ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ εξωφρενικών

// Καθυστερημένο, αλλά έχει την αξία του: Όλοι μείναμε με την εντύπωση ότι η συνάντηση της κύριας υπουργού με τον ρώσο ομόλογό της στη Μόσχα πήγε πολύ καλά. Έλα όμως που, όπως μαθαίνουμε, ο κ. Λαβρόφ ήταν ιδιαίτερα αυστηρός στη συνάντηση. Έλεγε λοιπόν η κ. Μπακογιάννη ότι θα «ληφθούν υπόψη όλες οι απόψεις από την προεδρία του ΟΑΣΕ», οπότε μάλλον εκνευρίστηκε ο κ. Λαβρόφ και της επέστησε την προσοχή στο ότι η Ρωσία απλώς της ανακοινώνει τις «κόκκινες γραμμές» της, κάτι που δεν έχει σχέση με γενικόλογες και θεωρητικές τοποθετήσεις. Και έτσι η… πρόεδρος του ΟΑΣΕ έλαβε το μήνυμα!

// Η ψυχρότητα του κ. Λαβρόφ πάντως φάνηκε όταν προσποιήθηκε ότι δεν θυμόταν και δεν γνώριζε τον Χ. Ζαχάρακη, με τον οποίο είχαν συνυπηρετήσει στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Εκτός εάν ο κ. Λαβρόφ απλώς δεν είχε και τόσο ευχάριστη ανάμνηση από την ελληνική διπλωματία, που τότε επιχειρούσε μάλλον να φανεί αρεστή στους Αμερικανούς.

// Οι κακές γλώσσες λένε ότι έλληνας διπλωμάτης, με… υψηλούς προστάτες, έχει ήδη κλείσει θέση σε ιδιωτικό σχολείο για τα παιδιά του στη Γερμανία, όταν ο ίδιος υπηρετεί σε προξενείο μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά και θεωρητικώς πρέπει το καλοκαίρι να επιστρέψει στην Αθήνα. Λέτε να ξέρει κάτι παραπάνω;

// Έπεσε στα χέρια μας «ρεπορτάζ» της αποκαλούμενης «Ενωμένης Μακεδονικής Διασποράς» για το συνέδριο του Ουράνιου Τόξου στην περιοχή της Φλώρινας τον Δεκέμβριο. Κάτω από το εντυπωσιακό πανό «Απορρίψτε το Ελληνικό Απαρτχάιντ Τώρα» διακρίναμε στις πρώτες θέσεις τον γνωστό πρώην σύμβουλο του Γ. Παπανδρέου κ. Γρηγόρη Βαλλιανάτο. Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι ο κ. Βαλλιανάτος ζήτησε συγγνώμη που δεν μπορούσε να απευθυνθεί στη «μακεδονική» γλώσσα και συνέχισε: «Σε αυτήν τη χώρα επισήμως αναγνωρίζονται μόνο οι Έλληνες, αλλά ανεπίσημα γνωρίζετε ότι υπάρχουν Αλβανοί, Τούρκοι, Καταλανοί, Ορθόδοξοι, τρανσέξουαλ και φυσικά και Μακεδόνες, είτε έλληνες Μακεδόνες είτε καθαροί Μακεδόνες…». Αυτό μας έλειπε τώρα, να μας ζητήσει να αναγνωρίσουμε και… σεξουαλικές μειονότητες στην Ελλάδα!

// Τον πρέσβη κ. Δ. Καραμήτσο – Τζιρά από το γενικό προξενείο Λος Άντζελες παίρνει ως δεύτερο στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ο κ. Μητσιάλης. Τουλάχιστον έτσι υπάρχει η ελπίδα να μην επαναληφθούν τα επεισόδια της προηγούμενης «διοίκησης» της ΜΕΑ, όπου η σύγκρουση μεταξύ του μονίμου αντιπροσώπου και του δεύτερου είχε πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις υπονομεύοντας τη λειτουργία της τόσο κρίσιμης διπλωματικής αντιπροσωπείας.

// Τι ρόλο έπαιξε η εδώ αμερικανική πρεσβεία στη δημοσιοποίηση της επίσκεψης αμερικανών γερουσιαστών και ελληνοαμερικανού φίλου του προέδρου Ομπάμα, με τον τρόπο που έγινε; Υποβάλλουμε το ερώτημα γιατί, αν δεν κάνουμε λάθος, μόνον κάποιοι στο κτίριο της πρεσβείας είχαν κάθε λόγο να υπονομεύσουν την επίσκεψη… Άντε να υπάρχουν και κάποιοι ακόμη στο νεοκλασικό της Β. Σοφίας.

