Θα πληρώσουμε όλοι το πρόστιμο στη NESTLE!

Άφησε όμως το έργο ημιτελές, αφού απέφυγε να επιβάλει και μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα που θα εξασφάλιζαν την άμεση χαλάρωση του μονοπωλιακού κλοιού στους καταναλωτές, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι ότι όλοι οι λάτρεις του καφέ θα πληρώσουν τον λογαριασμό των προστίμων.

Λίγες ημέρες πριν δικαστεί ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Σπύρος Ζησιμόπουλος για παράβαση καθήκοντος επειδή καθυστέρησε απελπιστικά να διερευνήσει τις καταγγελίες του εμπόρου Γ. Δρίτσα κατά της NESTLE, η Επιτροπή επέβαλε συνολικά πρόστιμα άνω των 30 εκατ. ευρώ στην ελληνική θυγατρική του πολυεθνικού κολοσσού, υιοθετώντας τη σχετική εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, που έχει αποκαλύψει κατ’ αποκλειστικότητα το «Π».

Η NESTLE κρίθηκε ότι με την εμπορική της πολιτική παραβίαζε επί σειρά ετών (2002-2006) τους περισσότερους βασικούς κανόνες της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, που απαγορεύει τις εναρμονισμένες πρακτικές και την καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης από τις εταιρείες με κυρίαρχη θέση στην αγορά.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σχεδόν στο σύνολό τους οι εμπορικές πρακτικές που ακολουθούσε η NESTLE ήταν καταχρηστικές: Από τις συμφωνίες για ποικίλες παροχές στα σούπερ μάρκετ και τις εταιρείες μαζικής εστίασης, που κατέτειναν στον εκτοπισμό των ανταγωνιστών μέχρι τους όρους απαγόρευσης φθηνών εισαγωγών του καφέ της από άλλες χώρες. Η Επιτροπή απαγορεύει, επί ποινή νέων προστίμων, στη NESTLE να συνεχίσει να εφαρμόζει τις ίδιες πρακτικές.

Όμως, υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για το αν θα απελευθερωθεί πραγματικά ο ανταγωνισμός στην αγορά του καφέ μετά την απόφαση της Επιτροπής:
– Ήδη η NESTLE ανακοίνωσε ότι δεν αποδέχεται την απόφαση και θα προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο. Δηλαδή, θα πληρώσει προκαταβολικά μόνο το ένα πέμπτο του προστίμου (περί τα 6 εκατ. ευρώ) και, εφόσον δεν δέχεται ότι έχει υποπέσει σε οποιαδήποτε παράβαση, θα συνεχίσει να ακολουθεί την ίδια πολιτική μέχρι νεωτέρας. Αυτό σημαίνει, όμως, ότι τίποτα δεν θα αλλάξει στις σχέσεις της με τους άλλους παράγοντες της αγοράς και το «σκληρό» μονοπώλιο θα διατηρηθεί ουσιαστικά άθικτο, μέχρι να εξετάσει εκ νέου την υπόθεση η Επιτροπή και να επιβάλει (αν επιβάλει…) νέα πρόστιμα.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία των Βρυξελλών, στην Ελλάδα πληρώνουμε τον καφέ 31% ακριβότερα ακόμη και από το πλούσιο Λουξεμβούργο και οι καταναλωτές ποτέ δεν επωφελήθηκαν από τις κατά καιρούς μεγάλες μειώσεις των διεθνών τιμών της πρώτης ύλης.


Σχολιάστε εδώ