Συνάντηση «ανταρτών» και διαμαρτυρόμενων

Η παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Τατούλη με τον τίτλο «Δεξιά – μπλογκ – Αριστερά, ελπίδα εμείς οι ίδιοι» εξελίχθηκε σε πολιτική εκδήλωση. Κοινός παρονομαστής συζητήσεων στα πολλά πηγαδάκια ήταν οι πολιτικές κινήσεις και φιλοδοξίες του Πέτρου Τατούλη… Τελικά, το κύριο θέμα της όλης εκδήλωσης ήταν μάλλον παραπολιτικό, παρά το βιβλίο το ίδιο.

Το «καλό βράδυ» για τον Πέτρο Τατούλη φάνηκε από νωρίς, καθώς στους δρόμους πέριξ του ξενοδοχείου Caravel επικρατούσε από νωρίς το αδιαχώρητο. Κάποια στελέχη της ΝΔ είχαν πάει για να «καταγράψουν» παρουσίες, και μάλιστα με εντολή όχι μόνον της Ρηγίλλης… Είναι γεγονός ότι το πολιτικό γραφείο του Πέτρου Τατούλη έκανε πολλές προσπάθειες και υπερωρίες για να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. «Επίδειξη δύναμης» βαφτίστηκε από τα πρώτα κιόλας λεπτά η παρουσίαση του βιβλίου από δημοσιογράφους, κάποιοι εκ των οποίων διατηρούν ιδιαίτερες σχέσεις με τον κ. Τατούλη.

Όσον αφορά τις πολιτικές παρουσίες, η εντύπωση που προκλήθηκε ήταν ότι αποτέλεσε συνάντηση «ανταρτών» και διαμαρτυρόμενων, διακομματικής μάλιστα σύνθεσης! Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν από πλευράς ΝΔ ο κ. Γιαννόπουλος (γνωστός διαμαρτυρόμενος πλέον βουλευτής), ο κ. Γιακουμάτος, ο κ. Γιαννέλλης (για να τονίσει μάλλον ότι δεν είναι δεδομένος), ο κ. Μανιάτης, ο κ. Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος και ο κ. Κάκκαλος, ενώ είδαμε και τουλάχιστον 10 ακόμη μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, μαζί με λιγοστούς ΟΝΝΕΔίτες. Από πλευράς ΠΑΣΟΚ παραβρέθηκαν, εκτός από τον Τηλέμαχο Χυτήρη, ο κ. Κοντογιαννόπουλος (ο οποίος έχει μιλήσει πολλές φορές για ανάγκη νέων κομμάτων), ο κ. Γείτονας και ο Λουκάς Αποστολίδης. Στο κοινό είδαμε ακόμη τον βουλευτή Θανάση Λεβέντη και ως επισκέπτη τον Γρηγόρη Ψαριανό, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Μανιφέστο…

Παρουσιάζοντας το βιβλίο του κάλεσε όλους να συσπειρωθούν μπροστά στον κίνδυνο της κρίσης και διαπίστωσε ότι «η ελπίδα είμαστε εμείς».

Για έναν ψύχραιμο εξωτερικό παρατηρητή, η ομιλία έμοιαζε μάλλον με πολιτικό μανιφέστο ίδρυσης πολιτικού φορέα παρά με παρουσίαση βιβλίου. Αυτό που έκανε εντύπωση στους διαχρονικούς παρατηρητές της πορείας Τατούλη ήταν το «διαζύγιο» που προσπάθησε να πάρει από την έννοια του φιλελευθερισμού, καθώς κατήγγειλε αυτήν την τάση του «ασύδοτου νεοφιλελευθερισμού», όπως και τον σοβιετικό κρατισμό, ως αποτυχημένες ιδεολογίες.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν τόσο στο βιβλίο όσο και γενικά στον κ. Τατούλη και στο πολιτικό σύστημα. Η πιο ευθεία παρέμβαση ήταν του Τηλέμαχου Χυτήρη, ο οποίος είπε ότι αλλού συμφωνεί και αλλού διαφωνεί, ενώ κατακεραύνωσε τον κ. Τατούλη για την άποψή του περί τέλους του σημερινού πολιτικού συστήματος. Επίσης, απευθυνόμενος προς τον κ. Τατούλη είπε ότι δεν μπορεί να είναι κάποιος πολιτικός και να είναι μοναχικός καβαλάρης, καθώς η πολιτική είναι συλλογική, και του ευχήθηκε να είναι πολιτικός ενεργός όπως ο ίδιος θα διαλέξει.

Ενδιαφέρον για νέο κόμμα

Παρά τις επισημάνσεις Χυτήρη και Κωνσταντόπουλου για την ανάγκη νέων κομμάτων και αλλαγή των κομματικών συσχετισμών, οι συζητήσεις στον χώρο του ξενοδοχείου έδειχναν πυρετό διαβουλεύσεων και σχολίων. Αυτό που έχει κυκλοφορήσει ως παραπολιτικό σχόλιο τον τελευταίο μήνα, ότι ο Τατούλης ετοιμάζει κόμμα, ενισχύθηκε σε επίπεδο βεβαιότητας στους διαδρόμους του Caravel, πλην όμως δεν φαίνεται να βρίσκεται ανταπόκριση σε στελέχη.

Ο Τατούλης έχει πάντως συζητήσει και με πολιτικούς το ενδεχόμενο ψηφοδελτίου, κυρίως για τις ευρωεκλογές.

Αποτελούν επίσης γεγονός οι συναντήσεις «φιλελεύθερων» προσωπικοτήτων, κυρίως από τον χώρο των πανεπιστημίων, των επιχειρήσεων και της οικονομίας, για τον σχηματισμό ενός ευρύτερου ψηφοδελτίου ευρωεκλογών, με υποκινητή των συζητήσεων το κόμμα της Φιλελεύθερης Συμμαχίας (0,11% στις τελευταίες εκλογές).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ οι διαπιστώσεις των προβλημάτων των ανωτέρω συμπίπτουν και προκρίνεται η λύση μιας πολιτικής πρωτοβουλίας «κοινής μεταρρυθμιστικής προοπτικής» χωρίς την ταμπέλα του φιλελευθερισμού, η υπόθεση μάλλον σκαλώνει στο θέμα των πόρων και κυρίως στο θέμα της ηγεσίας και της συγκρότησης του ψηφοδελτίου. Βλέπετε, όλοι οι ανωτέρω επιδιώκουν πολιτική παρουσία, αλλά η εκλογική δυναμική ενός τέτοιου εγχειρήματος θα είναι περιορισμένη, τουλάχιστον αρχικά. Πάντως οι κινήσεις Τατούλη δίνουν νέο περιεχόμενο στις κινήσεις και στις συζητήσεις του «φιλελεύθερου μεταρρυθμιστικού» χώρου, που έχουν θεριέψει τους τελευταίους έξι μήνες, παρά την οικονομική κρίση που οφείλεται στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης του χρηματοοικονομικού συστήματος.


Σχολιάστε εδώ