Κάτω στον Πειραιά

Τίποτα δεν θυμίζει πόλη. Αντιθέτως όλα θυμίζουν… τσαντίρι! Γύφτικο μαχαλά. Ανεξέλεγκτα όλα. Καμία οροθέτηση του χώρου, κανένας έλεγχος, κανένας προγραμματισμός. Όλα χύμα. Οι πλανόδιοι πωλητές χωρίς άδεια, φτάνουν μέχρι τη διασταύρωση των οδών Υμηττού και Δ. Μουτσοπούλου. Και εκτείνονται από την πλατεία Ιπποδαμείας μέχρι την οδό Αθηνών! Και φυσικά το κύριο «συστατικό» της εικόνας που δημιουργείται είναι το σκουπίδι!
Ο δήμαρχος πολλές φορές έχει θέσει το θέμα του κλεισίματος του παζαριού. Μέχρι όμως να καταφέρει να το κλείσει έχει αποφασίσει να πάρει μέτρα για να διασφαλίσει την καθαριότητά του. Έτσι πέρα από τα συνεργεία του δήμου που, ούτως ή άλλως, πριν και μετά τη λειτουργία του παζαριού καθαρίζουν και απολυμαίνουν τον χώρο, θα ζητηθεί και από όσους έχουν πάγκους και χρησιμοποιούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το παζάρι, να συνδράμουν ώστε να διασφαλισθούν τα στάνταρντ καθαριότητας που πρέπει να έχει. Ο κάθε πλανόδιος ή μικροπωλητής ή εμπορευόμενος δηλαδή, θα πρέπει να μαζεύει τα απορρίμματά του πριν φύγει και να καθαρίζει τον χώρο του. Και αν δεν το κάνει θα εφαρμόζεται αυτόματα ο Κανονισμός Καθαριότητας του δήμου. Δηλαδή δημοτικοί αστυνομικοί θα πηγαίνουν και θα ελέγχουν τους χώρους μετά το τέλος του παζαριού κι όπου βλέπουν σκουπίδια θα επιβάλλουν βαρύτατα πρόστιμα σε όσους έχουν άδεια για κατάληψη του συγκεκριμένου χώρου. Όσοι δηλαδή δεν φροντίζουν για την καθαριότητα και την καλή εικόνα του χώρου τους, θα το… πληρώνουν. Και βέβαια όσοι δεν συμμορφωθούν ούτε με αυτόν τον τρόπο θα απομακρύνονται οριστικά από το παζάρι!

// Δύο νέοι χώροι πράσινου και αναψυχής θα δημιουργηθούν σύντομα στον Πειραιά, ενώ ένας από τους υπάρχοντες θα αναμορφωθεί ριζικά. Πρόκειται για το Μητροπολιτικό Πάρκο στα οικόπεδα της ΧΡΩΠΕΙ που απόφαση του δημάρχου είναι να αρχίσει να κατασκευάζεται και το πάρκο στο οικόπεδο Δηλαβέρη. Να σημειώνουμε ότι και οι δύο αυτοί χώροι σήμερα είναι… αλάνες χωρίς… ίχνος πράσινου και σε περίπτωση που γίνουν πάρκα, όπως έχει προγραμματίσει ο δήμος, θα αποτελέσουν πραγματικές «ανάσες ζωής» για τους κατοίκους του Φαλήρου και των Καμινίων. Να σημειώσουμε πως η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου θα βάλει οριστικά ταφόπλακα στα… όνειρα του Ομίλου Χαραγκιώνη και των εταίρων του που κατά καιρούς επιδιώκουν με διάφορα προσχήματα την τσιμεντοποίηση του χώρου.
Όσον αφορά την ανάπλαση του Προφήτη Ηλία, κρίνεται ως απόλυτα αναγκαία ενέργεια γιατί ο χώρος δείχνει εγκαταλειμμένος. Η ανακαίνιση και η αναδιάταξη του πράσινου στον ιστορικό λόφο του Πειραιά θα δώσει νέο χρώμα και νέες δυνατότητες στην πόλη. Πέρα απ’ αυτό όμως ο δήμος επεξεργάζεται την υποβολή πρότασης μέσω ΣΕΠΑ που θα περιλαμβάνει σχέδιο μελέτης για την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό 42 παιδικών χαρών που βρίσκονται στο κέντρο και τις συνοικίες του Πειραιά! Να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η ριζική ανακαίνιση όλων σχεδόν των παιδικών χαρών που λειτουργούν στον δήμο και βέβαια όταν το έργο ολοκληρωθεί θα έχουν αλλάξει όψη πολλά σημεία της πόλης, καθώς η ανακαίνιση δεν θα αφορά μόνο τα παιγνίδια που θα τοποθετηθούν ή θα αλλαχθούν, αλλά και παρεμβάσεις πρασίνου στον περιβάλλοντα χώρο…

// Οριστική φαίνεται η καθιέρωση ναυτιλιακού φόρουμ στον Πειραιά. Τις τελευταίες μέρες γίνονται ήδη συσκέψεις στο δημαρχείο για τους χώρους που θα μπορούν να το φιλοξενήσουν, αλλά και τους φορείς που θα το συνδιοργανώνουν. Περισσότερα προσεχώς.

