ΣΤΟΠ στις καφετέριες και στα μπαρ…

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στο Κολωνάκι, στο Παγκράτι, στο Θησείο και στο Γκάζι, όπου έχει διαπιστωθεί υπερσυγκέντρωση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από πλευράς των κατοίκων κυρίως για την εμφάνιση φαινομένων παραβατικότητας από τους θαμώνες των μαγαζιών.

Γι’ αυτό και απευθύνει έκκληση προς όλες τις πλευρές να τεθεί σε δημόσιο διάλογο το θέμα της αναστολής χορήγησης νέων αδειών λειτουργίας καταστημάτων στις παραπάνω γειτονιές.

Ο γενικός γραμματέας του δήμου Ηλίας Θεοδώρου, στο πλαίσιο του άρθρου 79 του νόμου 3463/06, καλεί όλους τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στη διαβούλευση στο γραφείο της Δημαρχιακής Επιτροπής (Λιοσίων 22, 4ος όροφος) το αργότερο μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου. Η πρόταση για αναστολή, την οποία θα θέσει στο τραπέζι του διαλόγου ο Δήμος της Αθήνας για να σταματήσει η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αφορά τις περιοχές του 1ου Διαμερίσματος (Κολωνάκι), του 2ου Διαμερίσματος (Παγκρατίου – οδός Υμηττού) και του 3ου Διαμερίσματος (Γκάζι – οδός Βουτάδων, Κωνσταντινουπόλεως, Τριπτολέμου, Δεκελέων και Μεγάλου Βασιλείου). Ο κ. Θεοδώρου προτείνει στους ενδιαφερόμενους, να προχωρήσει ο δήμος στην αναστολή έκδοσης κάθε νέα άδειας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για λόγους που έχουν άμεση σχέση με τη λειτουργία της πόλης και τις επιπτώσεις στο φυσικό, πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον, καθώς και στην ήσυχη διαβίωση των κατοίκων των παραπάνω περιοχών.

*****
Εντείνεται η κόντρα Κακλαμάνη – «Ανοιχτής Πόλης»

Για βιομηχανία συστηματικών προσφυγών από περιφερόμενους κατοίκους, όλους φιλικά προσκείμενους στον ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Τετάρτη ο δήμαρχος Αθηναίων. Για να απαντήσει εκ μέρους του Συνδυασμού ο Μιχάλης Κωνσταντάτος, ο οποίος επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Κακλαμάνη, λέγοντας ότι εκλέχτηκε με 45%, οπότε δεν είναι δήμαρχος όλων των Αθηναίων. Η «Ανοιχτή Πόλη» την ίδια μέρα παρουσίασε δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC σύμφωνα με την οποία το 83% των Αθηναίων πιστεύει ότι η ζωή δεν είναι καθόλου ευχάριστη στην πόλη. Ιδιαίτερα οι κάτοικοι του 4ου Διαμερίσματος θεωρούν την καθημερινότητά τους ζοφερή και χωρίς μέλλον. Από τους 1.680 ερωτηθέντες και από τα επτά δημοτικά διαμερίσματα, το 66% απάντησε ότι η ζωή τους χειροτέρεψε και το 31% ότι παρέμεινε ίδια. Από την πλευρά του ο Νικήτας Κακλαμάνης κατηγόρησε τα μέλη της κίνησης και ειδικά τον κ. Τσίπρα για αλλοπρόσαλλη πολιτική σε θέματα ανάπλασης. Κύκλοι της δημοτικής αρχής απέστειλαν σε μερίδα του Τύπου έγγραφο απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (συνεδρίαση της 6/12/2004), σύμφωνα με την οποία ο τότε επικεφαλής της παράταξης της Ανανεωτικής Αριστεράς έδωσε το «πράσινο φως» για τη δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης στο επίμαχο οικόπεδο Κύπρου και Πατησίων. Η εξήγηση που έδωσε για την αλλαγή της στάσης στο συγκεκριμένο θέμα ο κ. Κακλαμάνης ήταν η μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και η ανάγκη των στελεχών του για δημοσιότητα.

*****
Μπαράζ απολύσεων στο Γηροκομείο

Μπαράζ απολύσεων στο Γηροκομείο Αθηνών καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Τις τελευταίες ημέρες, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, απολύθηκε 50χρονη μητέρα τριών παιδιών, η απόλυση της οποίας τελικά ανακλήθηκε, για να απολυθούν όμως δύο άλλοι εργαζόμενοι που είχαν εναντιωθεί σ’ αυτήν! Ταυτόχρονα απολύθηκε κι άλλη μία εργαζόμενη, τρία χρόνια πριν βγει στη σύνταξη!

Των απολύσεων είχαν προηγηθεί αυθαίρετες αλλαγές στο ωράριο εργασίας, ψυχολογικές πιέσεις και διακοπή της σίτισης των εργαζομένων!

Τα μέλη του ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων Ειρήνη Πλωραμίτου, Κυριάκος Σαββόπουλος και Ελένη Σιώπα καταγγέλλουν τη διοίκηση γιατί αδρανεί μπροστά στα γεγονότα αυτά και επισημαίνουν:

«Η στάση τους αποδεικνύει ότι ουδέποτε είχαν ως μέλημα την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, αλλά την κάλυψη των συμφερόντων των οικείων τους. Δηλώνουμε ότι δεν κάνουμε πίσω στα κεκτημένα δικαιώματά μας και ότι θα είμαστε στο πλευρό των απολυμένων συναδέλφων και θα τους στηρίξουμε με κάθε νόμιμο και συνδικαλιστικό τρόπο».

