ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΦΟΡΕΑ ΤΗΛΕΘΕΑΣΗΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ALPHA
Τη δική του πρόταση για τη δημιουργία ένα φορέα μέτρησης τηλεθέασης, και τις προδιαγραφές της μελλοντικής έρευνας κατέθεσε ο Alpha προ της ελεύσεως του RTL. Ο νόμος προβλέπει τη σύσταση αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας και ο Alpha προτείνει 3 επιλογές.
Η πρώτη επιλογή είναι η «Κοινή Επιτροπή Τηλεοπτικής Βιομηχανίας» (Joint Industry Committee, JIC). Σε αυτήν «όλοι οι παράγοντες της τηλεοπτικής βιομηχανίας θα πρέπει να συνεργαστούν με στόχο την έκδοση των προδιαγραφών για τις υπηρεσίες που απαιτούνται, τη διοργάνωση διαγωνισμού με στόχο την επιλογή προμηθευτή που θα αναλάβει την υπηρεσία μέτρησης τηλεθέασης». Ακόμη «την κατακύρωση της σύμβασης στον προμηθευτή που θα αναλάβει την υπηρεσία μέτρησης τηλεθέασης με συγκεκριμένες προδιαγραφές και για προκαθορισμένο χρονικό διάστημα/ορισμένο χρόνο». Τέλος, «την επίβλεψη και διαχείριση της υπηρεσίας μέτρησης τηλεθέασης, έτσι ώστε να διασφαλίζονται οι όροι και η ποιότητά της, με συμφωνημένες διαδικασίες καταγγελίας της σύμβασης σε περίπτωση ανικανότητας του προμηθευτή να παρέχει την υπηρεσία για την οποία έχει δεσμευτεί».
Η δεύτερη είναι η «Επιτροπή αποτελούμενη από τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών (Media Owner Committee, MOC). Σ’ αυτήν την περίπτωση «το Σύστημα Μέτρησης Τηλεθέασης θα ελέγχεται από τα τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία θα λειτουργούν συλλογικά σαν ένας οργανισμός. Προτείνεται η παραπάνω Επιτροπή να συμβουλεύεται τους διαφημιστές και τα media shops προκειμένου να συμφωνήσουν μεταξύ τους με λεπτομέρεια τις απαιτούμενες υπηρεσίες».
Η τρίτη είναι η «Επιχειρηματική πρωτοβουλία του προμηθευτή της υπηρεσίας μέτρησης τηλεθέασης (Own Serνice/OS), ο οποίος αναζητά πελάτες για την παροχή της υπηρεσίας του». Αυτό, εξηγεί ο Alpha, «είναι και το ισχύον σύστημα στην Ελλάδα και συνεχίζει: «Στην περίπτωση αυτή ο προμηθευτής της υπηρεσίας μέτρησης τηλεθέασης και η τηλεοπτική βιομηχανία μπορούν να θεσπίσουν τυπικές διαδικασίες διαβουλεύσεων προκειμένου να συμφωνήσουν στις λεπτομέρειες της υπηρεσίας μέτρησης τηλεθέασης, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα μέσω της Επιτροπής Ελέγxου Έρευνας Τηλεθέασης (ΕΕΕΤ)». Όπως σημειώνει, «η υπηρεσία ανήκει στον προμηθευτή αν και ελέγxεται από την ΕΕΕΤ».
«Θεωρούμε ότι η ελληνική τηλεοπτική αγορά έχει αναπτυχθεί επαρκώς, ώστε να μπορεί να εκτιμήσει την υιοθέτηση της μορφής της “Κοινής Επιτροπής Τηλεοπτικής Βιομηχανίας” (JIC)» υποστηρίζει ο Alpha στην ανάλυσή του. Το μοντέλο της JIC προϋποθέτει την ίδρυση μιας ανώνυμης εταιρείας που θα αναλάβει την ευθύνη για τη μέτρηση τηλεθέασης. Αυτή θα αποτελείται από ένα διοικητικό συμβούλιο με τη συμμετοχή των Alpha, Alter, ANT1, Mega, ΣΚΑΪ, Star, η κρατική τηλεόραση ένας εκπρόσωπος της περιφερειακών καναλιών ένας εκπρόσωπος της ΕΔΕΕ, του συνδέσμου διαφημιζομένων και ένας εκπρόσωπος του κράτους. Στο κόστος λειτουργίας της εταιρείας θα συμμετέχουν όλοι πλην ΣΔΕ και κράτους. Μια αρχική φόρμουλα θα μπορούσε να είναι: Ιδιωτικά κανάλια 50%, ΕΡΤ 510%, περιφερειακά 5%, ΕΔΕΕ 35%.
Οι όροι της νέας μέτρησης
Προϋπόθεση για ένα εθνικό τηλεοπτικό πάνελ μέτρησης τηλεθέασης είναι να αποτελείται από τουλάχιστον 1.300 «τηλεοπτικά» νοικοκυριά που θα καταγράφονται κάθε μέρα για πέντε χρόνια συμβατικής περιόδου. «Αντικείμενο μέτρησης θα είναι ο πληθυσμός ηλικίας τεσσάρων ετών και άνω (4+) στα ιδιωτικά νοικοκυριά της ηπειρωτικής Ελλάδας και των νησιών, που συνιστούν το σύνολο του πληθυσμού της Ελλάδας» αναφέρει ο Alpha στην πρότασή του για τις προδιαγραφές του πάνελ. Προϋπόθεση «για ένα εθνικό πάνελ τηλεοπτικών νοικοκυριών είναι να αποστέλλουν δείγμα τουλάχιστον 1.300 “ελεγχόμενα” νοικοκυριά, εκ 1.450 νοικοκυριών, κάθε μέρα για πέντε χρόνια συμβατικής περιόδου». Η πρόταση αναφέρει πως «το ελάχιστο καθημερινά αποστελλόμενο δείγμα των 1.300 νοικοκυριών αφορά δηλαδή περισσότερα από 3.500 άτομα την ημέρα». Και ακόμη ότι «το μεγαλύτερο “μεικτό” μέγεθος του πάνελ θα επιτρέπει το να αποκλείονται από το ελεγχόμενο δείγμα εκείνα τα νοικοκυριά (πλήρως εξοπλισμένα) από τα οποία δεν λαμβάνεται καμία πληροφορία σε μία συγκεκριμένη ημέρα ή εκείνα τα οποία αποτυγχάνουν στους απαιτούμενους ελέγχους». Γίνεται λόγος για «ένα εθνικά αναλογικό πάνελ με πρόβλεψη για «περιφερειακές “ενισχύσεις”». Το σύστημα ΤΑΜ που προτείνει ο Alpha «θα μετρά και θα αναγνωρίζει όλη την τηλεθέαση των: Alpha, Alter, AΝΤ1, Mega, Star, ΣΚΑΪ, ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3 και ακόμη μεμονωμένα δορυφορικά και περιφερειακά κανάλια».