Ο Δαίμονας των Δημαρχείων

• Η συνταγή που χρησιμοποίησαν πολλοί δήμαρχοι με τους διάφορους ηθοποιούς που έβαλαν στα ψηφοδέλτιά τους για να πάρουν ψηφάκια, τελικά, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν τους βγήκε σε καλό. Στον Δήμο Αγίου Δημητρίου ο τοπάρχης Νίκος Λαζαρόπουλος έχει μεγάλο πρόβλημα με τις συνεχείς απουσίες από το δημοτικό συμβούλιο των ηθοποιών Κώστα Τσάκωνα και Κώστα Ευριπιώτη, που λείπουν εξαιτίας επαγγελματικών υποχρεώσεων. Ο συμπαθέστατος και ταλαντούχος Κώστας Τσάκωνας έχει να εμφανιστεί εδώ και έναν χρόνο, ενώ ο έτερος Κώστας Ευριπιώτης τελευταία φορά, όπως προκύπτει από τα πρακτικά, εμφανίστηκε πριν από δεκατρείς συνεδριάσεις. Οι αναπληρωματικοί σύμβουλοι που περιμένουν στη γωνία φαίνεται ότι δεν έχουν άλλη υπομονή. Μαθαίνω ότι ετοιμάζεται χαμός, με έντονες διαμαρτυρίες εκ μέρους τους.

• Πολύ βαριά θα ακουστεί η καμπάνα από τη Νομαρχία Πειραιά που αφορά το παρελθόν. Με εντολή του ΥΠΕΕ άνοιξαν τον λογαριασμό ενός πρώην ανώτερου στελέχους της πολεοδομίας και βρέθηκαν έξι εκατομμύρια ευρώ. Ο εν λόγω υπάλληλος είχε εγκρίνει 57 άδειες που τώρα ελέγχονται ξανά από την αρχή. Ο υπάλληλος αυτός είχε παραιτηθεί από το 2002, αλλά η παραίτησή του έγινε δεκτή τον Ιούλιο του 2003. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι περίπου 35 ιδιώτες (μηχανικοί, εφοριακοί) είχαν καταθέσει χρήματα στο μπουμπούκι. Μιλάμε για πολλά λεφτά, με βουλευτικές προεκτάσεις. Το παραδικαστικό πάντως δεν είναι μακριά από αυτήν την υπόθεση. Υπομονή.

• Ανάσταση Κυρίου έγινε στον Δήμο Μοσχάτου με παραιτήσεις και διαγραφές από τη διοίκηση και την αντιπολίτευση. Ο πιο στενός συνεργάτης του δημάρχου Άρης Κρεμμυδάς, πρώτος σε σταυρούς, παραιτήθηκε από την παράταξη, αφήνοντας σοβαρά υπονοούμενα για τη λειτουργία της δημοτικής ομάδας. Φαίνεται όμως ότι αυτό επηρέασε και τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Βασίλη Σπανάκη, αφού διέγραψε την πανέμορφη και γοητευτική Ρία Κωλέτση, επειδή δεν ψήφισε την επιλογή του στη δημαρχιακή επιτροπή. Με τη διαγραφή όμως της Κωλέτση, διαφώνησε ο άλλος δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Μελίστας. Όπου να ‘ναι έρχεται και η σειρά του.

• Την αυτοκριτική του έκανε ο πρώην δήμαρχος του Δήμου Πεύκης, με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας πριν από λίγες ημέρες. Σε μια κατάμεστη αίθουσα, ο Καμάρας αιτιολόγησε ότι η αιτία που έχασε τις εκλογές ήταν η απομόνωσή του από την καθημερινότητα των προβλημάτων των πολιτών. Συμφωνώ απόλυτα. Έψαχνες τον Καμάρα στο τηλέφωνο για τις ανάγκες του ρεπορτάζ και σου απάνταγαν εφτά γραμματείς πρώτα και μετά αυτός. Ιδιαίτερη εντύπωση πάντως έκανε η οξεία επίθεση που έκανε στη σημερινή δημοτική αρχή, αφού τη χαρακτήρισε επικίνδυνη λόγω έλλειψης γνώσεων, που θα στοιχίσει πολύ ακριβά στο μέλλον του δήμου. Ο πρώην δήμαρχος δήλωσε ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος.

