Προσυνεδριακός «πυρετός» στο ΚΚΕ

Σε μία εβδομάδα από σήμερα θα έχει ολοκληρωθεί το 18ο συνέδριο του ΚΚΕ που αρχίζει την Τετάρτη με την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής, η οποία στη συνέχεια θα εκλέξει γενικό γραμματέα, και η ηγεσία του κόμματος έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη από τις προσυνεδριακές διαδικασίες.

Οι θέσεις που παρουσίασε η Κεντρική Επιτροπή για τον απολογισμό της τετραετίας από το προηγούμενο συνέδριο και ο προγραμματισμός για το επόμενο διάστημα, καθώς και οι εκτιμήσεις για τον υπαρκτό σοσιαλισμό εγκρίθηκαν με συντριπτικά ποσοστά από τη βάση του κόμματος. Η ίδια η Αλέκα Παπαρήγα εκτίμησε ότι η διαδικασία «ήταν η πιο ζωντανή και ουσιαστική σε βάθος συζήτηση προσυνεδριακή δουλειά που έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείκτη της ωρίμανσης του ΚΚΕ μέσα στις σύγχρονες και σκληρές συνθήκες». Σύμφωνα με την εκτίμηση της ηγεσίας του κόμματος η προσυνεδριακή συζήτηση «είχε ζωντανή και επεξεργασμένη πείρα, δεν έγινε μια συζήτηση γενικά για το κίνημα, αλλά για ένα κίνημα μέσα στις γραμμές του οποίου υπάρχει διαπάλη, πολιτική αντιπαράθεση, αντιθέσεις, διαφοροποιήσεις και προβλήματα ανάπτυξης».

Σημαντικό στοιχείο της εσωκομματικής δουλειάς θεωρείται η ηλικιακή ανανέωση των στελεχών του κόμματος από μέλη που προήλθαν από την ΚΝΕ, τα οποία, όπως σημειώνουν, είναι νέοι «που δοκιμάστηκαν στο καμίνι της πάλης και έχουν εμπειρία, αφού έχουν πάρει μέρος σε αγώνες των λαϊκών στρωμάτων».

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση τα στελέχη του ΚΚΕ παρακολούθησαν και τον εσωκομματικό διάλογο για το θέμα του «υπαρκτού σοσιαλισμού», αφού εκτός από λίγες παρεμβάσεις στον δημόσιο διάλογο που έγινε μέσω του «Ριζοσπάστη», η πλειοψηφία όσων πήραν μέρος επικύρωσε τη βασική εκτίμηση του κόμματος ότι το 20ό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης το 1956, που έγινε μετά τον θάνατο του Ι. Στάλιν, «είναι το σημείο της επικράτησης λαθεμένων επιλογών και απόψεων που πλειοψήφησαν και έγιναν επίσημη κρατική πολιτική». Πρόκειται για εκτίμηση που έδωσε αφορμή σε διάφορους σχολιαστές -ακόμα και από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη», όπως το άρθρο του καθηγητή πανεπιστημίου Γ. Ρούσση- να κάνουν λόγο για «σταλινική στροφή του ΚΚΕ».

Με λυμένα τα εσωκομματικά ζητήματα, η νέα Κεντρική Επιτροπή που θα εκλεγεί από το συνέδριο θα πρέπει να χαράξει την τακτική του κόμματος εν όψει, κατ’ αρχήν, των επικείμενων ευρωεκλογών, όπου το ζητούμενο είναι όχι μόνο η αύξηση του εκλογικού ποσοστού αλλά και η κατάκτηση της τρίτης θέσης στο εκλογικό σκηνικό. Η τρίτη θέση που αυτονόητα κατείχε το ΚΚΕ απειλείται από τα δημοσκοπικά ευρήματα που θέλουν «τον άσπονδο εχθρό» ΣΥΡΙΖΑ να φλερτάρει μ’ αυτήν τη θέση, αλλά οι επιτελείς του Περισσού βλέπουν με ικανοποίηση σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να καταγράφεται σταθερή υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι βάσιμα προσδοκούν ότι στις επικείμενες ευρωεκλογές θα αποκατασταθεί «η τάξη» στο αριστερό στρατόπεδο.

Σταθερή στη θέση της να μην ανοίγει τα χαρτιά σχετικά με το μέλλον της στην ηγεσία του κόμματος παραμένει έστω και λίγες μέρες πριν από το συνέδριο η Αλέκα Παπαρήγα η οποία επαναλαμβάνει με σταθερότητα ότι οι στόχοι που βάζει η ίδια και «οι άλλοι σύντροφοι είναι οι αποφάσεις του συνεδρίου».

Το ΚΚΕ, θέλοντας να αποδείξει στην πράξη ότι κάθε άλλο παρά απομονωμένο είναι από τις διεθνείς εξελίξεις που σημειώνονται στην Αριστερά, ανακοίνωσε ότι το 18ο συνέδριο θα το παρακολουθήσουν και θα πάρουν μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις του 90 κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα, καθώς και εθνικοαπελευρωτικά κινήματα, και σημείωσε ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο εδώ και πάρα πολλά χρόνια αριθμό ξένων «αδελφών κομμάτων» που θα παρακολουθήσουν το συνέδριο του ΚΚΕ.


Σχολιάστε εδώ