XΡΗΜΑτιστήριο

> Σταθεροποιητικά κινήθηκε η Σοφοκλέους κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας καθώς παρά την αναβολή της προγραμματισμένης παρουσίασης του σχεδίου στήριξης του τραπεζικού κλάδου από τον υπουργό Οικονομίας Τίμοθι Γκάιθνερ και τη μεικτή εικόνα που παρουσίασαν οι δείκτες σε Ευρώπη και Αμερική, οι εγχώριοι επενδυτές διατήρησαν στάση αναμονής, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών, μετά τις συνεχείς εναλλαγές προσήμων, να κλείσει στις 1768,18 μονάδες με κέρδη 0,37%, ενώ ο τζίρος να ξεπεράσει τα 80 εκατομμύρια από τα οποία τα 2,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Από τις δεικτοβαρείς μετοχές, εντυπωσιακά κέρδη για τον Τιτάνα, σημαντικά για Βιοχάλκο, Coca Cola, Ελλάκτωρα, Ελληνικά Πετρέλαια, αξιοσημείωτα για ΟΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και θετικό πρόσημο για ΟΠΑΠ, Αγροτική. Την επομένη οι αντίρροπες τάσεις, τα μεικτά πρόσημα, η νευρικότητα, τα ανάμεικτα συναισθήματα που επικράτησαν στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές κεφαλαιαγορές, σε συνδυασμό με τις αρνητικές εξελίξεις σε βασικούς δείκτες της εγχώριας οικονομίας, που δείχνουν μείωση της βιομηχανικής παραγωγής, των εξαγωγών, της οικοδομικής δραστηριότητας, επηρέασαν το κλίμα την Σοφοκλέους διαψεύδοντας όσους πίστεψαν στο bear market rally, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κινηθεί σε ένα εξαιρετικά στενό εύρος διακύμανσης κλείνοντας στις 1.763 μονάδες, με μικρές απώλειες της τάξης του 0,29% και συνολική αξία συναλλαγών στα 78,9 εκατ. ευρώ… Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε πτωτικά κατά 0,43%, της μεσαίας ενισχύθηκε οριακά 0,05%, ο FTSEASE-80 πρασίνισε σε ποσοστό 0,09% και ο αντίστοιχος των τραπεζών απώλεσε 0,84%. Ακολούθησε μία ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία το πρωτοφανές ράλι ρευστοποιήσεων στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές μετά την έγκριση του σχεδίου ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας από το Κογκρέσο, η διάχυτη ανησυχία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων από την πορεία των οικονομιών, οι ρευστοποιήσεις τραπεζών από ξένα επενδυτικά funds και η αδυναμία της Σοφοκλέους να αυτονομηθεί, διατήρησαν το αρνητικό κλίμα, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 1.744,46 μονάδες, με απώλειες 1,06% και η αξία των συναλλαγών να διαμορφωθεί στα 112,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 1,8 αφορούσαν πακέτα. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν αυτοί των Προσωπικών-Οικιακών, Τροφίμων-Ποτών και Ασφαλειών, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν εκείνοι των Ταξιδιών-Αναψυχής, Πρώτων Υλών και Βιομηχανικών Προϊόντων. Την επομένη οι επενδυτές με το βλέμμα στραμμένο στις καταθέσεις που έδιναν οι διευθύνοντες σύμβουλοι οκτώ μεγάλων τραπεζικών οίκων αλλά και τις συνεχείς εναλλαγές προσήμων στους δείκτες τόσο της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς όσο και των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις μετοχών του 20άρη και σε τοποθετήσεις χαρτιών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 1.729,41 μονάδες, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 0,86% και ο τζίρος να αγγίξει τα 105,5 εκατομμύρια ευρώ.
> Η επιδείνωση των συνθηκών στη Ρουμανία θέτει πλέον επί τάπητος τη στάση που θα πρέπει να τηρήσουν οι ελληνικές τράπεζες απέναντι στις κλυδωνιζόμενες οικονομίες των βαλκανικών χωρών, καθώς το πάγωμα των δανείων, σε συνδυασμό με τη διολίσθηση των εθνικών νομισμάτων, οδηγούν σε αύξηση των επισφαλειών, που θα καλυφθούν από τις μητρικές τράπεζες. Διάσταση απόψεων επικρατεί πάντως μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, καθώς η πρώτη απαγορεύει διά ροπάλου τη στήριξη με κεφάλαια που προέρχονται από το κυβερνητικό πακέτο των 28 δισ. ευρώ, προκρίνοντας τις περιπτώσεις των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων και μη διανομής μερίσματος, ενώ η δεύτερη χαρακτηρίζει στρατηγικό σφάλμα τη μη στήριξη, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα απέβαινε εις βάρος της ελληνικής οικονομίας.

