Στης ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ τα παιχνίδια…

// Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται κάτω από τις 1.800 μονάδες. Οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς συμβαδίζουν μ’ εκείνες της ελληνικής οικονομίας. Όπερ σημαίνει πως οι πιθανότητες να βελτιωθεί η κατάσταση είναι περίπου τόσες όσες έχει και μια ελληνική ομάδα ποδοσφαίρου για να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ: απειροελάχιστες, για το εγγύς μέλλον τουλάχιστον!

// Στη Βουλή ακόμα και η συζήτηση για την οικονομία καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε: Ουδείς ασχολείται πραγματικά…

// Οι ιδιώτες επενδυτές στο ΧΑ αποτελούν εδώ και πολύ καιρό είδος… προστατευόμενο (!) ενώ και οι εγχώριοι διαχειριστές απλώς παρακολουθούν τις κινήσεις των ξένων, οι οποίοι με τη σειρά τους σταδιακά αποχωρούν, τουλάχιστον βάσει των στοιχείων που δημοσιεύονται μήνα με τον μήνα!

// Κι εσείς τώρα περιμένετε να διαβάσετε σχόλιο για τη χρηματιστηριακή εβδομάδα που τελείωσε!

// Ε, λοιπόν, διαβάστε καλύτερα στατιστική.

// Στατιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν αυτό που ξέρουμε όλοι και αρκετοί εξ ημών δεν θέλουμε να παραδεχθούμε: την απαξίωση της αγοράς μας.

// Βάσει των στοιχείων του Ιανουαρίου, σχεδόν μία στις τρεις εισηγμένες εταιρείες της Σοφοκλέους διαπραγματεύονται πλέον κάτω από την ονομαστική της αξία!

// Και όχι μόνο. Ολόκληροι κλάδοι έχουν καταποντιστεί και το χειρότερο είναι πως καμία εισηγμένη εξ αυτών δεν μοιάζει να έχει πιθανότητες να ξεφύγει σύντομα από αυτό το αδιέξοδο. Κι αν πιστεύετε πως στις περί ων ο λόγος μετοχές που σήμερα διαπραγματεύονται κυριολεκτικά τζάμπα περιλαμβάνονται μετοχές εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης ή κλάδων που αντιμετωπίζουν γενικότερο πρόβλημα, μάθετε πως ακόμα και τρεις τράπεζες ΣΗΜΕΡΑ, ΤΩΡΑ, διαπραγματεύονται ΚΑΤΩ από την ονομαστική τους αξία: Εμπορική, Proton και Aspis!

// Για να μη μιλήσουμε για τον έτερο κλάδο, που τις χρυσές εποχές του ΧΑ έκανε θραύση και σκόρπαγε χρήματα, τον Κατασκευαστικό, όπου εάν εξαιρέσει κανείς τους δυο-τρεις μεγάλους, όλες οι υπόλοιπες εταιρείες δεν φαίνεται πια να έχουν μέλλον.

// Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα της αγοράς μας, αυτή είναι η εικόνα κι όχι το πού θα «κάτσει» ο Δείκτης, αυτές είναι οι προοπτικές και εν τέλει αυτές είναι οι αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε. Εμείς, γιατί, σε θεσμικό επίπεδο, λίγα θα γίνουν κι ακόμα λιγότερα θα αποδειχθούν αποτελεσματικά.

ΥΓ.: Αλήθεια, τώρα τι θα γίνει με τον πρόεδρο;


Σχολιάστε εδώ