ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ, Καραμανλής ή Ντόρα;

Ο τελευταίος εμφανίζεται άτολμος, αδύναμος, χωρίς διάθεση να συγκρουστεί και σε τελική ανάλυση να κυβερνήσει. Διαψεύδοντας όσους υποστηρίζουν ότι είναι «σκληρός παίκτης» και δεν πρόκειται να τα παρατήσει ακόμη και μετά από μια ήττα στις εκλογές. Ο αέρας πάντως που είχε δώσει στην κυβέρνηση ο ανασχηματισμός του Ιανουαρίου… εξατμίστηκε σε διάστημα λίγων ημερών.

Αναταραχή έχουν προκαλέσει μεταξύ των κυβερνητικών βουλευτών οι χειρισμοί στην υπόθεση του βουλευτή Γ. Μανώλη. Πρόχειροι και επιπόλαιοι στην… καλύτερη περίπτωση. Πρώτον, διότι με ευθύνη της Ρηγίλλης το θέμα «σύρθηκε», πήρε τεράστιες διαστάσεις στα Μέσα Ενημέρωσης, προκαλώντας δυσμενέστατες εντυπώσεις, και δεύτερον, διότι ο πρωθυπουργός στο τέλος υποχώρησε στις επίμονες απαιτήσεις της Ντόρας και προχώρησε σε μια πρωτοφανή αποδοκιμασία του κ. Μανώλη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπουργός Εξωτερικών τηλεφώνησε δύο φορές στον πρωθυπουργό για να πετύχει τον στόχο της, καθώς δεν την ικανοποίησε η αρχική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ο υφυπουργός Παιδείας Α. Λυκουρέντζος ήταν έξω φρενών με τη συμπεριφορά της Ντόρας και έλεγε «βαριές κουβέντες». Και δεν ήταν ο μόνος. Άλλος βουλευτής ισχυριζόταν ότι για να «φουντώσει» το θέμα στα ΜΜΕ έβαλε το χεράκι της και η Ντόρα, ούτως ώστε στη συνέχεια να απαιτήσει την καταδίκη του κ. Μανώλη. Βουλευτές σημείωναν χαρακτηριστικά ότι τόσο σκληρή δήλωση όπως αυτή του Γ. Τραγάκη (που προφανώς του υπαγορεύθηκε) δεν είχε γίνει για κανέναν άλλο βουλευτή, ούτε καν για τον Π. Τατούλη που είχε κάνει «επιθέσεις» προσωπικά εναντίον του πρωθυπουργού, χρησιμοποιώντας μάλιστα προσβλητικές εκφράσεις.

Η αγωνία του Μαξίμου να προστατεύσει την υπουργό Εξωτερικών μετά τις δηλώσεις του βουλευτή Αργολίδας ήταν διάχυτη για ένα τριήμερο, όπου περίσσεψε η προχειρότητα στους χειρισμούς.

Συγκλήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και κορυφαίων στελεχών, έγιναν δεκάδες τηλεφωνικές επικοινωνίες προκειμένου να αντιμετωπισθεί το θέμα. Κι ενώ μετά τη δήλωση Τραγάκη όλοι περίμεναν ότι θα γινόταν δεκτή η παραίτηση του κ. Μανώλη, η Ρηγίλλης απάντησε ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης και έδωσε τέλος στην κρίση.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι στη… διορθωτική δήλωσή του ο βουλευτής δεν ανασκεύασε επί της ουσίας τις αρχικές δηλώσεις του. Από όλη αυτήν την ιστορία, και η κυβέρνηση διασύρθηκε και ο Κ. Καραμανλής βγήκε «τσαλακωμένος». Μόνη κερδισμένη η Ντόρα, που κατάφερε να επιβάλει τις απαιτήσεις της στο Μαξίμου, με κραυγαλέο τρόπο μάλιστα.

Οι γκρίνιες για τον ρόλο που διαδραματίζει η υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση είχαν ξεκινήσει μετά τον ανασχηματισμό, καθώς όλοι οι άνθρωποί της (Κιλτίδης, Κασσίμης κ.ά.) παρέμειναν στην κυβέρνηση, ενώ προστέθηκαν και άλλοι που είναι στην «ομάδα» της (Μπεκίρης, Βαρβιτσιώτης). Βουλευτές που δεν πήραν «πόστα» έλεγαν τότε χαρακτηριστικά ότι «αν είχαμε πάει να προσκυνήσουμε την Ντόρα, τώρα θα είχαμε πάρει υπουργείο»! Και πρόσθεταν ότι έτσι όπως χειρίζεται τα πράγματα ο Καραμανλής, «μας στέλνει στην αυλή της Ντόρας».

