Οι εγκύκλιοι υπάρχουν, η τήρησή τους χωλαίνει

Στις συνεχείς και έντονες καταγγελίες της ΓΣΕΕ και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), ως προς το απαράδεκτο καθεστώς που επικρατεί σε βάρος των εργαζομένων σε συνεργεία και εργολάβους καθαριότητας, απαντά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Το ΣΕΠΕ, με υπογραφή του ειδικού γραμματέα Νικόλαου Κατσακιώρη, υποστηρίζει ότι με βάση τα στοιχεία που παραθέτει, «καταδεικνύεται η συνεχής και αδιάκοπη ελεγκτική δραστηριότητα του Σώματος και το έμπρακτο ενδιαφέρον του στον ευαίσθητο κλάδο των εργαζομένων στα συνεργεία καθαρισμού».

Η πρόεδρος της ΟΙΥΕ Μεταξία Στεκουλέα, παραλήπτης του εγγράφου, έχοντας άμεση και πλήρη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των καθαριστριών, θεωρεί ανεπαρκή τα στοιχεία του ΣΕΠΕ και ζητά περισσότερες και συγκεκριμένες απαντήσεις. Αναλυτικά, στο έγγραφό του το ΣΕΠΕ αναφέρει τα ακόλουθα:

«Μέσα στο 2008 έχουν διενεργηθεί συνολικά 556 έλεγχοι σε όλη την επικράτεια και για τις διαπιστωμένες παραβάσεις (καταστρατήγηση πενθήμερου, μη χορήγηση εβδομαδιαίας αναπαύσεως, οφειλή δεδουλευμένων αποδοχών) έχουν επιβληθεί 163 διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα) και 55 μηνύσεις και μηνυτήριες αναφορές προς τον αρμόδιο εισαγγελέα. Στις περιπτώσεις που διαπιστώθηκε απασχόληση ανασφάλιστου προσωπικού ενημερώθηκαν οι τοπικές αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ για τις δικές τους περαιτέρω ενέργειες».

Η κ. Στεκουλέα θα απευθυνθεί τόσο στο ΣΕΠΕ όσο και στο υπουργείο Απασχόλησης, ζητώντας να πληροφορηθεί:
α) Ποιο είναι το ύψος των προστίμων που επιβάλλεται στους εργολάβους.
β) Αν τα πρόστιμα αυτά είναι ικανά ώστε να λειτουργούν αποτρεπτικά για παραβιάσεις εκ μέρους των εργοδοτών.

Η πρόεδρος της ΟΙΥΕ επαναφέρει ακόμη το αίτημα της διοίκησης της Ομοσπονδίας, για έναν κοινό και αξιόπιστο ελεγκτικό μηχανισμό στον χώρο της καθαριότητας, με εκπροσώπους του ΣΕΠΕ, του ΙΚΑ, της Ομοσπονδίας, ακόμη και εργολάβων με αποφασιστικό χαρακτήρα.

Αίσθηση προκαλεί στο ίδιο το έγγραφο του ΣΕΠΕ το γεγονός ότι ενώ από τον Μάρτιο του 2007 υπάρχει εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία ορίζεται και γενικός έλεγχος των όρων αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφάλειας και φύλαξης και σε συνεργεία καθαρισμού επιχειρήσεων που έχουν σύμβαση με δημόσια νοσοκομεία και κλινικές όλης της χώρας, δύο χρόνια μετά ομολογείται πως τώρα εντάσσεται στον άμεσο προγραμματισμό της ελεγκτικής δράσης των τμημάτων κοινωνικής επιθεώρησης ο έλεγχος αυτός!

Υπογραμμίζεται βεβαίως ότι «σε περίπτωση κατά την οποία οι εργολάβοι δεν εφαρμόζουν τα νόμιμα, θα ενημερώνεται και η διοίκηση του δημόσιου νοσοκομείου προκειμένου να προβεί στις νόμιμες ενέργειες κατά των εργολάβων».


Σχολιάστε εδώ