1.139 σπίτια που κάηκαν θα ξαναχτιστούν

«Χάρη στη γενναιοδωρία των 92.000 δωρητών του Ταμείου αυτήν τη στιγμή ανακατασκευάζονται ή επισκευάζονται εντελώς δωρεάν 788 σπίτια που εκάησαν ολικώς ή μερικώς το καλοκαίρι του 2007» στις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου. Αυτό δήλωσε την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, Πέτρος Μολυβιάτης, προσθέτοντας βέβαια ότι «δεν έχουμε λύσει ακόμη όλα τα προβλήματα, αλλά αυτά που έχουν γίνει δεν είναι λίγα…».

Δίνοντας ακριβή λογαριασμό για το τι έγιναν τα χρήματα μέχρι τώρα και τι έργο παράχθηκε μετά από εκείνες τις καταστροφικές πυρκαγιές που συγκλόνισαν όλο τον κόσμο, είπε ότι από τα 205.297.228,89 ευρώ που συγκεντρώθηκαν στο Ταμείο, έχουν δαπανηθεί 60.006.018,04 ευρώ, από τα οποία τα 45 εκατομμύρια ευρώ για την ανακατασκευή ή επισκευή σπιτιών και τα 15 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη άλλων εκτάκτων αναγκών. Ήταν χαρακτηριστική η φράση του ότι ούτε ένα ευρώ από τις δωρεές δεν δαπανήθηκε για τις λειτουργικές ανάγκες του Ταμείου.

Με την ευκαιρία, ο κ. Π. Μολυβιάτης έκανε για άλλη μια φορά έκκληση προς τους πυρόπληκτους να υποβάλουν αιτήσεις για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων σπιτιών τους, μετά και την παράταση που δόθηκε μέχρι το τέλος Απριλίου (και είναι η τελευταία). Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 1.425 αιτήσεις, από τις οποίες εγκρίθηκαν 1.139 και οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν εξαιτίας ελλιπών στοιχείων.

Δεν έκρυψε παράλληλα ο κ. Μολυβιάτης και τον προβληματισμό του για το αδιάθετο υπόλοιπο του Ταμείου -που φθάνει τα 145.291.210,85 ευρώ- αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο εφόσον υπάρξει σχετική συναίνεση (και συνεννόηση βέβαια) να δοθούν τα χρήματα αυτά για την πρόληψη πυρκαγιών και άλλες ανάγκες των πυροπλήκτων.

Σε ζωοτροφές και έργα ανάπτυξης

Ο προβληματισμός του κ. Μολυβιάτη απασχολεί τους βουλευτές του νομού, αλλά και άλλους φορείς, που προτείνουν ένα ποσό να δοθεί για να διατεθούν δωρεάν ζωοτροφές σε κτηνοτρόφους για να μην καταστρέψουν τα κατσίκια ό,τι πράσινο έχει απομείνει. Επίσης να χρηματοδοτηθούν έργα και υποδομές ανάπτυξης.

Μάλιστα ο νομάρχης Ηλείας Χ. Καφύρας προτείνει χρηματοδότηση έργων για τις κατολισθήσεις, αλλά και για τα 340 χιλιόμετρα του οδικού δικτύου που θέλει «ξαναφτιάξιμο» (αγροτικοί δρόμοι δύσκολοι, γέφυρες πεσμένες κ.λπ. ενώ και η συγκοινωνία Κρέστενας με Ανδρίτσαινα είναι σχεδόν αδύνατη).

Ειδικά για τα σπίτια ο κ. Μολυβιάτης είπε ότι μόλις εγκρίνεται μια αίτηση καταβάλλεται αμέσως και η πρώτη από τις τρεις δόσεις της χρηματοδότησης, αλλά «ο ρυθμός των εργασιών για την αποκατάσταση των σπιτιών εξαρτάται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες». Πάντως, εφόσον συνεχισθεί ο σημερινός ρυθμός –και φαίνεται ότι θα συνεχισθεί– δεν θα αργήσει να ολοκληρωθεί το έργο της αποκατάστασης των καμένων σπιτιών.

Στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάσθηκε και το νέο τηλεοπτικό σποτ του Ταμείου που δίνει ανάγλυφα χρήματα και έργο και τι απομένει να γίνει ακόμη. Περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να αντλήσουν από την ιστοσελίδα www.etaea.gr.


Σχολιάστε εδώ