> Μια ακόμη από τις πάλαι ποτέ κραταιές αμιγώς ιδιωτικές ΑΧΕΠΕΥ, υπό το βάρος της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, της δραματικής συρρίκνωσης του τζίρου των συναλλαγών και της απαισιοδοξίας για την αλλαγή κλίματος, αποφάσισε να βάλει λουκέτο. Ο λόγος για την Άλκη Χρηματιστηριακή.

> Το παλεύει αλλά δεν φαίνεται να της βγαίνει! Ένα ακόμη υπερκομματικό στέλεχος της ATEbank, με αμαρτωλή θητεία στον πάλαι ποτέ «κουμπαρά» του ομίλου, την εταιρεία ΑΤΕ Συμμετοχών, και «σπόνσορα» έναν από τους πρώην υποδιοικητές της κρατικά εποπτευόμενης τράπεζας, που εμπλέκεται στην υπόθεση της Siemens, προσπαθεί ματαίως να μετακινηθεί στην Πειραιώς.

> Το μπαλάκι στους ασφαλισμένους! Μαχαίρι στα νοσοκομειακά προγράμματα, στις ημέρες νοσηλείας και στις χειρουργικές επεμβάσεις που εγκρίνουν για τους ασφαλισμένους τους βάζουν οι εταιρείες του χώρου προκειμένου να μειώσουν τα κόστη τους ή ακόμη και να επιστρέψουν σε κερδοφορία.

> Στα όριά του έχει φτάσει το κύκλωμα της οικοδομής! Οι εργολάβοι δεν χτίζουν, γιατί έχουν χιλιάδες αδιάθετα σπίτια, οι τράπεζες δίνουν με το σταγονόμετρο δάνεια και αυτά σε ποσοστό πολύ χαμηλότερο από την εμπορική αξία του ακινήτου, ενώ οι απασχολούμενοι στον κλάδο βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας. Για του λόγου το αληθές, η οικοδομική δραστηριότητα στο 11μηνο του 2008 παρουσίασε μείωση 16,2% στις άδειες, 18,1% στην επιφάνεια και 17,4% στον όγκο.

> Αν και αυτό δεν σημαίνει απαξίωση, τότε τι άλλο είναι; Περισσότεροι από τους μισούς τίτλους που διαπραγματεύονται στο χρηματιστηριακό ταμπλό βρίσκονται κάτω από το 1 ευρώ, ενώ περίπου τα 2/3 τους ακροβατούν μεταξύ του ορίου εισαγωγής στις κατηγορίες ειδικής διαπραγμάτευσης.

> Πλήρωνε λαέ τις πολιτικές διευκολύνσεις, ύψους 28 δισ. ευρώ, προς τις τράπεζες! Όσα ζητούν ως πρόσθετους φόρους από το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τόσα μοιράζουν απλόχερα στο κυβερνητικό πρόγραμμα στήριξης των πιστωτικών ιδρυμάτων, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να κάνουν δεκτή ακόμη και την απαίτηση των τραπεζιτών, ούτως ώστε τα επισφαλή δάνεια μέσω ΤΕΜΠΜΕ να μην επιβαρύνουν τις ίδιες αλλά το Δημόσιο και το Ταμείο Εγγυοδοσίας.

