Εδώ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ…

// Στα κράτη μέλη ανήκει η αρμοδιότητα να διασφαλίζουν τη διαφάνεια και την αξιοπιστία στη λειτουργία των τυχερών παιχνιδιών γενικά, και ειδικά στο διαδίκτυο, σύμφωνα με ειδική έκθεση που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η ολομέλεια, μεταξύ άλλων, υιοθέτησε και ενσωμάτωσε στην έκθεση τις τροπολογίες του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Μαυρομμάτη, βάσει των οποίων αναγνωρίζεται ότι τα έσοδα από τα κρατικά τυχερά παιχνίδια αποτελούν τη σημαντικότερη πηγή εσόδων των αθλητικών οργανώσεων και ότι τα κέρδη από αυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς χρηματοδότησης της παιδείας, της υγείας, του επαγγελματικού και του ερασιτεχνικού αθλητισμού και του πολιτισμού.
Ο έλληνας ευρωβουλευτής έφερε επίσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το θέμα των αυξημένων ποσοστών βρεφικής και μητρικής θνησιμότητας, γεγονός που, όπως προκύπτει από την απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου Ανδρούλας Βασιλείου, ανησυχεί ιδιαίτερα την Κομισιόν. Εντός του 2009, αναφέρει, θα υπάρξει ανακοίνωση για το θέμα αυτό, ενώ τονίζεται ότι η αντιμετώπιση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας είναι ένας από τους βασικούς στόχους της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία.

// «Το ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στο νέο Μουσείο Ακρόπολης θα σηματοδοτήσει μια νέα μορφή διεθνούς συνεργασίας για την αποτροπή της διαίρεσης των αρχαιοτήτων» τόνισε, μεταξύ άλλων, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας Κατερίνα Μπατζελή, μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης «Η κλοπή της Ιστορίας» που συνδιοργανώθηκε με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στις Βρυξέλλες.
Η παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών αλλά και ο διασκορπισμός τους προσβάλλουν την ιστορία των λαών, είπε χαρακτηριστικά η ελληνίδα ευρωβουλευτής.

// Την ανάγκη πιο δυναμικής ευρωπαϊκής δέσμευσης για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, επεσήμανε η ηγεσία του Λιβάνου στην αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με επικεφαλής την αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρόδη Κράτσα, που επισκέφθηκε αυτήν τη βδομάδα τη Βηρυττό. Η αποστολή, μετά τις τραγικές εξελίξεις στην περιοχή, συζήτησε και εξέτασε την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα με το Ισραήλ εν όψει της μελέτης σχεδίου για την αποστολή διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων στη Γάζα, αλλά και της προοπτικής των εθνικών εκλογών στον Λίβανο στις 7 Ιουνίου 2009.

// Έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να αναγνωρίσουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ ως προτεραιότητα της ευρωπαϊκής δημόσιας υγείας απηύθυνε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την υιοθέτηση γραπτής δήλωσης πέντε ευρωβουλευτών, μεταξύ των οποίων και ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Τρακατέλλης.

// Τα τέλη τερματισμού -δηλαδή τα τέλη που επιβάλλουν οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας για τη σύνδεση των εισερχόμενων κλήσεων στα δίκτυά τους– για την κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα είναι 10 φορές υψηλότερα από τα τέλη τερματισμού σταθερής γραμμής. Αυτό απάντησε η Επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας κ. Ρέντινγκ στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη, προτείνοντας, ταυτόχρονα, με τη μορφή σχεδίου σύστασης τη μείωση της διαφοράς των τελών τερματισμού μεταξύ σταθερών και κινητών τηλεπικοινωνιών.

// Την ανάγκη προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Χαιρώνειας και της γύρω αγροτικής περιοχής από τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει η κατασκευή στον χώρο αυτό μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αναδεικνύουν με συντονισμένες ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και τους αρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Μπατζελή και οι βουλευτές Βασίλης Τόγιας, Σπύρος Κουβέλης, Βαγγέλης Αργύρης και Απόστολος Κατσιφάρας.

// Η απόλυτη κατοχύρωση της πολυγλωσσίας και της ισότιμης πρόσβασης των ευρωβουλευτών στις υπηρεσίες διερμηνείας και μετάφρασης από και προς τη μητρική τους γλώσσα, καθώς και η ανάγκη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δώσει σε καιρούς οικονομικής κρίσης το παράδειγμα στους πολίτες, συγκρατώντας αισθητά τις συνολικές του δαπάνες, είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων που τέθηκαν και ενσωματώθηκαν κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2010, από τον εισηγητή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαργαρίτη Σχοινά.


Σχολιάστε εδώ