Η άλλη Ελλάδα

Στον… αέρα η διαχείριση των απορριμμάτων της Αχαΐας

Στον… αέρα τινάχτηκε η σύσκεψη της Τοπικής Ένωσης Δήμων Κοινοτήτων Νομού Αχαΐας (ΤΕΔΚΝΑ) που είχε ως μοναδικό θέμα τη διαχείριση των αποβλήτων.

Η σύσκεψη έγινε σε εκρηκτικό κλίμα ενδεικτικό του οποίου είναι το ότι ο δήμαρχος Πάτρας Ανδρέας Φούρας αποχώρησε, κατηγορώντας τον δήμαρχο Αιγίου Απόστολο Καραφωτιά πως τορπιλίζει τη συνδιάσκεψη με την επιμονή του να συνδυάσει το θέμα με αυτό των απορριμμάτων της περιοχής του και άλλων 6 δήμων γύρω απ’ αυτήν.

Τόσο ο κ. Φούρας όσο και οι υπόλοιποι δήμαρχοι και κοινοτάρχες δήλωσαν ότι δεν μπορούν να συζητήσουν υπό το «εκβιαστικό καθεστώς» και θα προχωρήσουν μόνοι τους ανεξάρτητα από τις προθέσεις Καραφωτιά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις δημάρχων της Αχαΐας, η στάση του δημάρχου Αιγίου ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι το Αίγιο διαθέτει μονάδα βιολογικού καθαρισμού και επιδιώκει να αποκλείσει από αυτόν τους υπόλοιπους ΟΤΑ της περιοχές.

Ο κ. Καραφωτιάς, απαντώντας στα όσα ισχυρίζονται οι υπόλοιποι δήμαρχοι, τόνισε ότι οι δήμαρχοι Αιγείρας και Ωλενίας δεν είχαν θελήσει να δεχθούν στις χωματερές που διαθέτουν τα στερεά απόβλητα του Αιγίου, ενώ από την άλλη ήθελαν να διοχετεύσουν τα υγρά τους απόβλητα στον βιολογικό του δήμου του. Ο δήμαρχος Καλαβρύτων είχε προτείνει ως συμβιβαστική λύση να δεχθεί τα υγρά απόβλητα το Αίγιο στον βιολογικό του για δύο μήνες μέχρι να βρεθεί άλλη λύση, αλλά ο ίδιος ζήτησε να υπάρξει έγγραφη δέσμευση των δημάρχων των δήμων που θα χρησιμοποιήσουν τον βιολογικό του Αιγίου ότι σε δύο μήνες θα έχουν βρει άλλη λύση. Στο σημείο αυτό ο κ. Φούρας αποχώρησε με αποτέλεσμα να διακοπεί η σύσκεψη.

(Από «Το ΒΗΜΑ της Αιγιαλείας»)

*****
Ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας
και στον Δήμο Ιωαννίνων

Έντονες αντιδράσεις συνάντησε τόσο από τους εργαζομένους όσο και από φορείς των Ιωαννίνων η προσπάθεια του δημάρχου της πόλης να ιδιωτικοποιήσει τον τομέα καθαριότητας. Μετά την παρέμβαση των ΠΟΕ – ΟΤΑ η προσπάθεια του δημάρχου δεν… τελεσφόρησε, ωστόσο το θέμα δεν έχει κλείσει αλλά παραμένει σε εκκρεμότητα. Οι εργαζόμενοι πάντως, που ο δήμος καθυστερεί να τους πληρώσει τα δεδουλευμένα, αναρωτιούνται πώς θα πληρώνει τον ιδιώτη ο δήμαρχος από τη στιγμή που λέει ότι δεν έχει να πληρώσει τους ίδιους!

(Από τον «Ανεξάρτητο Τύπο» της Ηπείρου)

*****
Κατάχρηση 40.000 ευρώ

Βαρύτατη καταγγελία κατά της νέας προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Λευκάδας Σοφίας Βρεττού, έκανε κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασής του ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Δρακονταειδής. Συγκεκριμένα τόνισε πως όταν η κ. Βρεττού ήταν διαχειρίστρια της σχολικής επιτροπής του Α΄ Λυκείου, καταχράστηκε ένα ποσόν γύρω στις 40.000 ευρώ!

Τα χρήματα αυτά φαίνεται ότι υπάρχουν στο ταμείο της επιτροπής, όμως το σχολείο φέρεται να… χρωστάει σε όποιον μιλάει ελληνικά. Τη στιγμή που όταν ανέλαβε καθήκοντα δεν βρήκε «καμένη γη», αλλά μία σχεδόν εύρωστη σχολική επιτροπή. Η κ. Βρεττού χαρακτήρισε αυτές τις καταγγελίες ως… ανοησίες και τόνισε πως τη δήθεν ατασθαλία που… έκανε, έσπευσαν να την ανακοινώσουν μόλις ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στο δημοτικό συμβούλιο Λευκάδας.

