Κρίσιμες ημερομηνίες…

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΕΣ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κρίνονται οι τρεις προσεχείς εβδομάδες, σε σημείο που ενδεχομένως δρομολογήσουν και πολιτικές εξελίξεις. Οι κρίσιμες ημερομηνίες είναι η 18η Φεβρουαρίου, οπότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφανθεί για το Πρόγραμμα Σταθερότητας που υπέβαλε ο Γιάννης Παπαθανασίου, και η 10η Μαρτίου, όταν το ECOFIN θα πάρει την απόφαση αν θα θέσει ή όχι την Ελλάδα σε καθεστώς οικονομικής επιτήρησης. Θα προηγηθεί ωστόσο την 1η Μαρτίου η Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, οπότε ενδεχομένως θα ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις συνολικά για τις χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με τη χώρα μας. Προς το παρόν, η Κομισιόν εκφράζει επιφυλάξεις για το Πρόγραμμα που έχει υποβάλει η Ελλάδα και δεν φαίνεται να κάνει αποδεκτό το αίτημά μας για τριετή περίοδο προσαρμογής για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, ζητώντας να έχει διετή διάρκεια.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, η συζήτηση στη Βουλή απέδωσε τα… αναμενόμενα. Ο Κώστας Καραμανλής επανέλαβε ότι βιώνουμε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση και ότι στόχος είναι η έξοδος με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες. Ζήτησε απ’ όλους υπευθυνότητα, αυτοσυγκράτηση και συναίνεση για την εφαρμογή του προγράμματος, αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συναινέσει στην καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης, κατηγόρησε τον Κ. Καραμανλή ότι έχει αποτύχει σε όλους τους τομείς και επανέφερε το αίτημα για εκλογές. Καμία συναίνεση, ήταν η απάντηση τόσο της Αλέκας Παπαρήγα όσο και του Αλέκου Αλαβάνου.

Άνω-κάτω

ΟΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ δημοσκοπήσεις, σε συνδυασμό με τα οξύτατα προβλήματα της οικονομίας, επιτείνουν το κλίμα σύγχυσης και απογοήτευσης στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης, ενώ η εκλογολογία με ευθύνη και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει απτόητη. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα προέκυψε και το θέμα με τον βουλευτή Γιάννη Μανώλη, που άνοιξε θέμα διαδοχής του Κ. Καραμανλή, εξαπολύοντας επίθεση στην Ντόρα Μπακογιάννη. Η Ρηγίλλης αποδοκίμασε τις δηλώσεις του, ο κ. Μανώλης εμφανίζεται αποφασισμένος να παραιτηθεί του βουλευτικού αξιώματος, ενώ η παράταξη είναι άνω-κάτω. Με επιστολή του προς τη Ρηγίλλης ο “αντάρτης” βουλευτής θέτει την παραίτησή του στη διάθεση του κόμματος, ενώ προτίθεται να καταθέσει στη συνέχεια και την κομματική του ταυτότητα.

Η «ΞΑΦΝΙΚΗ» ανακίνηση του θέματος με τη ψήφο των αποδήμων ήρθε να ενισχύσει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι πρόκειται για υλοποίηση δεσμεύσεων που έχει αναλάβει από το 2004 και ότι το σχετικό σχέδιο νόμου θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές και πάντως όχι νωρίτερα από το 2011. Για να ισχύσει ωστόσο, απαιτείται να ψηφισθεί από τα 2/3 των βουλευτών, βασική προϋπόθεση δηλαδή είναι να συμφωνήσει και το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ πάντως διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να το υπερψηφίσει αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες αλλαγές, όπως η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και ο καθορισμός εκλογικών περιφερειών για τους Έλληνες του εξωτερικού. Από την άλλη, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη ταχθεί αντίθετοι στη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση.

Σε θετικό κλίμα

ΤΕΛΟΣ Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει ο διάλογος για την Παιδεία, από μηδενική βάση και με «κέντρο βάρους» το Λύκειο και το Εξεταστικό Σύστημα. Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος συνεχίζει τις προπαρασκευαστικές του συναντήσεις (τις προηγούμενες ημέρες είδε πρυτάνεις, προέδρους ΤΕΙ κ.ά.), ενώ άκουσε και το ΠΑΣΟΚ να απαντάει θετικά στην πρόσκληση. «Δεν θα δώσουμε άλλοθι σε κανέναν. Θα προσέλθουμε στον διάλογο με τις δικές μας προτάσεις», διευκρίνισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Σε επιστολή του προς τον Αλ. Αλαβάνο ο υπουργός Παιδείας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι διάλογος δεν μπορεί να γίνει για θέματα που έχουν καταστεί νόμος του κράτους (κολέγια, νόμος-πλαίσιο), αλλά είναι δυνατόν να υπάρξουν αποφάσεις που να τους βελτιώνουν. Οκτώ στους δέκα πολίτες, σύμφωνα με δημοσκόπηση, ζητούν να αλλάξουν όλα στον χώρο της εκπαίδευσης, ενώ μια μεγάλη πλειοψηφία επικροτεί τις πρωτοβουλίες του κ. Σπηλιωτόπουλου.

ΣΕ ΝΕΑ φάση μπήκε από τις αρχές της εβδομάδας η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής. Οι οικονομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής του Ομίλου της MIG, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν, εκτός απροόπτου, μέχρι τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου. Η κυβέρνηση επιθυμεί αφενός η φάση αυτή να μην τραβήξει σε μάκρος και αφετέρου να υπάρξουν κι άλλοι ενδιαφερόμενοι. Με τα νέα δεδομένα, η εταιρεία με τη νέα της μορφή, εφόσον τερματίσει θετικά η διαδικασία, θα ξεκινήσει να λειτουργεί από το προσεχές φθινόπωρο.

Αισιοδοξούν

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ σήμερα οι εργασίες του Συνεδρίου του Συνασπισμού, αλλά οι εσωτερικές διενέξεις και τριβές θα συνεχιστούν. Κι αυτό καθώς η ηγετική πλευρά κινείται σε άλλο μήκος κύματος από την πτέρυγα των Ανανεωτών, τόσο για βασικά ζητήματα του προγράμματος όσο και για την ενδεχόμενη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Η δήλωση του Φώρη Κουβέλη, που άνοιγε τον δρόμο για κυβερνητική συνεργασία με τη Χαρ. Τρικούπη, προκάλεσε αντιδράσεις και την παρέμβαση της Κουμουνδούρου που απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό. Παρά την κάμψη των ποσοστών, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος και δήλωσε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές είναι ένα ποσοστό της τάξης του 15-20%.

ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ετοιμάζονται (18-22 Φεβρουαρίου) πάντως και στο ΚΚΕ, όπου αναμένεται να επαναβεβαιωθεί το μέτωπο εναντίον όλων των άλλων κομμάτων. Η Αλ. Παπαρήγα είπε ότι το κόμμα της δεν ζητά πρόωρες εκλογές, αλλά αν είναι να πάει η χώρα μπροστά, να γίνουν πέντε φορές. Ζήτησε μάλιστα στις εκλογές, όποτε κι αν διεξαχθούν, οι πολίτες να φροντίσουν να αποδυναμώσουν το πολιτικό σύστημα.


Σχολιάστε εδώ