Ορισμένοι πάντως μέσα στη Νέα Δημοκρατία, αξιολογώντας όσα συμβαίνουν, φθάνουν στο σημείο να υποπτεύονται ότι Καραμανλής – Ντόρα έχουν κάνει «μυστική συμφωνία» από την εποχή που εκείνη δέχθηκε να πάει στον Δήμο της Αθήνας. Ότι είχαν από κοινού αποφασίσει κάποια στιγμή να μπει στην κυβέρνηση και να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η «συμφωνία» έχει να κάνει ακόμη και με τη διαδοχή, ότι όταν αποφασίσει ο Κ. Καραμανλής να αποχωρήσει θα της… παραχωρήσει την αρχηγία του κόμματος. Με αντάλλαγμα ότι μέχρι τότε εκείνη δεν θα στραφεί εναντίον του, δεν θα τον υπονομεύσει και θα περιοριστούν οι δημόσιες παρεμβάσεις του Κ. Μητσοτάκη. Ο αντίλογος λέει ότι ο πρωθυπουργός έβαλε στην κυβέρνηση έναν άσπονδο εχθρό της οικογένειας Μητσοτάκη, τον Αντ. Σαμαρά, του ανέθεσε ένα… υπουργείο πολυτελείας, τον επανέφερε στο πολιτικό προσκήνιο ως «αντίπαλο δέος» της Ντόρας την ώρα της διαδοχής…

Η κατάσταση στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι χειρότερη από ποτέ. Επικρατεί απογοήτευση και κατήφεια. Γεγονός που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις που εξελίσσονται και καταγράφουν σημαντική φθορά της κυβέρνησης, όχι για τους χειρισμούς στο θέμα της οικονομίας, αλλά για τον τρόπο που αντιμετωπίσθηκαν οι δηλώσεις πρώτα του Δ. Αβραμόπουλου και στη συνέχεια του Γ. Μανώλη.

Η ψαλίδα υπέρ του ΠΑΣΟΚ ανοίγει κατά μία μονάδα, λένε οι πληροφορίες, ενώ πλήττεται σημαντικά και το προφίλ του Κ. Καραμανλή, που εμφανίζεται στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας άτολμος, άβουλος, να «σύρεται» από τα γεγονότα, αδυνατώντας να κυβερνήσει ουσιαστικά.

Αρκετοί βουλευτές έλεγαν ότι ο κ. Καραμανλής έπρεπε να διαγράψει τον Δ. Αβραμόπουλο, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την οικονομική κρίση και φωτογράφιζε ως υπεύθυνο τον ίδιο. Επίσης, ότι έπρεπε να είχε κάνει δεκτή την παραίτηση του Γ. Μανώλη. Έτσι θα έστελνε κι ένα μήνυμα προς όλους ότι είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί και να επιβάλει τις απόψεις του.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα οι βουλευτές έχουν αυτονομηθεί, λένε και κάνουν ό,τι θέλουν, ασχολούνται με τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και ενδιαφέρονται μόνο για το πώς θα διασωθούν πολιτικά οι ίδιοι. Κάτι που αναμένεται να επιδεινωθεί μετά τις 15 Μαρτίου, οπότε παύει να ισχύει η λίστα για τις εθνικές εκλογές και οι βουλευτές… απελευθερώνονται.

Χαρακτηριστική περίπτωση η «ανταρσία» τεσσάρων βουλευτών (Γιαννόπουλος, Τσιάρας, Παπαδημάτος, Σκανδαλάκης) που αρνήθηκαν να ψηφίσουν νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, ενώ ένας πέμπτος, ο Γ. Σούρλας, «επιτέθηκε» προσωπικά στον κ. Αβραμόπουλο.

Ακόμη, ο Γ. Γιαννέλλης δηλώνει ότι εξακολουθεί να ισχύει η απειλή του ότι αν δεν ιδρυθεί Εφετείο στη Μυτιλήνη δεν θα ψηφίσει τα νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ ο Γ. Καλαντζής επιτίθεται στον Ευρ. Στυλιανίδη κατηγορώντας τον ότι βάζει προσκόμματα στην ίδρυση Εφετείου στην Καβάλα για να μη χάσει τη… δουλειά αυτό που λειτουργεί στην Κομοτηνή.


Σχολιάστε εδώ