• Στο παρά πέντε τη γλίτωσε ο Δήμος Αλίμου, αφού ο εργολάβος που διεκδικούσε τα χρήματά του είχε προβεί σε κατάσχεση. Μπροστά σ’ αυτήν τη δυσάρεστη εξέλιξη ο τοπάρχης Ορφανός έδωσε εντολή και ο εργολάβος πληρώθηκε. Τα έργα είχαν γίνει επί εποχής Αλούκου. Φαίνεται ότι ειδικά στον Άλιμο μόνο έτσι θα πληρώνονται οι εργολάβοι που δεν συμμετέχουν στο «σύστημα». Υπάρχουν κάποιοι που πληρώνονται αμέσως και κάποιοι ποτέ. Το γιατί το αναζητούν…

• Παραιτήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της διοίκησης του Δήμου Νέου Ηρακλείου, Γιάννης Κεσκινίδης. Πρόκειται για την τρίτη παραίτηση συμβούλου της παράταξης «Όραμα για το Ηράκλειο». Βλασσόπουλος και Γαλακτοπούλου ήταν οι προηγούμενοι που παραιτήθηκαν. Κάτι δεν πάει καλά με τις ισορροπίες που προσπαθεί να κρατήσει ο τοπάρχης. Λίγες οι έμμισθες θέσεις και πολλοί οι διεκδικητές. Αυτά έχει η διοίκηση.

• Βαριές κουβέντες αντάλλαξαν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Πάνος Μπόζος. Η αιτία ήταν η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου Μανώλη Κουρμαδιά, που προέρχεται από παράταξη της αντιπολίτευσης σε θέση διοίκησης. Ο Μπόζος μίλησε για συναλλαγή εξαγοράς. Τα αίματα άναψαν και άρχισαν οι αλληλοκατηγορίες που κάποιες στιγμές ήταν εκτός ελέγχου. Κρίμα. Και οι δύο βρίσκονται σε κοινούς τόπους στην ίδια πόλη. Αλίμονο εάν η ενασχόληση με τα κοινά οδηγεί στη ρήξη των διαπροσωπικών σχέσεων.

• Ορκίστηκε δημοτικός σύμβουλος ο πρώτος επιλαχών της παράταξης που διοικεί τον Δήμο Φαλήρου Γιώργος Βασιλείου. Ο Γιώργος πήρε τη θέση της Ελένης Βαρουράκη, που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγο καιρό.

• Δήμος πρότυπο στον πολιτισμό έχει γίνει ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας. Ο δήμαρχος Λάμπρος Μίχος έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στα εικαστικά, τον χορό και τη μουσική, ενώ είναι ο μοναδικός δήμος στον οποίον λειτουργεί ανώτερη δραματική σχολή.

• Και κάτι ακόμα για την Αγία Βαρβάρα. Λόγω της οικονομικής κρίσης ο δήμαρχος αποφάσισε να απαλλάξει τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (αναψυκτήρια, καφενεία, ταβέρνες κ.λπ.) από τον δημοτικό φόρο, με αντάλλαγμα να μη βάλουν δώρο τα Χριστούγεννα και το Πάσχα και να μειώσουν τις τιμές των τιμοκαταλόγων τους κατά 10%. Η σχετική σύμβαση με τον δήμο που θα προβλέπει όλα τα παραπάνω θα πρέπει να είναι αναρτημένη σε εμφανές μέρος των καταστημάτων.

