Νέο χαράτσι το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης

Κύριε Διευθυντά
Ο Όργουελ στο «1984» περιγράφει μια εφιαλτική κοινωνία όπου ασκείται ασφυκτικός έλεγχος στη ζωή των ανθρώπων. Ούτε ο Όργουελ όμως θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί αυτά που θέλουν να επιβάλουν οι κυβερνώντες (με την προτροπή μάλιστα της αξιωματικής αντιπολίτευσης) με τον νόμο για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων! Οι αποκαλούμενοι «ενεργειακοί επιθεωρητές» θα εισβάλλουν κάθε τόσο στα σπίτια μας, θα ελέγχουν τα πάντα κι εμείς θα πληρώνουμε! Ούτε στα παιδιά μας θα μπορούμε να μεταβιβάσουμε τα σπίτια μας χωρίς τον έλεγχο των ενεργειακών επιθεωρητών! Όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα, οι εκάστοτε κυβερνώντες παίρνουν μέτρα εναντίον μας λέγοντας ότι τους αναγκάζει η ΕΕ, που έχει καταντήσει το φόβητρο του ελληνικού λαού. Η ΕΕ όμως δίνει οδηγίες και η κάθε χώρα είναι απόλυτα υπεύθυνη για τα μέτρα που θα πάρει, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτήν. Τα καλά που υπάρχουν στις άλλες χώρες της ΕΕ ποτέ δεν τα λένε. Εκεί υπάρχουν πολύ υψηλότεροι μισθοί και συντάξεις, πολύ καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μπορείς να αποκτήσεις πολύ ευκολότερα σπίτι κ.λπ. Υπάρχουν επίσης ανθρώπινες πόλεις, με ωραία ρυμοτομία και πολύ πράσινο.

Την Αθήνα όμως την έχουν καταντήσει ένα τσιμεντένιο τέρας, που όσο πάει και χειροτερεύει, με πολύ μικρότερο ποσοστό πρασίνου απ’ όλες τις άλλες πόλεις της ΕΕ. Και αντί να κάνουν αποκέντρωση, έχουν συγκεντρώσει εδώ σχεδόν τον μισό ελληνικό πληθυσμό και εκατομμύρια λαθρομετανάστες. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι αφόρητες! Οι ιδιοκτήτες ακινήτων αποτελούν τα αιώνια θύματα των κυβερνώντων. Φόροι πάνω στους φόρους και πάλι άλλοι φόροι! Τους έχουν πνίξει! Και τώρα ο νόμος για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων που θα τους φέρει σε τραγική θέση. Είναι ένα οργανωμένο σχέδιο καταστροφής τους! Κάποιοι, που ονειρεύονται μεγάλα κέρδη και θέλουν να τα επιτύχουν πατώντας πάνω στους ιδιοκτήτες, λένε ότι με τον νόμο αυτόν θα μειωθεί η ανεργία. Εκείνοι όμως που κυρίως θα βρουν δουλειά θα είναι οι λαθρομετανάστες, γιατί αυτούς χρησιμοποιούν στις οικοδομές. Ίσως φέρουν κι άλλους! Η πλεονεξία τους είναι απίστευτη! Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης θα είναι ένα νέο μεγάλο χαράτσι. Κι αν η ενεργειακή απόδοση δεν κριθεί ικανοποιητική, τι θα γίνει; Πού θα βρουν οι ιδιοκτήτες τα υπέρογκα ποσά που απαιτούνται για την ανακαίνιση των σπιτιών, σε εποχή μάλιστα φοβερής οικονομικής κρίσης κι ενώ δεν ξέρουν πώς να βγάλουν τον μήνα;

Ο νόμος αυτός επιδιώκει να καταστρέψει τους ιδιοκτήτες. Να τους κάνει να πουλήσουν τα σπίτια τους για ένα κομμάτι ψωμί ή να τα νοικιάζουν σε εξευτελιστικές τιμές. Έτσι, νέες μεγάλες περιοχές της Αθήνας θα μετατραπούν σε γκέτο. Αυτό θέλουν; Κάποιοι θα κάνουν τρομερά κέρδη, οι ενεργειακοί επιθεωρητές ασφαλώς θα θησαυρίζουν, αλλά πολλοί ιδιοκτήτες, που με τόσους κόπους και μόχθους απέκτησαν τα σπίτια τους, θα τα δουν να χάνονται. Είναι μια φοβερή αναλγησία!

Όμως αρκετά πια. Πρέπει να υπάρχουν και κάποια όρια! Ο νόμος αυτός θα πρέπει να ισχύσει μόνο για τα νέα κτίρια. Να ισχύσει επίσης για τα δημόσια κτίρια, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, κ.λπ., των οποίων την ανακαίνιση θα αναλάβουν οι κυβερνώντες. Εκεί να στέλνουν τους ενεργειακούς επιθεωρητές κι όχι να τους βάλουν αφεντικά στο κεφάλι μας. Κι αν θέλουν να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας, ας βάλουν πρόστιμα σε όσους καταναλώνουν υπερβολικό πετρέλαιο ή ηλεκτρικό ρεύμα κι όχι να θέλουν να επιβάλουν αυτές τις δικτατορικές διατάξεις!

Με τιμή
Π. Γ.


Σχολιάστε εδώ