> Απίστευτο και όμως ελληνικό! Επιδικάστηκε αποζημίωση υπέρ της Olympic Catering και κατά του ελληνικού Δημοσίου, ποσού ίσου με αυτό που είχε διαθέσει πριν από επτά χρόνια η Everest, προκειμένου να εξαγοράσει το 58% της εν λόγω εταιρείας από την Ολυμπιακή.

> Άρωμα εκλογών! Παρά την εξάμηνη παράταση στην υποχρέωση των τεχνικών εταιρειών να ζητήσουν επανάκριση, ορισμένες εξ αυτών, βλέπε Μηχανική, ΑΕΓΕΚ, Intrakat, κ.λπ., «έτρεξαν» προκειμένου να υποβάλουν τον φάκελο για την ανανέωση των πτυχίων τους. Γιατί άραγε;

> «Όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια»! Επιζήμιες για τη ναυτιλία αλλά και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, μπορούν να αποβούν οι εκτιμήσεις των ναυλομεσιτικών οίκων του εξωτερικού, που χωρίς αναλυτικά στοιχεία και συγκρίσιμες μελέτες, επιχειρούν να απεικονίσουν τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στη ναυτιλία.

> Αυτό σημαίνει διορισμένη διοίκηση! Σε προεκλογικό πάγωμα των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος και αναγκαστική σύμπλευση με την πολιτική του υπουργείου Ανάπτυξης προχώρησε τελικά ο κ. Αθανασόπουλος, ενώ για τον ίδιο λόγο η κυβέρνηση απαρνήθηκε τον λιθάνθρακα και την πυρηνική ενέργεια, προκρίνοντας ως λύση την κατασκευή εννέα νέων Αιολικών Πάρκων.

> Καταξοδεύτηκε! Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Medicon Hellas Σπυρίδων Δημοτσάντος, αγόρασε μεσοβδόμαδα τον «εντυπωσιακό» αριθμό των 90 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας του, καταβάλλοντας την «υπέρογκη» αξία των 224,10 ευρώ.

> Παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας κ. Παπαθανασίου, ασαφείς παραμένουν οι προθέσεις της κυβέρνησης για ένα επικείμενο deal στις τράπεζες, καθώς την τρέχουσα περίοδο προέχει η σταθεροποίηση των ισολογισμών και όχι η επιβεβαίωση της αποτυχίας των επιχειρηματικών σχεδίων.

> Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες! Σήμα κινδύνου για τον κλάδο, και όχι για την ίδια, εξέπεμψε η διοίκηση της Βιοτέρ, καθώς μπορεί το Δημόσιο να χρωστά στην εταιρεία περίπου 35 εκατ. ευρώ, ο δανεισμός της όμως κινείται στα επίπεδα των 60 εκατ. ευρώ, ενώ η ακίνητη περιουσία της εκτιμάται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ.

> Ακριβά πλήρωσε το ελληνικό Δημόσιο και την πρόσφατη έκδοση των τριετών ομολόγων, με την οποία μάλιστα κάλυψε το 42% των συνολικών αναγκών για το 2009! H υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, οι αυξανόμενες ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την υπερβάλλουσα προσφορά νέων τίτλων και τα δυσμενή στοιχεία για την πορεία της εγχώριας οικονομίας, ήταν κάποιοι από τους λόγους που επηρέασαν αρνητικά τις τιμές των κρατικών ομολόγων.

> Αφενός σνομπάρουν το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων και αφετέρου προμοτάρουν τα δικά τους προγράμματα που έχουν να κάνουν με τις χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων! Την αρχή έκανε η Πειραιώς με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, ακολούθησε η Eurobank με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ενώ τη σκυτάλη πήρε η Εθνική, αυξάνοντας τα όρια των εν λόγω δανείων έως και 25%.

