Διαλυμένο κόμμα ήταν το ΠΑΣΟΚ το 2004!

ΑΝ, για παράδειγμα, τέτοια δήλωση έκανε για την επί των ημερών του (αλλά όχι μόνο…) κατάσταση του κόμματος ένα στέλεχος της ΝΔ, πόσα τηλεοπτικά παράθυρα θα άνοιγαν, πόσα πάνελ θα συγκεντρώνονταν, πόσα βαρύγδουπα σχόλια θα διατυπώνονταν;

Κι όμως, η πρωτοφανής αυτή δήλωση έγινε από γραμματέα κόμματος και μάλιστα εξουσίας! Μάλλον η ομολογία ότι το κόμμα επί των ημερών που ήταν γραμματέας βρέθηκε σε κατάσταση διάλυσης (!) χωρίς να το πάρει χαμπάρι κάποιο Μέσο, κάποιος απ’ τους παραθυράτους σχολιαστές που κάθε βράδυ κάνουν βαρύγδουπες αναλύσεις, κάποιος δημοσιογράφος απ’ αυτούς που «αποκαλύπτουν» και… χτυπάνε την (κάθε είδους…) εξουσία!

Μούγγα!

Μάλιστα.

Η δήλωση είναι του στελέχους του ΠΑΣΟΚ και πρώην γραμματέα Μιχ. Χρυσοχοΐδη, στην εφημερίδα «Real News» την περασμένη Κυριακή. Είπε συγκεκριμένα ο πρώην γραμματέας:
«Ας μην ξεχνάμε ότι ο Γ. Παπανδρέου παρέλαβε ένα κυριολεκτικά διαλυμένο κόμμα το 2004. Και ήδη μέσα σε 5 χρόνια κατάφερε να αλλάξει πολλά»!

Και το αν ο Γ. Παπανδρέου παρέλαβε ή όχι ένα κόμμα διαλυμένο, είναι ένα θέμα που έχει πολλάκις συζητηθεί κι αναλυθεί.

Το φοβερό είναι ότι αν, όπως ισχυρίζεται ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, παρέλαβε πράγματι ένα κόμμα διαλυμένο, τότε μάλλον ο εν λόγω θα έπρεπε όχι απλά να κάνει αυτοκριτική (λέξη δυστυχώς άγνωστη και στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ…) αλλά… πολιτικό χαρακίρι, αφού ο ίδιος ήταν ο γραμματέας του –κατά τη δήλωσή του– διαλυμένου κόμματος!

Τον είχε διορίσει (επί της ουσίας, γιατί τύποις είχε εκλεγεί) γραμματέα ο Κ. Σημίτης, στη θέση του Κ. Λαλιώτη, με αποστολή να… αναστηλώσει το κόμμα, αφού ο Σημίτης θεωρούσε τον Λαλιώτη υπεύθυνο που οι δημοσκοπήσεις έφεραν το ΠΑΣΟΚ 5-6 μονάδες πίσω απ’ τη ΝΔ.

Με αποτέλεσμα να το… διαλύσει, σύμφωνα με την ομολογία του, επαναλαμβάνουμε!

Μπορεί βέβαια κάποιος (κακόπιστος!) να ισχυριστεί, ότι μπροστά στην πρεμούρα του να ενταχτεί στο «σύστημα Γιώργου» ο Χρυσοχοΐδης δε διστάζει ακόμα και να… αυτομαστιγωθεί.

Αλλά το ζήτημα είναι ευρύτερο. Άπτεται της πολιτικής ηθικής, της πολιτικής ειλικρίνειας, του πολιτικού οπορτουνισμού, του τρόπου και των κριτηρίων με τα οποία οι πολιτικές ηγεσίες νομιμοποιούν ή περιθωριοποιούν στελέχη, αν –εν τέλει– θέλουν στελέχη με ελεύθερη άποψη ή οσφυοκάμπτες.

Και ίσως αυτό θα ‘πρεπε να μας απασχολήσει περισσότερο.

Πάντως με όρους κομματικού μικρόκοσμου, ο Χρυσοχοΐδης δικαιώνει τον Λαλιώτη έπειτα από κάμποσα χρόνια!

