Η ασάφεια παραλύει…

H διακυβέρνηση της χώρας, υπό τις παρούσες συνθήκες της οικονομικής κρίσης, απαιτεί μια αποφασισμένη κυβέρνηση που διαθέτει στρατηγικό σχέδιο δράσης, καθαρό χρονικό ορίζοντα υλοποίησης και τη δυνατότητα να κινητοποιεί τις δημιουργικές κοινωνικές δυνάμεις στην κατεύθυνση του στόχου – κι όλα αυτά σ’ ένα πλαίσιο πολιτικής σταθερότητας. Αντ’ αυτού, η πολιτική ζωή του τόπου έχει μπει σε παρατεταμένη περίοδο εκλογολογίας και αστάθειας, με ευθύνη και της κρατούσας κατάστασης, με αποτέλεσμα η αβεβαιότητα να κυριαρχεί σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.

• Καιρός είναι να αποσαφηνιστούν τα πράγματα, είτε να πάμε σε εκλογές είτε να κλείσει ερμητικά η πόρτα της αβεβαιότητας. Εδώ την πρώτη ευθύνη να αποσαφηνίσει το πολιτικό σκηνικό την έχει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Οφείλει καθαρά και ξάστερα να καθορίσει δημόσια τον ορίζοντα της κυβέρνησής του – και τουλάχιστον μέχρι την προεδρική εκλογή να διασφαλίσει τον εξοστρακισμό κάθε σκέψης «εκλογικής αρπαχτής». Έτσι, ο πρωθυπουργός, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού έως την άνοιξη του 2010, μπορεί να διαμορφώσει ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση – κι όχι, όπως συμβαίνει σήμερα, να βαδίζουμε στο άγνωστο με πρόχειρα, αποσπασματικά και εκλογικής στόχευσης μέτρα και με τη λογική του βλέποντας και κάνοντας.

• Το βέβαιο είναι ότι η παραλυτική ασάφεια τροφοδοτεί την εκλογολογία και αποτρέπει τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας να κινηθούν με σχέδιο και ορίζοντα προς την έξοδο από την κρίση. Όσο ο κ. Καραμανλής δεν αποσαφηνίζει το πολιτικό τοπίο, τόσο η εκλογολογία θα θεριεύει και τόσο η αβεβαιότητα θα «σκοτώνει» κάθε δημιουργική προσπάθεια – ενώ ταυτόχρονα θα νομιμοποιείται η αντιπολίτευση να θέτει σε ημερήσια διάταξη το εκλογές εδώ και τώρα.


Σχολιάστε εδώ