// Παρά την οικονομική κρίση ο Δήμος Πειραιά θα πληρώσει τα αναδρομικά σε όλους τους εργαζομένους του. Η σχετική εντολή δόθηκε στις οικονομικές υπηρεσίες και ήδη ετοιμάζονται τα εντάλματα. Θα πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι είναι διάχυτη στον έβδομο όροφο η ανησυχία για την καθυστέρηση της ρύθμισης των οφειλών προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που είχε υποσχεθεί ο πρώην «τσάρος» της οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης. Ο σημερινός υπουργός Γ. Παπαθανασίου, αν και έχει ενημερωθεί για το θέμα, δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής κάποια ενέργεια.

// Σήμερα στις 11.30 το πρωί η ΝΟΔΕ της ΝΔ στην Α΄ Πειραιά, σε ειδική εκδήλωση στον κινηματογράφο «ΑΤΤΙΚΟΝ», θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της. Ο πρόεδρός της Τάκης Μάλαγας έχει κάνει πολύ ουσιαστική προεργασία και όσοι έχουν δει τις πρόβες λένε ότι η φετινή εκδήλωση θα αφήσει εποχή!

// Τη στιγμή που οι περισσότεροι δήμοι της χώρας αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο θέμα της καθαριότητας, ο Δήμος Μοσχάτου μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι από τους καθαρότερους του λεκανοπεδίου. Κάθε τόσο τα απορριμματοφόρα κάνουν βόλτα στις γειτονιές και δεν… αφήνουν τους κάδους να γεμίσουν, ενώ οι οδοκαθαριστές «σαρώνουν» πρωί βράδυ τα πεζοδρόμια. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, πάντως, Ανδρέας Ευθυμίου, ο παλαιότερος ίσως σύμβουλος και συνεργάτης του δημάρχου Ταξιάρχη Παπαντώνη είναι εξαιρετικά μετριόφρων. Όλα οφείλονται στους εργαζομένους, λέει, χωρίς να… αφήσει «κάτι» και για τον εαυτό του.

// Ένα ιδιαίτερα σημαντικό τρίπτυχο αφιέρωμα στον ποιητή της θάλασσας Νίκο Καββαδία, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από τον Όμιλο UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων και από τη ζωγράφο και μέλος του Ομίλου κ. Βούλα Αποστόλου, στον πολυχώρο International Action. Στο πρώτο μέρος, ο ποιητής και ταξιδευτής Νίκος Καββαδίας ζωντάνεψε μέσα από τους πίνακες της δημιουργού. Το δεύτερο μέρος περιελάμβανε μουσικό αφιέρωμα με τη σοπράνο Ζαννέτα Καλοσκάμη, που τραγούδησε μελοποιημένη ποίησή του, ενώ στο τρίτο μέρος του αφιερώματος ο συγγραφέας Μήτσος Κασόλας, που έγραψε το βιβλίο «Γυναίκα – Θάλασσα – Ζωή» αφιερωμένο στον Νίκο Καββαδία, αναφέρθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση στη γνωριμία του με τον ποιητή καθώς και στην πολύπλευρη προσωπικότητά του.

// Με ένα μεστό, εντυπωσιακό και ποικίλο πρόγραμμα ο Δήμος Κορυδαλλού θα δώσει την ευκαιρία στους κατοίκους και τους επισκέπτες του να γιορτάσουν και να νιώσουν τις απόκριες. Οι εκδηλώσεις άρχισαν από χθες αλλά θα συνεχιστούν την Τσικνοπέμπτη με λαϊκό πρόγραμμα και άφθονα ψητά στην πλατεία Αλησμόνητων Πατρίδων, την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου με παραδοσιακές εκδηλώσεις στην πλατεία Μέμου και θα ολοκληρωθούν το Σαββατοκύριακο της Τυροφάγου και την Καθαρά Δευτέρα με τα παραδοσιακά κούλουμα.

// Να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχουν κρίνει εδώ και δύο χρόνια αυθαίρετο και κατεδαφιστέο το κέντρο διανομής υψηλής τάσης της ΔΕΗ που βρίσκεται στην οδό Ποταμού, στον χώρο των πρώην λατομείων Κορυδαλλού, καλεί ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας με επιστολή του το ΥΠΕΧΩΔΕ και τη ΔΕΗ ΑΕ. Για την παράνομη μάλιστα ανέγερση και διατήρηση του αυθαιρέτου η Διεύθυνση Πολεοδομίας της Νομαρχίας Πειραιά προχώρησε στην επιβολή προστίμου στην εταιρεία ΔΕΗ ΑΕ ύψους 3.727.289,55 ευρώ.

// Με την… τέταρτη φορά κατάφερε να κάνει δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Γλύκας, μια και τις τρεις προηγούμενες φορές δεν υπήρχε απαρτία! Αν αναλογισθούμε ότι την απαρτία την καθορίζει η πλειοψηφία, δηλαδή αν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας είναι παρόντες υπάρχει απαρτία, συμπεραίνουμε πως κάποιοι διαφωνούντες σύμβουλοι έκαναν στον Γλύκα γυμνάσια! Κάτι που επιβεβαιώνει αυτό που έχουμε γράψει πολλές φορές στο παρελθόν, ότι δηλαδή ο δήμαρχος Περάματος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα με τους συμβούλους του.

// Διάχυτη είναι η αισιοδοξία ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα αποδεσμεύσει τα κεφάλαια που έχει δεσμευτεί να διαθέσεις για να κλείσει η επικίνδυνη χωματερή του φωσφογύψου στο Σχιστό. Όπως είναι γνωστό στην έκταση που θα δημιουργηθεί σχεδιάζει να δημιουργήσει φωλτοβολταϊκό πάρκο ο ΠΕΣΥΔΑΠ που πάντα έχει πρωτοποριακές ιδέες σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.


Σχολιάστε εδώ