Με καταδίκη στην πλάτη διοικούν ακόμη την ΕΥΑΘ!

Την ίδια ώρα, στις εισαγγελικές αρχές της συμπρωτεύουσας έχει φθάσει πριν από ενάμισι μήνα έκθεση-καταπέλτης του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), που επιβεβαιώνει πλήρως τις καταγγελίες για παράνομες πληρωμές 2 εκατ. ευρώ από την ΕΥΑΘ σε εργολάβο. Οι εξελίξεις δικαιώνουν πλήρως το «Π», που με αποκαλυπτικό δημοσίευμα πριν από έναν χρόνο είχε αναφερθεί στην υπόθεση των παράνομων πληρωμών. Παρά ταύτα, και ενώ η καταδικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης έχει εκδοθεί από τον Σεπτέμβριο του 2008, τα καταδικασθέντα μέλη του ΔΣ παραμένουν ακλόνητα στις θέσεις τους, με τη… σεμνή και ταπεινή ανοχή των υπουργών, που έχουν την αρμοδιότητα εποπτείας της εταιρείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση της ΕΥΑΘ, υπό τον κ. Γιώργο Σκόδρα, έχει εξαπολύσει εκστρατεία διώξεων κατά των συνδικαλιστών που έχουν καταγγείλει παράνομες μεθοδεύσεις, με μηνυτήριες αναφορές και αγωγές αποζημίωσης εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, ο συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ Δ. Βασιλειάδης, που πρωτοστατεί στις καταγγελίες, φαίνεται ότι κρίθηκε από κάποιους ως πρόσωπο άκρως επικίνδυνο, καθώς αποκαλύφθηκε ότι είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από αστυνομικό με πολιτικά, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση!

Η υπόθεση που έχει ξεσηκώσει σάλο στην ΕΥΑΘ αφορά καταγγελίες για πληρωμές 2 εκατ. ευρώ προς εργοληπτική εταιρεία, που έγιναν παράνομα, αφού δεν είχε καταρτισθεί σχετική σύμβαση, αλλά αυθαίρετα επεκτάθηκε η ισχύς προηγούμενης, με ενέργειες για τις οποίες είχε ενημερωθεί ο διευθύνων σύμβουλος κ. Σκόδρας, χωρίς να παρέμβει για να αποκατασταθεί η νομιμότητα.

Όλα τα μέλη του ΔΣ της ΕΥΑΘ (οι κ. Σκόδρας, Σμυρλής, Οικονόμου, Παπαμιμίκος, Εμίνογλου, Θεοτόκης και Σπηλιόπουλος) καταδικάστηκαν για παρασιώπηση εγκλημάτων σε ποινή φυλάκισης τριών μηνών ο καθένας και έχουν ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης. Στο Προανακριτικό Τμήμα του Πταισματοδικείου Θεσσαλονίκης, που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για την ίδια υπόθεση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τελέστηκαν βαρύτατα αδικήματα από τη διοίκηση της ΕΥΑΘ (παράβαση καθήκοντος, απιστία στην υπηρεσία) έχει σταλεί από τις 31/12/2008 έκθεση-καταπέλτης του ΣΕΕΔΔ, που επιβεβαιώνει πλήρως το περιεχόμενο των αρχικών καταγγελιών για τις πληρωμές των 2 εκατ. ευρώ.

Στα συμπεράσματά της έκθεσης αναφέρεται ότι «οι εν λόγω καταγγελίες είναι βάσιμες» και επισημαίνεται, μεταξύ των άλλων, ότι:

«Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δικτύου Ύδρευσης εξέδωσε εντολή για ανάθεση εξωσυμβατικών εργασιών στην ανάδοχο εταιρεία Παπαηλιόπουλος ΑΤΕ κατά παρέκκλιση των σχετικών εσωτερικών κανονισμών της ΕΥΑΘ, του νόμου 1418/84, του Προεδρικού Διατάγματος 609/85 και της σχετικής νομολογίας».

Αξίζει να σημειωθεί κάτι που δεν αναφέρεται στην έκθεση του ΣΕΕΔΔ, αλλά προκύπτει από έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το «Π»: Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ κ. Σκόδρας ήταν ενήμερος για την απόφαση του αρμόδιου διευθυντή να ζητήσει από την ανάδοχο εταιρεία την εκτέλεση πρόσθετων εργασιών χωρίς σύμβαση.


Σχολιάστε εδώ