Εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ

Η άκρατη εκλογολογία, η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι και τον Ιούνιο ακόμη, εκνευρίζει το ΠΑΣΟΚ, που βλέπει πως αν δεν γίνουν εκλογές το αμέσως επόμενο διάστημα, θα χάσει το πλεονέκτημα που διατηρεί σήμερα και θα αρχίσουν τα αλληλομαχαιρώματα μεταξύ των στελεχών που θα νιώθουν ότι χάνουν την καρέκλα κάτω από τα πόδια τους.

Oι επιτελείς του κ. Παπανδρέου ομολογούν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αντοχές και δεν μπορεί να βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα υπό πίεση έχοντας αναμμένες τις εκλογικές του μηχανές. Θα τελειώσουν τα εφόδια γρήγορα και όταν έρθει η κατάλληλη ώρα θα ξεμείνει, λένε χαριτολογώντας ορισμένοι από την Χαριλάου Τρικούπη θέλοντας να δείξουν, με πολλή σοβαρότητα, την πραγματική εικόνα του κόμματος. Άλλωστε, πάνω στις εύθραυστες γραμμές που ισορροπεί, τίποτα και κανείς δεν εγγυάται ότι το ΠΑΣΟΚ θα διατήρησει την πολιτική του ψυχραιμία.

Κι αυτό φαίνεται από μια μάχη άνευ προηγουμένου που έχει αρχίσει μεταξύ των πρωτοκλασάτων στελεχών για τις υπουργικές καρέκλες.

Η επίθεση που εξαπέλυσε ο Απόστολος Κακλαμάνης, στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είναι μόνο ένα μικρό δείγμα. Ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, που δηλώνει με νόημα ότι είναι φίλος του ο Απόστολος και πως όλα αυτά εντάσσονται στον «πόλεμο» της Β΄ Αθήνας, ξάφνιασε όταν με συνέντευξή του επεσήμανε ότι επί Κώστα Σημίτη ήταν διαλυμένο το κόμμα. Υπάρχει ο αντίλογος, που λέει ότι ο Χρυσοχοΐδης εκείνη την περίοδο ήταν γραμματέας του κόμματος και άρα ο ίδιος είχε την ευθύνη.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης στις επικρίσεις αυτές απαντά ότι ο ίδιος ήταν μόνο έξι μήνες στη θέση αυτή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι την ευθύνη για την κατάντια του κόμματος την είχε ο προηγούμενος γραμματέας, δηλαδή ο Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος με τη σειρά του κατηγορεί τον Σημίτη ότι τον έβγαλε από τη θέση αυτή, συσχετίζοντας την αλλαγή του αυτή με επιθυμίες και πιέσεις των Αμερικανών.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, μερικοί από τους συνεργάτες του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ λένε ότι το επόμενο διάστημα θα δεχθεί νέο κύκλο εσωκομματικής αμφισβήτησης. Δεν είδαν με καλό μάτι την… τυχαία συνάντηση της Άννας Διαμαντοπούλου με τον πρώην πρωθυπουργό σε εστιατόριο της Βαλαωρίτου, όπου λίγο μετά και αφού είχε φύγει η Άννα βρέθηκε ο Χρίστος Βερελής. Όλα αυτά δεν μπορεί να είναι τυχαία, λένε στο ΠΑΣΟΚ, όπως καθόλου τυχαία δεν ήταν η εκδήλωση του Αλέκου Παπαδόπουλου με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του που συγκέντρωσε πάρα πολύ κόσμο και, όπως έλεγαν από τη Χαριλάου Τρικούπη, «όλο το κεντροδεξιό σενάριο», που θέλει τον Γιώργο όχι πρωθυπουργό, αλλά να συγκυβερνά με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κώστα Καραμανλή.

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν αρχίσει και πάλι τα σενάρια συνωμοσίας.

Ήδη, πληροφορίες από στελέχη του Παπανδρέου αναφέρουν ότι μεθοδεύεται με διάφορους τρόπους ώστε το ποσοστό του Γιώργου στις ευρωεκλογές μετά τον μεγάλο «σαματά» όλο αυτό το διάστημα να μην είναι το αναμενόμενο, αλλά πολύ μικρότερο. Το ίδιο έγινε σε εκλογική αναμέτρηση επί Σημίτη, όταν η ομάδα των λεγόμενων τότε προεδρικών τον υπονόμευσε με αποτέλεσμα να χάσει μεγάλους πράσινους δήμους και νομούς στις εκλογές του 1998.

Κάτι ανάλογο από την πλευρά των εκσυγχρονιστών και της ομάδας του Βαγγέλη Βενιζέλου αναμένει η ηγεσία, να ξαναρχίσει εκ νέου η αμφισβήτηση, με «στόχο να χάσει πανελλαδικά το ΠΑΣΟΚ περίπου 2,5 με 3% από την αποχή των στελεχών και των ψηφοφόρων που επηρεάζουν».

Από την άλλη, ο Γιώργος Παπανδρέου βλέπει ότι τα στελέχη της πρώτης γραμμής που διαθέτει δεν του κάνουν όλα και γι’ αυτό ψάχνει να βρει εκείνους που θα στελεχώσουν τον δικό του μηχανισμό και θα μπορούν να υλοποιήσουν το πρόγραμμά του και το όραμά του όταν θα εκλεγεί πρωθυπουργός. Δεν θα βρεθούν σε υπουργικές καρέκλες στελέχη που σήμερα μετέχουν στα όργανα του κόμματος, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα.


Σχολιάστε εδώ