ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ 100 ΩΡΕΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ…

Πάντως στο επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου δεν έχουν αποκλείσει σε καμία περίπτωση την πιθανότητα ο κ. Καραμανλής να πάει τελικά για εκλογές το 2010 (όπως ανέλυε το «Π» την περασμένη Κυριακή) καθώς πλέον στην ανάλυσή τους έχει υπεισέλθει και ο παράγοντας αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Ωστόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μαζί με τον νέο κύκλο εξορμήσεων στην Περιφέρεια (αρχής γενομένης από τη Μεσσηνία και την Καλαμάτα σήμερα), ετοιμάζει και ένα πακέτο συγκροτημένων προγραμματικών θέσεων που θα ανακοινώσει την επόμενη Κυριακή σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα.

Ο κ. Παπανδρέου «τρέχει» πλέον με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα των εκλογών, όποτε και αν αυτές γίνουν, γιατί γνωρίζει πολύ καλά πως αν νικήσει στις εκλογές τα «πραγματικά δύσκολα είναι μπροστά» του λόγω των μεγάλων προβλημάτων και δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα και ο λαός. Βέβαια ο κ. Παπανδρέου είχε ξεκινήσει μια ανάλογη προετοιμασία την περίοδο 2003- 2004 (τότε είχε ετοιμάσει από προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή μέχρι και ομιλίες για συνέδριο κ.ά.), ωστόσο όλα αυτά είχαν μείνει τότε στο ράφι λόγω του εκλογικού αποτελέσματος. 100 ώρες και 20 ημέρες

Η πλήρης αξιοποίηση του πρώτου διαστήματος της θητείας του αν τελικά το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές, είναι εκ των ων ουκ άνευ για τον Γ. Παπανδρέου. Εκτιμά πως αν κερδίσει αυτό το στοίχημα θα μπορέσει να προχωρήσει πιο εύκολα, ακόμα και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και σοβαρά προβλήματα γι’ αυτό το σχεδιάζει προσεκτικά.

Μεγάλο μέρος αυτού του σχεδιασμού έχει αναλάβει το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου που είναι στο ΙΣΤΑΜΕ και πρωτίστως ο παλιός και στενός του συνεργάτης Νίκος Κοτζιάς, αλλά και ομάδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ που επεξεργάζονται το πρόγραμμα με επικεφαλής τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Ο σχεδιασμός της «επόμενης μέρας» -της αξιοποίησης δηλαδή του πρώτου και κρίσιμου διαστήματος μετά τις εκλογές- περιλαμβάνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, 3 στάδια:
– Τις πρώτες εκατό ώρες. Πρακτικά δηλαδή τα πρώτα εικοσιτετράωρα από την ανάληψη της εξουσίας, όπου θα επιχειρηθεί να σηματοδοτηθεί μια «διαφορετική λογική και κατεύθυνση» για τη χώρα με ανακοίνωση – περιγραφή της αναστολής\κατάργησης νομοθετημάτων της ΝΔ, τα οποία θεωρούνται «άδικα» και «αντιλαϊκά» και έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στον κόσμο. Πρόκειται για κίνηση ανάλογη με αυτή που έκανε ο Μπαράκ Ομπάμα μόλις ορκίστηκε και ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του.
– Τις πρώτες είκοσι μέρες. Δηλαδή μέχρι το κομβικό σημείο των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.
– Τις πρώτες εκατό ημέρες, όπου θα προωθηθούν κρίσιμα νομοσχέδια και θα ληφθούν άμεσα μέτρα. Το διάστημα αυτό θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο για να σταθεροποιηθεί μια νέα κυβέρνηση και να κερδίσει τουλάχιστον την ανοχή του κόσμου. Αλλά και επίσης γιατί τα όποια μέτρα και οι όποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν στο ξεκίνημα μιας «φρέσκιας κυβέρνησης» ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος να αποδώσουν και να κριθούν.

