Άρχισαν οι ψίθυροι των Μητροπολιτών

Σε κάθε ευκαιρία λέγουν –εν κρυπτώ και παραβύστω φυσικά– για εκείνους που κάνουν κουμάντο στην Εκκλησία της Ελλάδος και για το πόσο αμέτοχος είναι ο Αρχιεπίσκοπος σε σημαντικές αποφάσεις, αφήνοντας το καράβι που λέγεται Εκκλησία της Ελλάδος να είναι έρμαιο στις διαθέσεις μιας φούχτας λαϊκών, που πριν από έναν χρόνο δεν είχαν… μυρίσει λιβάνι. Δηλώνουν επίσης ξαφνιασμένοι για το πόσο διαφορετικά εξελίχθηκαν τα πράγματα από την ημέρα της εκλογής στον Μητροπολιτικό Ναό, όταν επέλεξαν τον κ. Ιερώνυμο.

«Οι αρχιερείς που δεν ήταν σε καμία από τις ομάδες των δύο βασικών διεκδικητών πίστεψαν στον Μητροπολίτη Θηβών, γιατί εκτιμούσαν ότι θα σταθεί στο πλευρό τους», λέει Μητροπολίτης που συμμετείχε στις τελευταίες εκλογές. «Αισθάνονταν μαζί του μεγαλύτερη ασφάλεια και θεωρούσαν ότι η Σύνοδος θα λειτουργούσε πάντοτε σαν ασπίδα σε όποιο πρόβλημα κι αν αντιμετώπιζαν» συμπληρώνει. «Ήλπιζαν σ’ έναν δυναμικό Αρχιεπίσκοπο που θα ισχυροποιούσε τη Σύνοδο και θα της έδινε ουσιαστικές αρμοδιότητες και όχι απλώς να υπογράφει τα προαποφασισμένα», υπογραμμίζει. Και επισημαίνει: «Έχουν πια καταλάβει ότι το κουμάντο στην Εκκλησία το κάνουν κάποιοι λαϊκοί και ελάχιστοι κληρικοί. Πάντως όχι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος».

Όπως λέει κληρικός, άριστος γνώστης των ισορροπιών στη Μονή Πετράκη, πολλοί αρχιερείς διαπιστώνουν ότι η επιλογή του κ. Ιερωνύμου να θέσει συνειδητά στο περιθώριο την Εκκλησία έχει ήδη συμβάλει στην απώλεια του γοήτρου της. «Η Εκκλησία δεν έχει πια δυνατή φωνή και οι αρχιερείς φοβούνται ότι δεν χάνει μόνο η Εκκλησία το γόητρό της, αλλά και οι ίδιοι την υπόστασή τους», λέει χαρακτηριστικά.

Αυτό που έγραφε το «ΠΑΡΟΝ» επί σειρά μηνών το διαπιστώνουν πια και οι δεσποτάδες μας. Ότι το «σύστημα» της Εκκλησίας δεν κινείται από την Αρχιεπισκοπή αλλά από την αγία… τετράδα των λαϊκών της Συνόδου. Εκείνοι σχεδιάζουν και αποφασίζουν και οι βοηθοί τους (βλέπε δεσποτάδες) χορεύουν στον ρυθμό των αποφάσεών τους!

Περίεργη συμμαχία τον Ζακύνθου με τον Μεσογαίας!

Μέχρι σήμερα οι λαϊκοί (οικονομολόγοι, δικηγόροι, δημοσιογράφοι και λοιποί «παράγοντες» που πλαισιώνουν τον κ. Ιερώνυμο) αποφασίζουν για όλα εκτός από την πλήρωση των κενών θέσεων στις Μητροπόλεις. Μέχρι σήμερα… Γιατί, σύντομα, το φιλέτο που λέγεται Μητρόπολη Αττικής προβλέπεται να μείνει «ορφανό» και τυπικά, αφού εκκρεμεί μόνο η αναμενόμενη αρνητική απόφαση του Αρείου Πάγου που θα προκαλέσει και την αυτόματη καθαίρεση του πρώην Αττικής Παντελεήμονα.

Οι υποψήφιοι για τη συγκεκριμένη Μητρόπολη έχουν αρχίσει να γίνονται πολλοί, και όποιος κληρικός είναι στη λίστα εκλογίμων ελπίζει. Ωστόσο, εντύπωση έχει προκαλέσει η απροσδόκητη για πολλούς «συμμαχία» μεταξύ των Μητροπολιτών Ζακύνθου και Μεσογαίας (!) που φέρονται να προωθούν από κοινού την υποψηφιότητα του σημερινού Πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης Αττικής, π. Ιεροθέου Καλογερόπουλου.

Στατιστικά, βέβαια, ο π. Ιερόθεος έχει αρκετές πιθανότητες να γίνει Μητροπολίτης, αφού ο Μεσογαίας έχει μέχρι σήμερα μια αποτυχία σε εκλογές (όταν στήριξε τον Μητροπολίτη Σπάρτης για Αρχιεπίσκοπο) και ο Ζακύνθου μια επιτυχία (αφού στήριξε τον κ. Ιερώνυμο). Οπότε ένα 50% επιτυχίας είναι εξασφαλισμένο…

Επειδή όμως οι εκλογές αρχιερέων δεν είναι ούτε απλά μαθηματικά ούτε ημερίδα… βιοηθικής, η εκλογή αναμένεται να είναι δύσκολη και οι μνηστήρες για την Αττική αρκετοί.

Στη Μητρόπολη, εκτός από τον Πρωτοσύγκελο, φιλοδοξίες διαδοχής έχουν και ο αρχιγραμματέας της Συνόδου π. Κύριλλος και καμιά… ντουζίνα ακόμη Αρχιμανδρίτες, που ελπίζουν να διχοτομηθεί η Μητρόπολη, μήπως πάρουν και οι ίδιοι κανένα κομμάτι του φιλέτου, ήγουν τα δυτικά προάστια του Λεκανοπεδίου…

Πάντως το σενάριο της διχοτόμησης θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί, αφού απαιτείται και η κυβερνητική συναίνεση.

Εκτός όμως από τους Αρχιμανδρίτες της Αρχιεπισκοπής και των άλλων Μητροπόλεων, ακούγεται ότι και οι Μητροπολίτες Λήμνου, Ιερισσού και Ναυπάκτου καλοβλέπουν την Αττική και θα προσπαθήσουν να πείσουν τους «αδελφούς» τους να εκλεγούν με «μεταθετό», ενώ δεν αποκλείεται να δοκιμάσουν την τύχη τους και οι επίσκοποι Δαυλείας και Αχαΐας. Ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχει μέχρι στιγμής ανοίξει τα χαρτιά του για την εκλογή στην Αττική και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα στηρίξει ως υποψήφιο το πρόσωπο που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί.

Όπως λέει μάλιστα σε συνεργάτες του, η επιλογή θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική, καθώς ο νέος Μητροπολίτης δεν θα πρέπει να δώσει ξανά δικαιώματα σκανδαλισμού των πιστών στην περιοχή, που τόσα χρόνια έχουν βασανιστεί με τις… αμαρτίες του Παντελεήμονα Μπεζενίτη. Να σημειωθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει ήδη δει δύο κληρικούς, οι οποίοι δεν ήταν της επιλογής του, να γίνονται Αρχιερείς και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να ξαναφανεί ηττημένος από την πλευρά του Μητροπολίτη Σπάρτης…


Σχολιάστε εδώ