Υπάρχει όμως και ένα άλλο ζήτημα, σοβαρότερο: Η προαναφερθείσα δήλωση του πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ έρχεται να προστεθεί σε άλλες δηλώσεις στελεχών του κινήματος, που λένε ή παραδέχονται… χειρότερα πράγματα. Για παράδειγμα, στη δήλωση-παραδοχή του Θ. Πάγκαλου, σύμφωνα με την οποία το ΠΑΣΟΚ είχε… διαλύσει τη χώρα ή στη δήλωση της Β. Παπανδρέου ότι ορισμένοι σύντροφοί της μπήκαν στο ΠΑΣΟΚ και γίνανε πλούσιοι!

«Φιμωμένη» γκρίνια!

Τα παραπάνω βέβαια σχετίζονται με εσωκομματικές καντρίλιες, μαχαιρώματα, θεσιθηρίες, σκοπιμότητες.

Ωστόσο έχει επιβληθεί ένα ιδιότυπο καθεστώς εσωκομματικού σιωπητηρίου, με απειλές περί διαγραφών ή περιθωριοποιήσεων όποιου τολμήσει να μιλήσει και να… ανακόψει την πορεία προς την εξουσία, απ’ το «σύστημα του Γιώργου».

Και το λέμε αυτό, επειδή γνωρίζουμε καλά ότι υπάρχει έντονη και γκρίνια και αμφισβήτηση βασικών επιλογών του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, αλλά… μόνο στο παρασκήνιο και στο «μουγγό», αφού πάντα επικρέμαται η απειλή της διαγραφής ή της καταγγελίας περί… προδοσίας.

Ένα ζήτημα, για παράδειγμα, που έχει δημιουργήσει τριβές και γκρίνια είναι και το ότι και παρά την ευφορία που προκαλούν οι ευνοϊκές για το ΠΑΣΟΚ δημοσκοπήσεις:

– Στην ψήφο για τις ευρωεκλογές η διαφορά εμφανίζεται εμφανώς μειωμένη. Και απ’ την περιοχή των περίπου 4 μονάδων που κινείται για τις εθνικές εκλογές, στις ευρωεκλογές κινείται στην περιοχή των περίπου 2,5 μονάδων. Και αν δεν πραγματοποιηθούν εθνικές εκλογές μέχρι τότε, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα κρίνει πολλά για τις μελλοντικές εξελίξεις…
– Παρά την αναμφισβήτητη υπεροχή στις δημοσκοπήσεις, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πετύχει να δημιουργήσει ρεύμα υπέρ του. Περισσότερο εισπράττει την αρνητική ψήφο των πολιτών…
– Επίσης, ένα ποσοστό γύρω στο 60-65% πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι έτοιμο ακόμα να κυβερνήσει…

Πέραν όμως των πολιτικών θεμάτων, ενστάσεις εγείρονται και για οργανωτικά.

Συγκεκριμένα εγκαλείται ο Γ. Παπανδρέου ότι διοικεί αυταρχικά, με αποκλεισμούς μη αρεστών, συγκεντρωτικά. Αλλάζει πειραματιζόμενος κατά βούληση τα όργανα, για να μπορεί ευκολότερα να τα ελέγχει. Το Πολιτικό Συμβούλιο, ένα απ’ τα ελάχιστα εκλεγμένα όργανα, το έχει υποβαθμίσει, επειδή εκεί ακούγονται και φωνές κριτικής.

Είχε να συνεδριάσει… κάποιους μήνες και συνεδρίασε την Παρασκευή, περισσότερο για να… αποχαιρετήσουν τα μέλη του τη Χαρ. Τρικούπη.

Φαίνεται, σύμφωνα με την πικρή διαπίστωση κορυφαίου στελέχους του Κινήματος, ότι έχει επιλέξει να διοικεί με… κύκλους, τετράγωνα και… πυραμίδες…

Και όλοι σχεδόν αναρωτιούνται με ποιους θα κυβερνήσει όταν κερδίσει τις εκλογές. Με σοβαρά στελέχη ή με… Ματσούκες και Καραχασάν;


Σχολιάστε εδώ