Οι πέντε εθνικοί στόχοι

Ένα μικρό δείγμα των προθέσεών του θα επιχειρήσει να δώσει ο Γιώργος Παπανδρέου την επόμενη Κυριακή στην «Αθηναΐδα», όπου θα παρουσιάσει τους «Εθνικούς Στόχους / Προτεραιότητες» του ΠΑΣΟΚ. Θα επιχειρήσει δηλαδή μια προγραμματική προσέγγιση, χωρίς ωστόσο να «ανοίξει άλλα χαρτιά σε επίπεδο θέσεων ή δεσμεύσεων». Στην ουσία θα συστηματοποιήσει και θα εξειδικεύσει περαιτέρω θέσεις που έχει ήδη εξαγγείλει και θα κρατήσει για αργότερα -για την προεκλογική περίοδο- κάποια «βαριά χαρτιά» σε επίπεδο νέων θέσεων και εξαγγελιών. Πάντως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν προχωράει «τώρα» στην εξαγγελία νέων μέτρων και θέσεων επειδή γίνεται ακόμα μεγάλη συζήτηση μέσα στο ΠΑΣΟΚ για τη συγκεκριμενοποίηση αυτών των προτάσεων, λόγω της αβεβαιότητας και της ρευστότητας που δημιουργεί η ένταση της κρίσης.

Πέντε θα είναι οι κεντρικές προτεραιότητες εθνικής εμβέλειας που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ:
– Η στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος.
– Η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.
– Η προώθηση ενός εναλλακτικού μοντέλου ανάπτυξης.
– Μεγάλες τομές στο πολιτικό σύστημα.
– Επαναλειτουργία του κράτους και εμπέδωση μιας δίκαιης και αποτελεσματικής εκδοχής του.

Και οι εκλογές

Πάντως στο επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου, αν και βλέπουν ισχυρό το ενδεχόμενο να γίνουν οι εκλογές το 2010 (με βάση όσα επιχειρήματα παρουσίασε το «Π» την περασμένη Κυριακή), ωστόσο έχουν τεθεί επί τάπητος και εξετάζονται συστηματικά και σενάρια για κάλπες άμεσα ακόμα και πριν από τις ευρωεκλογές. «Πάντα έχει λόγους να κάνει εδώ και τώρα εκλογές ο Κ. Καραμανλής προκειμένου να διαχειριστεί καλύτερα την τύχη του», επεσήμαινε σημαίνων στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως αρκετά και σημαίνοντα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι, αν δεν συμβεί κάτι έκτακτο, είναι πολύ πιθανό ο Κ. Καραμανλής να δώσει πρώτα τη μάχη των ευρωεκλογών και μετά να δει τι μπορεί να κάνει με τοις εθνικές εκλογές. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν, δημιουργείται ήδη κλίμα από τη Ρηγίλλης και ορισμένα ΜΜΕ πως αν η νίκη του ΠΑΣΟΚ είναι περιορισμένη (1 με 2 μονάδες) ή αν χάσει έστω και οριακά από μια παραπαίουσα ΝΔ, τότε «θα υπάρξουν πρόθυμοι και από εμάς που θα τροφοδοτήσουν με δηλώσεις και σχόλια πρωτοσέλιδα και το πρόβλημα θα γυρίσει στο ΠΑΣΟΚ». Όπως σημείωναν οι ίδιοι κύκλοι «έστω και μία ψήφο να πάρει παραπάνω από το ΠΑΣΟΚ η ΝΔ τον Ιούνιο, τότε τα υπόλοιπα θα τα κάνουμε δυστυχώς μόνοι μας…».

Ωστόσο έμπειρα στελέχη υπογράμμιζαν πως όλες αυτές «οι συζητήσεις δεν έχουν νόημα και το μόνο που κάνουν είναι να ρίχνουν νερό στον μύλο του Κ. Καραμανλή και μερικών γνωστών δημοσιολογούντων. Κι αυτό γιατί το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, αλλά γιατί σε οποιαδήποτε περίπτωση θα έχει καλύψει μια διαφορά περίπου 10 μονάδων από τη ΝΔ με δεδομένο ότι στις τελευταίες ευρωεκλογές του 2004 είχε ηττηθεί με πάνω από 9 μονάδες από τον Κ. Καραμανλή. Όλα τα άλλα είναι παραμύθια και παιχνίδια που κάποιοι θέλουν να στήσουν».


Σχολιάστε εδώ