(Από τον «Λευκαδίτικο Λόγο»)

*****
Σε αργία η δήμαρχος Αντιπάρου

Άρχισε να… εκτίει την ποινή της αργίας ενός μηνός που της επέβαλλε το υπουργείο Εσωτερικών για 37 παράνομες μεταδημοτεύσεις λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, η πρόεδρος της κοινότητας Αντιπάρου Βαρβάρα Φαρούπου-Μιννέτα. Η πρόεδρος είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να εξαφανίσει την ποινή της αλλά δεν τα… κατάφερε και έτσι την εκτίει κανονικά.

Φυσικά η εγκυρότητα των εκλογών στην Αντίπαρο αμφισβητείται καθώς οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης έχουν καταθέσει το πόρισμά τους και σε αυτό βασίστηκε και το ΣτΕ και διατήρησε την ποινή της.

Η ίδια πάντως η κ. Μιννέτα σε ανακοίνωσή της κάνει ότι δεν… ξέρει τίποτα για τις παράνομες μεταδημοτεύσεις ούτε για την απόφαση του ΣτΕ και λέει ότι οι ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης της ζήτησαν… κάποια στοιχεία τα οποία θα τους τα προσκομίσει εντός δύο μηνών! Επίσης καταγγέλλει τον Τύπο ότι τα όσα αναφέρει για την περίπτωσή της είναι ψευδή και συκοφαντικά και τα… διαδίδει η μειοψηφία του κοινοτικού συμβουλίου για να της κάνει… αντιπολίτευση!

(Από τη «Φωνή της Πάρου»)

*****
Εμπόδια στην εξαγωγή ροδάκινων

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του νομάρχη Ημαθίας Κώστα Καραπαναγιωτίδη, παρουσία των αντινομαρχών Χατζόπουλου και Μπουτζιώνα, στελεχών της Διεύθυνσης Γεωργίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εκπροσώπων συνεταιριστών και παραγωγών, εκπροσώπων των εξαγωγέων κ.λπ. για το θέμα των εξαγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών προς τη Ρωσία.

Όπως είναι γνωστό η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι από φέτος, για να δεχθεί εξαγωγές ροδάκινων και νεκταρινιών θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό καθαρότητας από υπολείμματα φυτοφαρμάκων, τα οποία όμως εκδίδονται μόνο από τρία εργαστήρια, τα οποία δεν προλαβαίνουν να εξετάσουν ολόκληρη την παραγωγή.

Οπότε πολλά ροδάκινα δεν θα ελεγχθούν και κατά συνέπεια δεν θα γίνει δεκτή η εισαγωγή τους από τη Ρωσία.

Για να μη γίνει κάτι τέτοιο και υποστούν σοβαρή ζημιά οι παραγωγοί της Ημαθίας, οι οποίοι έχουν τη συντριπτικά μεγαλύτερη μερίδα των ροδάκινων που εξάγονται στη Ρωσία, στη σύσκεψη αποφασίστηκαν να γίνουν παρεμβάσεις διά της διπλωματικής οδού, να ενημερωθούν οι αγρότες ώστε να μην κάνουν κατάχρηση στα φυτοφάρμακα και να ιδρυθεί και να λειτουργήσει το γρηγορότερο δυνατόν εργαστήριο ελέγχου μεγάλης δυναμικότητας στην Ημαθία, με στόχο να μη χρειάζεται στο μέλλον να… ξενιτεύονται οι παραγωγοί προκειμένου να ελεγχθούν τα ροδάκινά τους στη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα.

(Από τη «Μακεδονική» Ημαθίας)

*****
Η κρίση δεν επηρέασε τις επιχειρήσεις του Ηρακλείου

Μόλις το 55% των επιχειρήσεων του Ηρακλείου Κρήτης δηλώνουν ότι επηρεάστηκαν από την οικονομική κρίση των τελευταίων μηνών, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτές λένε ότι το μέγεθος της επίδρασης δεν ήταν σημαντικό.
Αυτό προκύπτει από γκάλοπ που διενήργησε το Επιμελητήριο Ηρακλείου.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα των επιχειρήσεων είναι η είσοδος ξένων πολυεθνικών που κατακτούν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό της αγοράς και μειώνουν σημαντικά τον τζίρο τους. Το 50% δηλώνει ότι ο τζίρος τους εμφανίζει μείωση κατά 10%-30% εξαιτίας του γεγονότος αυτού.

(Από τη «ΜΕΣΟΓΕΙΟ» του Ηρακλείου)

*****
Παράνομες προσλήψεις στο Πνευματικό Κέντρο Κόνιτσας

Τουλάχιστον 3 παράνομες προσλήψεις στο Πνευματικό Κέντρο Κόνιτσας διαπίστωσαν ελεγκτές του ΑΣΕΠ, οι οποίοι μάλιστα προχώρησαν και σε καταλογισμό ύψους 80.000 ευρώ σε δύο δημοτικούς συμβούλους, που θεωρούνται υπεύθυνοι γι’ αυτές!

