Πρώτα θύματα της κρίσης οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα

Ανεπαρκείς έως ανύπαρκτοι οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ η υπουργός Απασχόλησης μιλά για θωράκιση των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή ανακοινώνονται τα εξής στοιχεία:
• Μόνο το τελευταίο τρίμηνο έγιναν 10.000 απολύσεις σε όλη τη χώρα και είναι ορατές οι απειλές για απώλεια χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας πριν ακόμη η διεθνής οικονομική κρίση «κτυπήσει» πραγματικά τη χώρα μας.
• Στο 20% φτάνουν σε πανελλαδικό επίπεδο οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι (1 στους 5 δουλεύει χωρίς να λαμβάνει ένσημα).
• Η πλήρης και σταθερή εργασία, προκειμένου να μην απειληθεί η θέση απασχόλησης, μετατρέπεται σε ευέλικτη μορφή απασχόλησης, σε ανυπολόγιστο αριθμό επιχειρήσεων.

Ο κ. Γιάννης Κουζής, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, αποκαλύπτει τα παραπάνω στοιχεία που άντλησε από την Επιθεώρηση Εργασίας και συνεπώς δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.

Και μπορεί η πρόταση του προέδρου του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλου να ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων από ΓΣΕΕ – ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα της Αριστεράς, όμως η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μετατρέπουν τις συμβάσεις εργασίας με τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να εργάζονται μόνο όταν και για όσο τους καλούν οι εργοδότες και να αμείβονται μόνο γι’ αυτό το διάστημα, έχει δοθεί με νόμους κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (ν. 1892/90 και 2639/98). Στο μεταξύ:

Αν εκπληρωθούν οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δραστική μείωση των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας μας για το 2009 – 2010 τότε, προεξοφλείται και «επίσημο» τσουνάμι απολύσεων, που θα αυξήσει μέσα σʼ αυτά τα δύο χρόνια τους 370.000 καταγεγραμμένους ανέργους που υπήρχαν στις 31.12.2008 κατά 120.000 έως 150.000, δεδομένου ότι για κάθε 1% μείωση του ΑΕΠ θα αυξάνονται οι άνεργοι κατά 40.000 έως 50.000.

Με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης σε πολλές επιχειρήσεις έχουν ενταθεί οι εκβιασμοί σε βάρος των εργαζομένων. Η καταγγελία που διατυπώνει στο «ΠΑΡΟΝ» πηγή του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ είναι πολύ συγκεκριμένη:
• Σε 2.000 εργαζόμενους σε εκθέσεις αυτοκινήτων, με τον εκβιασμό της απόλυσης υπήρξε μείωση μισθών μέχρι και 50%. Επίσης:
• Ανατίθενται έργα από επιχειρήσεις (π.χ. ΕΛΠΕ) μέσω εργολάβων σε υπεργολάβους που φέρνουν εργαζόμενους από άλλες φτωχότερες χώρες και τους αμείβουν με τους χαμηλότερους μισθούς που ισχύουν εκεί, ενώ:
• Γενικεύονται οι προσλήψεις με ωρομίσθιο αντί με μισθό ή με ημερομίσθιο, για να μη δικαιούνται οι εργαζόμενοι αποζημιώσεις και επιδόματα άδειας.

Αξιοσημείωτο γεγονός που αποδεικνύει την πλήρη αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών, η έλλειψη στοιχείων για χορήγηση στους εργαζόμενους, χωρίς αυτοί να το ζητήσουν, αδειών χωρίς αποδοχές (σ.σ.: δεν αμφισβητείται το φαινόμενο, απλώς αρμοδίως «δύσκολα εντοπίζεται»).

Η ζοφερή κατάσταση όπως διαμορφώνεται είναι προφανές ότι θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια το 2009 και το 2010 όχι μόνο σε αύξηση της τυπικής επισφάλειας (αύξηση των ανέργων και των εργαζομένων με ελαστικές μορφές απασχόλησης), αλλά και στη γενίκευση μιας ουσιαστικής επισφάλειας για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση που θα φοβούνται μήπως χάσουν τη δουλειά τους ή τα μισθολογικά και εργασιακά τους δικαιώματα.

Περιοδεία στη Β. Ελλάδα πραγματοποίησε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Αλ. Καλύβης, προκειμένου να ενημερωθεί και να καταγράψει τις μεταβολές σε βάρος των εργαζομένων και να συζητήσει τρόπους δυναμικών αντιδράσεων και κινητοποιήσεων, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε κεντρικό επίπεδο. Στοιχεία που συμπίπτουν με ανάλογα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) ως προς τις απολύσεις, διαθεσιμότητες – άδειες, μόνο σε μία βδομάδα. Θύματα: 1.350 εργαζόμενοι. Ιδού ο αναλυτικός κατάλογος:

Απολύσεις – διαθεσιμότητες – άδειες (26/1 έως 3/2/09)

Θεσσαλονίκη
1. Filkeram – Johnson (πλακάκια – κεραμεικά): Απολύσεις 2%, δηλαδή, 4 με 5 απολύσεις τον μήνα. Εργαζόμενοι: 150.
2. Morris (κλωστοϋφαντουργία): Απολύσεις 45 εργαζομένων.

Σέρρες
1. Χαβαλές (αλυσίδα σούπερ μάρκετ): Απολύσεις 80 εργαζομένων.

Κομοτηνή
Από 99 εργοστάσια με 17.000 εργαζόμενους δουλεύουν ΜΟΝΟ τα 3 με 2.500!
1. ΒΕΑΚ (κεραμοποιεία): Απολύσεις 45 εργαζομένων.
2. ΒΕΤΑΝΕΤ (προκατασκευές): Απολύσεις 22 εργαζομένων.
3. Γαία Θράκης (προτηγανισμένη πατάτα): Απολύσεις 19 εργαζομένων.

Διαθεσιμότητες – υποχρεωτικές άδειες
1. ALFIN (αλουμίνιο): Διαθεσιμότητα 67 εργαζομένων.
2. Aloumin (αλουμίνιο): Άδειες σε 120 εργαζόμενους.
3. SELMA (σανίδες – νοβοπάν): Άδειες 2 εβδομάδων σε 153 εργαζόμενοι.
4. 4. Χατζηλουκάς (κόλες): Άδειες σε 19 εργαζόμενους.
5. Interplast (πλαστικοί σωλήνες): Απολύσεις 2% κάθε μήνα και άδειες 100 εργαζομένων.
6. Αρκαδία (CD – Ψηφιακή τεχνολογία): Απολύσεις 2% κάθε μήνα. Απλήρωτοι εργαζόμενοι από Δεκέμβριο: 140.
7. Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (Κομοτηνής): Επίσχεση εργασίας 680 εργαζομένων.


Σχολιάστε εδώ