> Μόνο γκουρού δεν αποδείχθηκε για τον εαυτό της! Ζημιές ρεκόρ ύψους 6,3 δισ. ευρώ ανακοίνωσε για το τελευταίο τρίμηνο η κατά τα άλλα μεγαλύτερη τράπεζα των πλουσίων, η ελβετική UBS, προχωρώντας μάλιστα σε περικοπή θέσεων εργασίας στο τμήμα επενδύσεων.

> Οι αστοχίες της Διοίκησης Αράπογλου αναμένεται να έχουν επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου της Εθνικής! Οι υποαξίες στα χαρτοφυλάκια, ομολογιακά-μετοχικά, και η υποτίμηση της τουρκικής λίρας ελέω Finansbank, θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας.

> Ήταν, είναι και θα είναι, η «πρωταθλήτρια» στους έμμεσους φόρους! Ο λόγος για τη χώρα μας, όπου η γαλάζια διακυβέρνηση, μέσα σε μία μόλις νύχτα και προκειμένου να γεμίσει τα άδεια ταμεία του κράτους, κατέφυγε στη γνώριμη αλλά και άδικη έμμεση φορολογία.

> Απολύσεις, λουκέτα, μείωση των επενδύσεων, περιορισμός των αποθεμάτων, κόψιμο των λειτουργικών εξόδων, αναδιάρθρωση επιχειρηματικών σχεδίων, συρρίκνωση γραμμών παραγωγής, πωλήσεις συμμετοχών αλλά και συνένωση δυνάμεων συνθέτουν το παζλ της εγχώριας αγοράς τροφίμων και λιανικού εμπορίου.

> Ποιος ο λόγος των ξαφνικών όσο και εντυπωσιακών κερδών, που κατέγραψαν στην αρχή της χρηματιστηριακής εβδομάδας, σύσσωμες και οι τέσσερις εισηγμένες θυγατρικές εταιρείες του ομίλου Βιοχάλκο; Περί των Χαλκόρ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Σιδενόρ και Ελληνικά Καλώδια ο λόγος.

> Αυτές δεν είναι αναλύσεις από τα καλοπληρωμένα golden boys της εγχώριας αγοράς, αλλά χρησμοί που μπερδεύουν ακόμα περισσότερο τους μικροεπενδυτές! Αν και εφόσον επιβεβαιωθεί το καλό σενάριο για μικρή υποχώρηση της εταιρικής κερδοφορίας, τότε και μόνο τότε η ανοδική αντίδραση του ΧΑ μπορεί να έχει πολλές πιθανότητες να πραγματοποιηθεί εντός της χρονιάς, με απώτερο στόχο τις 2.250 μονάδες. Ουδέν σχόλιο.

> Σανίδα σωτηρίας το άρθρο 99 του νόμου 3.588/2007! Μια νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων δημιουργούν οι συνθήκες περιορισμένης ρευστότητας και ακριβότερου δανεισμού, καθώς η μία μετά την άλλη οι εταιρείες του ΧΑ από τον κατασκευαστικό κλάδο, τις τηλεπικοινωνίες, την πληροφορική, την ακτοπλοΐα και τις ιχθυοκαλλιέργειες, ζήτησαν ή αναμένεται να διεκδικήσουν από τα δικαστήρια την προστασία του νόμου.

> Δεν το λέμε εμείς, αλλά το ΤΕΕ! Η μείωση του αφορολογήτου ορίου του ΕΤΑΚ, από τις 300.000 αντικειμενικής αξίας ενός ακινήτου στις 100.000 ευρώ για τους άγαμους φορολογουμένους και στις 200.000 ευρώ για τους έγγαμους, ουσιαστικά διευρύνει τη βάση των υπόχρεων καταβολής του φόρου.

