιών που έχει τοποθετήσει στην ταράτσα του κτιρίου ο Αλαφούζος και μετά τις… παρεμβάσεις που έκανε εντός των ορόφων;) Ποια πολεοδομική αρχή και ποια δικαστική αρχή μπορεί να δώσει βεβαίωση ενυπογράφως ότι το κτίριο της «Καθημερινής» δεν έχει προβλήματα και δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις επικίνδυνες;

Το κτίριο του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής» είναι το μοναδικό σε ολόκληρη την οδό Φαλήρεως που διαθέτει παράνομο γκαράζ με συρόμενη πόρτα μπροστά σε κεντρική οδό…

Με μια μόνον ματιά οι πάντες μπορούν να διαπιστώσουν ότι το κτίριο της «Καθημερινής» είναι εξ ολοκλήρου κτισμένο στις… όχθες της κοίτης του ποταμού που σε εκείνο το σημείο εκβάλλει στο Φάληρο.

Το δε κτίριο όπισθεν του κτιρίου της «Καθημερινής», στην οδό Φαλήρεως, κατεδαφίστηκε εν κρυπτώ, γιατί στην ουσία ήταν διατηρητέο, και κτίστηκε το ανοσιούργημα για να στεγαστούν υπηρεσίες του ομίλου. Ας δείξουν κάποιοι τη φωτογραφία του κτιρίου που έριξε ο Αλαφούζος πίσω από το σημερινό κτίριο της «Καθημερινής», να δούμε… πόσους οικολόγους θα συγκινήσει;

Φυσικά δεν θα μιλήσουμε για τις κατά καιρούς παρεμβάσεις που έκανε ο όμιλος τόσο στην περιοχή του Φαλήρου γύρω από το κτίριό του όσο και στην περιοχή της… Νέας Μάκρης… Ούτε φυσικά θα μιλήσουμε τώρα για τις πραγματικές αιτίες των οικολογικών ανησυχιών του Ιωάννη Αλαφούζου σε σχέση με τα λατομεία, γιατί θα γελάσει το παρδαλό κατσίκι.

Όσο για το εάν υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα ή επιδιώκει ο όμιλος να δημιουργήσει και νέα συμφέροντα επιχειρηματικά στη χώρα μας, αυτό καλύτερα να μην το συζητούμε. Ακούγεται πάντως αστείο ένας όμιλος να επιβραβεύει την αξία του διευθυντή της «Καθημερινής», με μετοχές 1.000.000 ευρώ, τις οποίες από πλευράς προέλευσης και φορολογικής ενημερότητας δεν έχει δικαιολογήσει, και να κόπτεται για το 2% των «μαύρων» χρημάτων των υπόλοιπων εργοδοτών. Ας ασχοληθούν ορισμένοι εκεί κάτω στο Φάληρο καλύτερα… με τους πιγκουίνους… Θα γίνουν περισσότερο πιστευτοί για το αγαθό των προθέσεών τους. Διαφορετικά κάθε τρεις και λίγο θα βγαίνουν στον αέρα διάφορα και θα ακούγονται ως… χαστούκια. Και βέβαια σήμερα αυτά μόνο για αρχή…


Σχολιάστε εδώ