// Στην επίσκεψη του κύπριου υπουργού Εξωτερικών Μ. Κυπριανού στη Μόσχα μετά τη συνάντησή του με τον ρώσο ομόλογό του Σ. Λαβρόφ ανακοινώθηκε η ίδρυση τριών προξενείων της Κύπρου στη Ρωσία. Στο Κρασνοντάρ, στο Αικατερίνισμπουργκ και στη Σαμάρα. Πρόκειται για μια πραγματικά εντυπωσιακή κίνηση καθώς η Κύπρος αποβλέπει φυσικά στη ρωσική τουριστική αγορά και η διευκόλυνση των ρώσων τουριστών αποτελεί πλεονέκτημα. Το ελληνικό ΥΠΕΞ προτιμά να κρατά ανοικτά προξενεία σε Γενεύη, Αμβούργο, Αννόβερο, Λειψία, Χιούστον, Ατλάντα κ.λπ. όπου εξασφαλίζουν απλώς το άριστο περιβάλλον για την ακριβοπληρωμένη αγρανάπαυση των «ημετέρων» διπλωματών.

// Για ποιο «πολιτικό γραφείο» στο υπουργείο Εξωτερικών έχει βουίξει η πιάτσα ότι σε λίγο δεν θα το χωρά ο ένας και μισός όροφοι και θα χρειασθεί να επεκταθούν οι «υπηρεσίες» και σε άλλα κτίρια; Εκτός αν παραμείνουν σε μόνιμη και θεωρητική απόσπαση από τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, οπότε θα γλιτώσουν τον συνωστισμό στη Β. Σοφίας.

// Όταν διαπιστώνεται δραστηριότητα εκτός μέτρου και εκτός πλαισίου οι «ελληνικές αρχές προβαίνουν στις δέουσες ενέργειες προς τις τουρκικές και στέλνουν τα σχετικά μηνύματα». Αυτήν την απάντηση έδωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης στην ερώτηση που είχε υποβάλει ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για τα Εξωτερικά Α. Λοβέρδος σχετικά με τη συχνότατη εκτός διπλωματικού πλαισίου δράση του τουρκικού γενικού προξενείου Κομοτηνής. Το ερώτημα που προκύπτει είναι πότε και σε ποιες περιπτώσεις έχουν υπάρξει διαβήματα προς την τουρκική πλευρά για τέτοια θέματα, γιατί τα τελευταία πέντε έξι χρόνια μάλλον δεν έχει υπάρξει ούτε ένα διάβημα.

// Με την ευκαιρία: Γιατί και πάλι σνομπάρισε τη Βουλή η κ. Μπακογιάννη και έβαλε τον Γ. Βαληνάκη να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά; Μάθαμε ότι απουσίαζε εκτός Αθηνών (προφανώς για ανασύνταξη και ξεκούραση μετά τη… μονομαχία της με τον Ι. Μανώλη) αν και οι κακές γλώσσες λένε ότι οι σύμβουλοι της έχουν συστήσει να αποφεύγει τις «κόντρες» με τον Α. Λοβέρδο, γιατί συνήθως σε επίπεδο εντυπώσεων και ουσίας βγαίνει χαμένη. Και έτσι την πληρώνει άλλοτε ο Γ. Βαληνάκης, άλλοτε ο Θ. Κασσίμης…

// Θα πρέπει να περιμένει μήνες η κουμπάρα μέχρι να μετακομίσει εις Παρισίους για την UNESCO. Γιατί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου ο νυν πρέσβης μας στην UNESCO Γιώργος Αναστασόπουλος είναι πρόεδρος της Διεθνούς Διάσκεψης. Και μετά, άγνωστες οι βουλές του Κυρίου… Γι’ αυτό, Καλλιόπη μου, δεν λες στην κουμπάρα σου να σε τακτοποιήσει σε μια πιο σίγουρη θέση, τώρα που μπορεί, γιατί δεν ξέρεις μετά τον Ιούνιο τι γίνεται…

// Ποιος επικεφαλής κρίσιμης διεύθυνσης του ΥΠΕΞ βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης; Δεν φταίει ο άνθρωπος, αλλά εκεί που νόμιζε ότι έχει την ευθύνη για τη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων, βρέθηκε να ακούει ανακοινώσεις και διαρροές από την ηγεσία του υπουργείου για ζητήματα της δικής του αρμοδιότητας πριν καν υποβάλει τις εισηγήσεις του. Τον φρόντισαν λοιπόν και του χρύσωσαν το χάπι με τη μετάθεση σε κυριλέ πόστο στην Κεντρική Ευρώπη, οπότε πλέον ουδείς ασχολείται με την κρίσιμη αυτή διεύθυνση και όλα τα θέματα έχουν μπει στον «αυτόματο» της τακτικής κατευνασμού…


Σχολιάστε εδώ