> Καθοδική η πορεία του! Απ’ ό,τι φαίνεται, οι μετακινήσεις στελεχών, μεταξύ εταιρειών του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος αποτελούν «εσωτερική υπόθεση» ενός «κλειστού τραπεζοκρατούμενου club». Πρόσφατο παράδειγμα ο κ. Π. Πολυκάρπου, που μεταπήδησε από τη Citigroup στην Alpha Finance.

> Παγκόσμια πρωτοτυπία; Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις προεδρικούς θώκους κατέχει πλέον ο ακριβοθώρητος, γαλαζοαίματος και κομματικός κ. Καπράλος, καθώς εκτός του Χρηματιστηρίου Αξιών και της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων ηγείται πλέον και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Ουδέν σχόλιο.

> Υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, της ανάγκης για άμεση εξασφάλιση εσόδων και της υλοποίησης του πρώτου έργου ΣΔΙΤ! Οριστικό τέλος στο σχέδιο για τη σύσταση και λειτουργία επενδυτικής εταιρείας ακινήτων φαίνεται ότι βάζει η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, καθώς η διοίκησή της επιλέγει πλέον άλλους τρόπους για την αξιοποίηση της περιουσίας που έχει στην κατοχή της.

> Σε πείσμα των δύσκολων καιρών, η ενέργεια συνέχισε εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής αναταραχής, να βρίσκεται στο επίκεντρο επιχειρηματικών διεργασιών. Στην Ελλάδα τα επιχειρηματικά deals που αφορούν τον χώρο της ενέργειας καλά κρατούν, με πρωταγωνιστές τα ΕΛΠΕ, τη Motor Oil τον Όμιλο Μυτιληναίου, τη ΔΕΗ, τις ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, την ENEL, τις Iberdrola-Ρόκκα κ.λπ.

> Πολιτική όσο ποτέ άλλοτε η δήλωση του προέδρου του ΣΜΕΧΑ, ο οποίος φέρεται να έχει ρίξει προ πολλού γέφυρες επικοινωνίας με τη μείζονα αντιπολίτευση! Ο κ. Μωραϊτάκης μεταξύ άλλων ζήτησε από την κυβέρνηση να μη θυσιάσει τα μακροπρόθεσμα οφέλη του κοινωνικού συνόλου στον βωμό των συγκυριακών σκοπιμοτήτων της κακώς νοούμενης πολιτικής επικοινωνίας.

> Ήλθε, είδε και απήλθε, γιατί άραγε; Η αναφορά μας στην αιφνιδιαστική αποχώρηση του τέως γενικού διευθυντή του corporate και των μεγάλων επιχειρήσεων της Εμπορικής Τράπεζας κ. Αράνγκ, ο οποίος σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αναμένεται να απομακρυνθεί και από τον όμιλο της Credit Agricole.

> Συμφωνούμε και επαυξάνουμε με την επερώτηση που κατέθεσαν οι 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με την προστασία των εργαζομένων και των μικροεπενδυτών της εταιρείας Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία! 1) Έχουν αναζητηθεί ευθύνες για την αποτυχία των επιχειρηματικών της σχεδίων; 2) Ποιος έχει αξιολογήσει το εν λόγω business plan; 3) Μπορεί να διαβεβαιώσει κάποιος τους εργαζομένους της ότι με τη διοχέτευση του συνόλου των 35 εκατ. προς αυτήν, θα λειτουργεί σε βιώσιμη βάση; 4) Γιατί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ολιγώρησε και δεν παρενέβη για την αναζήτηση και απόδοση τυχόν ευθυνών σε ενδεχόμενα παιχνίδια που έγιναν με τη μετοχή της εταιρείας; 5) Ποιες εγγυήσεις θα δοθούν από τον μέτοχο της εταιρείας και τι έχει γίνει με τις ήδη αναληφθείσες από αυτόν εγγυήσεις για δάνεια που έχει πάρει στο παρελθόν;


Σχολιάστε εδώ