Διαπιστευτήρια… ρήξης έδωσε η «Ανανεωτική Πτέρυγα»

Στο κατώτερο σημείο από τη μέρα της εκλογής του Αλέξη Τσίπρα έχουν φτάσει οι σχέσεις των δύο σημαντικών τάσεων (του πλειοψηφούντος Αριστερού Ρεύματος και της Ανανεωτικής Πτέρυγας) στο εσωτερικό του ΣΥΝ μετά την απόφαση της Ανανεωτικής Πτέρυγας να ψηφίσει «λευκό» στο σχέδιο προγράμματος του ΣΥΝ που σήμερα εγκρίνεται από το διαρκές συνέδριο του κόμματος, αλλά κυρίως μετά τις δηλώσεις του Φ. Κουβέλη ο οποίος αμφισβήτησε ευθέως και δημοσίως τις επιλογές της ηγεσίας του ΣΥΝ σχετικά με την πολιτική των συνεργασιών. Όπως είναι γνωστό, ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν χαράξει μια κάθετη γραμμή με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα οποία χαρακτηρίζουν κόμματα που έχουν στα βασικά σημεία κοινή «νεοφιλελεύθερη πολιτική» και έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει σήμερα καμία περίπτωση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, για το οποίο μάλιστα σημειώνουν ότι το πρόγραμμά του είναι ανταγωνιστικό με αυτό του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Προκαλώντας την οργή της ηγεσίας του ΣΥΝ, ο Φ. Κουβέλης με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» όχι μόνο επανέλαβε τη γνωστή θέση της Ανανεωτικής Πτέρυγας για την ανάγκη συνεργασιών «όμορων πολιτικών χώρων», αλλά έκανε ένα βήμα μπροστά, προτείνοντας ακόμα και στήριξη μελλοντικής -μη αυτοδύναμης- κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα είπε ότι ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο, «χωρίς συμμετοχή στην κυβέρνηση», να παράσχουν «ψήφο ανοχής ή και εμπιστοσύνης με δεσμεύσεις όμως προς όφελος της κοινωνίας» σε μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ που θα προκύψει ενδεχομένως από τις επόμενες εκλογές.

Κατά τον Φ. Κουβέλη η θέση αυτή δεν είναι τίποτα άλλο παρά επανάληψη της πάγιας θέσης που έχει η Ανανεωτική Πτέρυγα ότι η Αριστερά δεν πρέπει να είναι αδιάφορη στο «κυβερνητικό διακύβευμα» της χώρας.

Εάν, τονίζουν στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας, συνεχίσουμε να «σφυρίζουμε αδιάφορα» για τη μελλοντική διακυβέρνηση τότε θα βρεθούμε σε τραγικό αδιέξοδο. Και εξηγούν:

Εάν στις εκλογές προκύψει -για παράδειγμα- μη αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια πάμε σε νέες εκλογές, το μόνο σίγουρο είναι ότι σε αυτήν τη διαδικασία θα συμπιεστούν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και θα θυμίζουν τις «αλήστου μνήμης» υπαρξιακές εκλογικές βραδιές όταν οι ψηφοφόροι του ΣΥΝ ανά την Ελλάδα καρδιοχτυπούσαν μέχρι πρωίας για την κατάληψη του 3% που εξασφάλιζε την είσοδο στη Βουλή.

Για την ηγεσία του ΣΥΝ οι δηλώσεις του Φ. Κουβέλη και η απόφαση της Ανανεωτικής Πτέρυγας να ψηφίσει σήμερα «λευκό» στο πρόγραμμα του κόμματος -εν μέσω μάλιστα της εντεινόμενης εκλογολογίας- δεν ήταν ό,τι καλύτερο περίμενε για το συνέδριο.

Σ’ αυτό έχει επενδύσει πολλά, θέλοντας να δείξει ότι ο ΣΥΝ δεν είναι μια κλασική δύναμη διαμαρτυρίας, αλλά δύναμη προγραμματική που προτείνει συγκεκριμένες -ακόμα και κυβερνητικές- λύσεις για τα προβλήματα της χώρας.

Όλα αυτά, όπως είναι φυσικό, πήγαν «στράφι» μετά την παρέμβαση του Φ. Κουβέλη και την απόφαση της Ανανεωτικής Πτέρυγας να ψηφίσει «λευκό» στο πρόγραμμα και γι’ αυτό η ηγεσία του ΣΥΝ αντέδρασε με ιδιαίτερη σφοδρότητα.

Ακόμα και ο ίδιος ο εκπρόσωπος του κόμματος Α. Καρίτζης έφτασε στο σημείο να τονίσει ότι ανησυχεί για τις επιλογές της Ανανεωτικής Πτέρυγας, αφού, όπως υπογράμμισε, από δηλώσεις των στελεχών της «δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ».

Πρόκειται για την πλέον προωθημένη δήλωση του επίσημου εκπροσώπου του ΣΥΝ απέναντι στους εσωκομματικούς αντιπάλους, δείγμα ότι η περαιτέρω πορεία του ΣΥΝ -πόσω μάλλον του ΣΥΡΙΖΑ- κάθε άλλο παρά ανέφελη θα είναι, αφού επίκειται η συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου (έχει αναφερθεί το «ΠΑΡΟΝ» σε προηγούμενα δημοσιεύματα) και η έγκριση του προγράμματος του ΣΥΝ από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

Εάν σήμερα η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ ψηφίζει «λευκό» στο πρόγραμμα που προτείνει το κόμμα στον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί κανείς εύκολα να φανταστεί την αντίδρασή της στο τελικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο με βάση τους συσχετισμούς και τις απόψεις όσων απαρτίζουν τη συμμαχία θα υποστεί περαιτέρω «αριστερή προσαρμογή».

Και κάτι τελευταίο το οποίο μπορεί να πέρασε σχετικά ανώδυνα ωστόσο είναι σφόδρα πιθανόν να αποτελέσει στοιχείο έντασης στο εσωτερικό του ΣΥΝ: Ο Φ. Κουβέλης στις γνωστές του δηλώσεις έθεσε και το θέμα της μελλοντικής εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Σήμερα επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Αλέκος Αλαβάνος, αφού ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας δεν είναι βουλευτής.

Με βάση την ιδρυτική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ επικεφαλής (και στη Βουλή) θα είναι ο εκάστοτε πρόεδρος του ΣΥΝ ο οποίος λογικά και αυτονόητα θα είναι μέλος της επόμενης Βουλής, οπότε τίθεται θέμα με τη θέση του Α. Αλαβάνου ως ηγέτη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό γιατί εάν ο Α. Τσίπρας ως πρόεδρος του ΣΥΝ θα είναι πλέον βουλευτής μετά τις επόμενες εκλογές, τότε θα τεθεί θέμα για το ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ερώτημα στο οποίο καλείται πρωτίστως να απαντήσει ο ίδιος ο Α. Αλαβάνος.


Σχολιάστε εδώ