• Απίστευτη πρόταση, σύμφωνα με την οποία τα χρέη που φόρτωσαν στον Δήμο Αμαρουσίου οι προηγούμενοι δήμαρχοι με την κακοδιαχείρισή τους, θα πρέπει να επιμερισθούν σε όλα τα νοικοκυριά της πόλης, κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο ο συνδυασμός που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ! Δηλαδή άλλοι άδειασαν τα ταμεία και άλλοι θα πληρώσουν! Από… ευαισθησία δηλαδή άλλο τίποτα. Λίγη… Τσίπ(ρ)α δεν υπάρχει;

• Εγκαινιάστηκε την περασμένη εβδομάδα από τον νομάρχη Αθηνών η πρότυπη παιδική χαρά στην πλατεία Θεάτρου στο Νέο Ηράκλειο. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο περίμεναν επί χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής και το οποίο έγινε κατορθωτό να ολοκληρωθεί τώρα επί δημαρχίας Στ. Γεωργόπουλου. Να σημειώσουμε ότι στο πρόγραμμα υπάρχει επίσης και η ολική ανακαίνιση και ανάπλαση της πλατείας Θεάτρου καθώς και το δάσος που βρίσκεται στην προέκτασή της.

• Την προηγούμενη εβδομάδα σας γράψαμε για έναν δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Μελισσίων, ο οποίος κατηγορείται με μήνυση από μια κυρία η οποία υποστηρίζει ότι με πλαστή διαθήκη της πήρε ένα οικόπεδο. Όλοι στο δημοτικό συμβούλιο κοιτάζονταν αναμεταξύ τους και ρωτούσαν ποιος είναι ο πλαστογράφος, τουλάχιστον κατά τη μήνυση.

• Στα χνάρια του Νικήτα Κακλαμάνη βαδίζει και ο δήμαρχος Χαλανδρίου Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος. Αιφνιδιαστικά και τα ξημερώματα, για να μην τον πάρουν είδηση οι κάτοικοι της οδού Γαρηττού 35, έκοψε ένα εξηντάχρονο, τεράστιο και πανέμορφο πεύκο που οι κάτοικοι της περιοχής το φρόντιζαν και το είχαν καμάρι τους. Το πεύκο αυτό, επειδή και άλλες φορές κινδύνευσε από τη διαμόρφωση του δρόμου, προστατεύτηκε από ένα κυκλικό τοιχίο όλα αυτά τα χρόνια και έτσι σκόρπιζε σε όλον τον δρόμο την υπέροχη μυρωδιά του και τη σκιά του. Δυστυχώς ο δήμαρχος Χαλανδρίου διέκοψε βάναυσα τη ζωή του. Κρίμα…

• Παρά τη μεγάλη οικονομική κρίση και την εγκύκλιο των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών προς τους δήμους για να περιορίσουν τις δαπάνες τους στις απολύτως αναγκαίες, στον Δήμο Νέου Ψυχικού ο δήμαρχος Παντελής Χαροκόπος, αγόρασε και δεύτερο υπηρεσιακό αυτοκίνητο μάρκας Αudi για τις μετακινήσεις του… προσβάλλοντας βάναυσα το κοινό περί δικαίου αίσθημα.Υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμος Νέου Ψυχικού ήταν από τους λίγους δήμους στο Λεκανοπέδιο της Αττικής που αποφάσισε την αύξηση των δημοτικών τελών την ώρα που όλοι οι πολίτες περνούν δύσκολα και υποφέρουν.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Συντρόφια μου, ετοιμαστείτε για εκλογές. Δεν πάει άλλο το καράβι. Βγήκαμε στη στεριά. Εργολάβοι, λαμόγια, εκβιαστές, νταβατζήδες, διαπλεκόμενοι συνεχίζουν να κάνουν πάρτι χωρίς σταματημό. Μόνο για να κοιμηθούν λίγες ώρες. Τα ίδια χθες, τα ίδια και σήμερα. Σκάσε και κολύμπα, φίλε Έλληνα.


Σχολιάστε εδώ