Στις ελληνικές καλένδες η ψήφος των αποδήμων

Δεν διαπέρασε το τείχος των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, και του ΣΑΕ, το εκτελεστικό σχέδιο νόμου του άρθρου 51 παρ. 4 του Συντάγματος, όπως διαμορφώθηκε κατά την Αναθεώρηση του 2001, που κατέθεσε η κυβέρνηση, για την ψήφο των αποδήμων. Αυτό παρά και το γεγονός ότι μετά τις καθολικές αντιδράσεις, στον διακομματικό διάλογο, η κυβέρνηση επανεξέτασε τις αρχικές της σκέψεις που ήθελαν τους απόδημους να ψηφίζουν για την εκλογική τους περιφέρεια. Το νέο Σχέδιο Νόμου προβλέπει τη συμμετοχή αποδήμων υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Οι ρυθμίσεις που πρότεινε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος για την ψήφο των αποδήμων και, ιδιαίτερα, η ώρα της ανακοίνωσής τους, αναμείχθηκε από ορισμένα ΜΜΕ με προεκλογικά σενάρια αδυνατίζοντας, έτσι, την υπόθεση ψήφος των εκτός Ελλάδος ελλήνων ψηφοφόρων. Και η αντιπολίτευση, όμως, μείζων και ελάσσων, αντιμετώπισε το θέμα με κομματικά κριτήρια προβάλλοντας προσχηματικές αντιρρήσεις.

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση που έλαβε τη μορφή σχεδίου νόμου, το οποίο ομόφωνα ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή και ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, δικαίωμα ψήφου έχουν οι απόδημοι, που κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό (και διαθέτουν ελληνική ταυτότητα ή ελληνικό διαβατήριο) καθώς επίσης κι εκείνοι οι οποίοι υπηρετούν είτε σ’ ελληνικές υπηρεσίες του εξωτερικού είτε είναι υπάλληλοι των Διεθνών Οργανισμών.

Δημιουργούνται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι στα προξενεία οι οποίοι ανανεώνονται κάθε φορά. Τα κόμματα θέτουν τρεις υποψηφίους, που είναι μόνιμοι κάτοικοι τουλάχιστον δέκα χρόνια στο εξωτερικό, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Η σειρά τοποθέτησής τους στο ψηφοδέλτιο είναι στην ευχέρεια των κομμάτων.

Όπως ορίζεται στην εισηγητική έκθεση, μετά την πρώτη εφαρμογή θα αξιολογηθεί εάν και κατά πόσο θα είναι εφικτή η εκπροσώπηση Περιφερειών, όπως ζητάει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και το ΠΑΣΟΚ, όπως επίσης και η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου που επίσης προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Οι απόδημοι προστίθενται, μετά την ψηφοφορία, στο σύνολο των ψηφοφόρων οι οποίοι ψηφίζουν στην Επικράτεια και συνυπολογίζεται το ποσοστό τους στην κατανομή των εδρών που αναλογούν σε κάθε κόμμα ώστε να εξασφαλίζεται η προβλεπόμενη από τον εκλογικό νόμο αυτοδυναμία.

Οι ρυθμίσεις αυτές συνάντησαν την κάθετη άρνηση του ΠΑΣΟΚ το οποίο διά του αρμοδίου εκπροσώπου του κ. Ανδρέα Λοβέρδου τόνισε ότι «η κυβέρνηση ξεπέρασε κάθε όριο ανευθυνότητας, με τα όσα μεθοδεύει για την ψήφο των συμπολιτών μας, που ζουν στο εξωτερικό».

Μιλώντας στο «Παρόν της Κυριακής» ο βουλευτής Πειραιά του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης χαρακτήρισε το προσχέδιο νόμου ως «το χειρότερο, κοροϊδία για τους απόδημους και εμπαιγμό. Θα το απορρίψουμε γιατί παραβιάζει εκτός των άλλων και την αρχή της ισοτιμίας της ψήφου και την αναλογικότητα ψήφων και εδρών».

Να σημειωθεί ότι χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία των 2/3, (200 ψήφοι) για να ψηφισθεί ο νόμος κάτι που μοιάζει αδύνατον αυτήν την ώρα καθώς τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συμφωνούν με την πρόταση της κυβέρνησης.

Πάντως, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, δεν αποκλείεται κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κίνηση «καλής θέλησης» αποδεχόμενη την επιστολική ψήφο κάτι που, αν υλοποιηθεί, εκτιμάται ότι θα κάμψει τις αντιρρήσεις του ΠΑΣΟΚ, αν και κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των Περιφερειών Απόδημου Ελληνισμού, κυβερνητικοί κύκλοι επεσήμαιναν ότι τυχόν καθιέρωσή τους αυτήν την ώρα θα ήταν αντισυνταγματική αφού δεν υπάρχει καμία απολύτως απογραφή των ψηφοφόρων του εξωτερικού.


Σχολιάστε εδώ