Η Σόφια απέλασε αξιωματούχο τουρκικού θρησκευτικού ιδρύματος

Η κίνηση αυτή της γειτονικής χώρας έγινε σε μια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση μελετάει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, την άμεση εκλογή των μουφτήδων από τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, με άγνωστα ανταλλάγματα, και η αντιπολίτευση αδιαφορεί για το παράπτωμα του βουλευτή Ξάνθης Τσετίν Μαντατζί, που δήλωσε ότι η μειονότητα είναι αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού έθνους…

Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας της Βουλγαρίας (DANS) απέλασε τον Αντέμ Γιεριντέ, υπεύθυνο του Ιδρύματος Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας (TDV) στη Βουλγαρία, στα μέσα του Γενάρη. Έπειτα από πολύωρη ανάκριση, ο Γιεριντέ απελάθηκε με την αιτιολογία ότι «αποτελούσε κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της Βουλγαρίας». Σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις, η απόφαση των βουλγαρικών αρχών είχε ληφθεί τον Οκτώβριο 2008, αλλά εκκρεμούσε η υλοποίησή της. Εξάλλου, ο Γιεριντέ κατείχε και τη θέση του αντιπρύτανη του Ανώτατου Ισλαμικού Ινστιτούτου της Σόφιας. Οι βουλγαρικές αρχές όμως ενοχλήθηκαν κυρίως με τις δραστηριότητες που ανέπτυξε στους κόλπους τριών ιεροδιδασκαλείων (Ιμάμ-Χατίπ) της Βουλγαρίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε προσπαθήσει να επιβάλει την ισλαμική μαντίλα στις μαθήτριες που φοιτούσαν σε αυτά τα λύκεια.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν σημειώθηκε καμία αντίδραση εκ μέρους των τουρκικών αρχών, οι οποίες παρεμπιπτόντως επιδιώκουν να εισχωρήσουν στη μειονοτική εκπαίδευση της Δ. Θράκης με την ίδρυση λυκείων και πανεπιστημίων. Η συνδυασμένη δράση της Άγκυρας, από τη μια, στο γειτονικό μας Κιρτζάλι της Βουλγαρίας και, από την άλλη, στην ελληνική Θράκη, με ταυτόχρονη προκλητική στάση στο Αιγαίο, προδίδει ασφαλώς τα ηγεμονικά σχέδια που τρέφει η Τουρκία για την ευρύτερη Βαλκανική.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος


Σχολιάστε εδώ