*****
Στη Βουλή τα προβλήματα της Αθήνας

• Το κτίριο στο οποίο έζησε τα τελευταία 8 χρόνια της ζωής του ο Κωστής Παλαμάς παραμένει ερειπωμένο και είναι έτοιμο να καταρρεύσει!

Την καταγγελία αυτή κάνει με ερώτησή της προς τον υπουργό Πολιτισμού η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Φιλίνη και ζητά να πληροφορηθεί γιατί το σπίτι του εθνικού μας ποιητή το άφησαν να γίνει ερείπιο και αν θα παρθούν μέτρα για την αναστήλωσή του και τη λειτουργία του ως μουσείου.

• Το κόψιμο δέντρων στο Πεδίον του Άρεως καταγγέλλει με ερώτησή του προς τον υφυπουργό Αθλητισμού ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής στην ερώτησή του αναφέρει:

«Το Πεδίον του Άρεως έχει μεταβληθεί σε απέραντο εργοτάξιο για την εγκατάσταση πεζοδρομίου. Η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (ΚΕΔ) είχε παραχωρήσει πριν από 20 χρόνια 6 στρέμματα από το πάρκο για ήπια άθληση. Σύμφωνα με το παραχωρητήριο, απαγορευόταν ρητά η κοπή δέντρων, διαφορετικά δεν ισχύει η παραχώρηση. Παρ’ όλα αυτά αρκετά δέντρα κόπηκαν και χτίστηκαν αθλητικές εγκαταστάσεις 1.600 τ.μ. Και μάλιστα χωρίς πολεοδομική άδεια. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν 5 πρωτόκολλα κατεδάφισης, η πολεοδομία δεν τολμά να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες. Τον Δεκέμβριο, ο Πανελλήνιος, εκμεταλλευόμενος τα γεγονότα, έντυσε με πράσινο αδιαφανές πλαστικό τα κάγκελα και έκοψε άλλα 7 δέντρα. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παγοδρομιών Χ. Χατζηαθανασίου δήλωσε πως δεν έχει δοθεί έγκριση για τη λειτουργία του παγοδρομίου μέσα στον Πανελλήνιο, όπως απαιτείται, πληροφορήθηκαν δε την ύπαρξή του από σχετική διαφήμιση στην τηλεόραση».

Κατόπιν αυτών, ερωτά με ποια άδεια κόπηκαν τα 7 δέντρα και πώς θα λειτουργήσει το παγοδρόμιο χωρίς τη σχετική άδεια.

*****
ΚΑΤΟΙΚΟΙ 6ου ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ:
«Δεν θʼ αφήσουμε κανέναν να… παρκάρει στη ζωή μας»!

Την πλήρη αντίθεσή τους στη λειτουργία πάρκινγκ στο πάρκο που βρίσκεται στη γωνία Κύπρου και Πατησίων, εκφράζουν οι κάτοικοι του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος.

Όπως τονίζουν οι κάτοικοι, είναι παράνομη η σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ του δήμου και της εταιρείας ΔΟΜΟΤΕΚΑ, διότι:
1) Η εταιρεία θα πριμοδοτηθεί με 1,324 δισ. ευρώ ενώ θα πάρει και δάνεια για να κατασκευάσει το πάρκινγκ. Δηλαδή δεν θα βάλει ούτε… ευρώ δικό της!
2) Ο δήμος υπέγραψε «λεόντεια σύμβαση» με σκανδαλώδεις όρους υπέρ της κατασκευάστριας εταιρείας ΔΟΜΟΤΕΚΑ. Συγκεκριμένα, παραχώρησε στην εταιρεία 2,4 στρέμματα δημόσιας γης για 30 ολόκληρα χρόνια, η οποία θα αποφέρει στη ΔΟΜΟΤΕΚΑ ανυπολόγιστα κέρδη. Αντιθέτως, το κέρδος του δήμου και των δημοτών θα είναι ευτελέστατο (10.000 ευρώ τον χρόνο δηλαδή ποσοστό 3%!).
3) Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ενώ αρχικά το σχέδιο για το γκαράζ προέβλεπε 250 θέσεις στάθμευσης, στη συνέχεια οι θέσεις μειώθηκαν σε 184, για να αποφευχθεί η σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Παρ’ όλα αυτά η σύμβαση προβλέπει μελλοντικά να αυξηθούν οι θέσεις μετά από απόφαση του δήμου. Προβλέπει, δηλαδή, την καταστρατήγηση της νομοθεσίας!
4) Ενώ διαπράττονται όλες αυτές οι αυθαιρεσίες και οι παρανομίες εις βάρος των δημοτών και του περιβάλλοντος, ο δήμος συνεχίζει –χωρίς αιδώ– δικαστικό αγώνα εναντίον κατοίκων της περιοχής, απαιτώντας χρήματα για την αναβάθμιση των ακινήτων τους λόγω της ανάπλασης του πάρκου που μόλις έχει καταστρέψει!

Τέλος, οι κάτοικοι διατρανώνουν την απόφασή τους να αγωνιστούν για να μην… περάσει η παρανομία και υπογραμμίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν «να… παρκάρει στη ζωή τους»!

Για το θέμα υπέβαλε και σχετική ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ της Β΄ Πειραιά Παν. Λαφαζάνης.


Σχολιάστε εδώ