Aνάγκη να διαφυλαχθεί το κύρος της ΓΣΕΕ
Προβληματική η πολιτικοσυνδικαλιστική κατάσταση στη ΓΣΕΕ, που είναι εκ των πραγμάτων ταγμένη να δώσει μάχη για τη θωράκιση των συνδικαλιστικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, για να αποκρούσει τη λαίλαπα της κρίσης που απειλεί την κοινωνική συνοχή.
Άμεσα μέτρα για την οικονομική και κοινωνική θωράκιση εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων με το πλαίσιο των αιτημάτων της ΓΣΕΕ υποβλήθηκαν εγγράφως προς την υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. Μόνο που το τόσο κρίσιμο υπόμνημα δεν ήταν προϊόν συλλογικής συζήτησης και επεξεργασίας.
Για άλλη μια φορά, το έγγραφο υπογράφεται από τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Γ. Παναγόπουλο και τον αναπληρωτή γραμματέα Μαν. Κοντοπάνο (ΠΑΣΟΚ).
Για μονοπαραταξιακό κείμενο μιλά ο κ. Κώστας Πουπάκης (γενικός γραμματέας και πρόεδρος της ΔΑΚΕ), που θεωρεί ότι το επίμαχο υπόμνημα συντάχθηκε πρόχειρα, «χωρίς να καθίσουν οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών παρατάξεων σ’ ένα τραπέζι, να συζητήσουν τα προβλήματα, να αναζητήσουν τρόπους άμυνας και να διαμορφώσουν κανόνες για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Ο κ. Πουπάκης δεν απορρίπτει συνολικά το κείμενο, όμως μιλά για σοβαρές διαφωνίες της παράταξής του σε ορισμένα επιμέρους θέματα, που θεωρεί ότι εξυπηρετούν κυρίως κομματικές σκοπιμότητες.
Στις αιτιάσεις του κ. Πουπάκη η ΠΑΣΚΕ απαντά ότι κατά τη σύνταξη του κειμένου ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ βρισκόταν εκτός Αθήνας και επί της ουσίας αρνήθηκε να το συζητήσει, με πρόσχημα την απουσία του, «προκειμένου να μην αντιταχθεί στις κυβερνητικές πολιτικές επιλογές».
Χωρίς να απαξιώνει το υπόμνημα, ο επικεφαλής της Αυτόνομης Παρέμβασης Αλ. Καλύβης εκφράζει ενστάσεις σε ορισμένες τοποθετήσεις όπως διατυπώνονται στο υπόμνημα, ενώ αναφέρεται και σε παραλείψεις που αφορούν σε σοβαρά ζητήματα που πλήττουν εργαζομένους, ανέργους, συνταξιούχους.
Το ΠΑΜΕ, με «το ένα πόδι εντός και το άλλο εκτός ΓΣΕΕ», αφού προειδοποιεί για άλλη μια φορά για γενική επέλαση με μέτρα κατά των εργαζομένων, επιτίθεται και πάλι κατά «των κομμάτων του Ευρωμονόδρομου και των συμβιβασμένων ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ».
Δυσλειτουργική και συγκρουσιακή είναι, λοιπόν, η γενική εικόνα που χαρακτηρίζει τη ΓΣΕΕ. Ζητούμενο η συλλογικότητα και ο διαπαραταξιακός συνδικαλιστικός διάλογος, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει η ΓΣΕΕ τις μεγάλες απειλές οργανωμένα και συντεταγμένα. Η ΠΑΣΚΕ, ως πλειοψηφούσα παράταξη, φέρει και τη μεγαλύτερη ευθύνη για να επιτευχθεί η αναγκαία ευρυθμία και να αποφευχθεί η περαιτέρω αποδυνάμωση και απαξίωση του θεσμού.