Οι ελεγκτές του ΑΣΕΠ έχουν στείλει τα στοιχεία της έρευνας που έκαναν και στον Εισαγγελέα Κόνιτσας για να διερευνήσει αν υπάρχουν και ποινικές ευθύνες στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Παράλληλα γίνεται και διερεύνηση των προσλήψεων που έγιναν στη Σχολή Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία άρχισε να λειτουργεί από πρόπερσι.

(Από την «ΤΙΤΑΝΗ Ηπείρου»)

*****
«Αχτίδα» ελπίδας στη Θάσο

Φαίνεται ότι θα λυθεί το πρόβλημα που είχαν δεκάδες εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Ξενία» της Θάσου, το οποίο παρέμενε κλειστό επειδή δεν υπήρχε επενδυτής για να το διεκδικήσει στους διαγωνισμούς που διενεργούσε η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) στην οποία ανήκει. Κι αυτό γιατί στον τελευταίο διαγωνισμό κατέθεσε προσφορά η Άλφα Ξενοδοχειακή Τουριστική ΑΕ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες καλύπτει τους όρους του διαγωνισμού. Η ίδια εταιρεία είχε πριν από λίγο καιρό αναλάβει το «Ξενία» Κομοτηνής.

Μετά την εξέλιξη αυτή και εφόσον ο διαγωνισμός κατακυρωθεί στον συγκεκριμένο επενδυτή, το ξενοδοχείο θα επαναλειτουργήσει και φυσικά οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στις δουλειές τους.

*****
Βγαίνουν από την απομόνωση
τα χωριά του Διδυμότειχου

Μετά τη Θάσο, άλλη μία περιοχή της Θράκης αφήνει αναστεναγμό ανακούφισης. Πρόκειται για το ακριτικό Διδυμότειχο, οι κάτοικοι των περιφερειακών Διαμερισμάτων του οποίου θα έχουν πλέον πρόσβαση στην πόλη, μετά τη σύμβαση που υπέγραψε ο δήμαρχος με το τοπικό ΚΤΕΛ και θα έχει διάρκεια ενός χρόνου. Σύμφωνα με τη σύμβαση θα εκτελούνται τρία δρομολόγια απ’ όλα τα απομακρυσμένα Διαμερίσματα προς το Διδυμότειχο από τις 5 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι εργαζόμενοι και οι μαθητές, οι οποίοι μέχρι σήμερα υποχρεώνονταν να μισθώνουν πούλμαν ή να παίρνουν ταξί για να μετακινούνται. Να σημειώσουμε ότι -όπως προβλέπει η σύμβαση- οι μετακινήσεις των επιβατών από και προς το Διδυμότειχο θα γίνονται δωρεάν!

(Από τον «Παρατηρητή» της Θράκης)

*****
Να τελειώσει, επιτέλους, το φράγμα του Ασωπού

Τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων της Αργολίδας, καθώς και τη δημιουργία φραγμάτων και ταμιευτήρων για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη υδροδότηση του Αργολικού κάμπου, ζητούν οι αγρότες της περιοχής. Όπως υποστήριξαν σε πρόσφατη συγκέντρωσή τους με την ευκαιρία της συμμετοχής τους στο μπλόκο του Κάστρου, η σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι ζήτημα ζωής και θανάτου γι’ αυτούς, μια και το καλοκαίρι, αν δεν βρέξει, οι καλλιέργειές τους θα καταστραφούν γιατί μέχρι στιγμής οι βροχές και οι χιονοπτώσεις στην περιοχή ήταν περιορισμένες. Όπως υποστήριξαν, ένα έργο που θα έλυνε σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα θα ήταν η ολοκλήρωση του φράγματος του Ασωπού ποταμού, το οποίο έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα.

(Από την «Ενημέρωση» Πελοποννήσου)

*****
Ζητούν να λειτουργήσει Αστυνομικό
Τμήμα στον Γερολιμένα

Την επαναλειτουργία του Αστυνομικού Σταθμού Γερολιμένα, ζητούν οι επαγγελματίες των Δήμων Οιτύλου και Ανατολικής Μάνης με επιστολή τους προς τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκη. Όπως αναφέρουν σε σχετική επιστολή που του έστειλαν, το Αστυνομικό Τμήμα Αερόπολης βρίσκεται πολύ μακριά από την περιοχή τους και δεν μπορεί να την αστυνομεύσει επαρκώς, δεδομένης και της έλλειψης προσωπικού που έχει. Για τον λόγο αυτόν θεωρούν επιβεβλημένη την επαναλειτουργία του Αστυνομικού Σταθμού Γερολιμένα και για να διευκολύνουν το υπουργείο, δηλώνουν ότι παραχωρούν οι ίδιοι δωρεάν άνετο και λειτουργικό κτίριο προκειμένου να εγκατασταθεί ο σταθμός.

(Από την «Ενημέρωση» Πελοποννήσου)


Σχολιάστε εδώ