Διάλογος κωφών…

«Μας μαύρισε η ψυχή», σχολίαζαν ακούγοντας από τη μια τον πρωθυπουργό να περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση της οικονομίας και από την άλλη τους λεονταρισμούς του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τοποθετήθηκε με φόντο τις εκλογές.

Στο ίδιο έργο θεατές, βουλευτές όλων των πτερύγων παρακολουθούσαν μέσα στη μελαγχολία την ομιλία του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία που ζήτησε ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής και η οποία περιστράφηκε -όπως αναμενόταν- γύρω από το σκόπιμο των εκλογών και τον χρόνο διεξαγωγής τους.

«Όχι τώρα εκλογές», είπε ο πρωθυπουργός και ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ να βάλει πλάτη για να ξεπεραστεί η κρίση, αλλά ο κ. Παπανδρέου τον αγνόησε…

«Το ζήτημα είναι ο χρόνος των εκλογών; Δηλαδή αν δεν είναι τώρα, θα είναι την άνοιξη, το καλοκαίρι ή το ερχόμενο φθινόπωρο;», αναρωτιόνταν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που περίμεναν πιο κατηγορηματική δέσμευση από τον πρωθυπουργό για εξάντληση της τετραετίας.

Ψυχραιμότερες φωνές και από τα δύο μεγάλα κόμματα τόνιζαν ότι, αντί να συζητάμε περί ανέμων και υδάτων, θα ήταν προτιμότερο να σοβαρευτούμε και να αποφασίσουμε ν’ αποκτήσουμε κράτος νομοθετώντας και θωρακίζοντας το Σύνταγμα, ώστε να μη βάζουμε στην ατζέντα την επομένη των εκλογών τον χρόνο της προσεχούς αναμέτρησης. Έλεγαν μάλιστα ότι οι κυβερνήσεις και των δύο κομμάτων θα έπρεπε να ασχοληθούν αποκλειστικά με τις υποδομές και όχι να αφοσιώνονται στην παραπολιτική, υποστηρίζοντας ή πιεζόμενοι από συμφέροντα.

Στη γύρα βγήκε το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος γκάζωσε στην πρωτολογία του ζητώντας εκλογές ως τον Ιούνιο, λέγοντας ότι οι εκλογές δεν έχουν κόστος και ότι κόστος έχει η χώρα όσο παραμένει κυβέρνηση η ΝΔ, ενώ ενθουσίασε το ακροατήριό του και με άλλα εθνικολαϊκά, όπως «κάντε χώρο να περάσει η Ελλάδα της αξιοπιστίας και της ελπίδας»… Ο ενθουσιασμός ήταν ωστόσο στιγμιαίος… Στη δευτερολογία του έμοιαζε σαν μην άκουσε τις παρατηρήσεις του πρωθυπουργού που προηγήθηκε και τον προκάλεσε, σημειώνοντας ότι ζητά εκλογές αλλά στην ουσία δεν τις θέλει και να προσέχει όταν τις ζητά. Όσο για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, του συνέστησε να μην παίζει παιχνίδια με τους θεσμούς.

Πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπέθεσαν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είχε τη διάθεση, και ούτε μπήκε στον κόπο ν’ αλλάξει την ομιλία που είχε έτοιμη στο χειρόγραφο, με αποτέλεσμα να μην απαντά, να επαναλαμβάνει τα ίδια πράγματα και να γίνεται διάλογος κωφών…

Το επιτελείο δεν ξαναβγήκε φυσικά για επινίκια…

Συγχαρητήρια στον κ. Σιούφα έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το όμορφο ανακαινισμένο κτίριο της Βουλής. Το οποίο, όπως τόνισε δύο φορές στην ομιλία του χωρίς κανείς να τον διαψεύσει, το καθαρίζουν γυναίκες οι οποίες παίρνουν 3,10 ευρώ την ώρα, νοικιασμένες από τις γνωστές εταιρείες… Είναι αλήθεια; Κι αν είναι έτσι, οι δεκάδες καθαρίστριες μόνιμοι υπάλληλοι της Βουλής τι γίνανε και πού απασχολούνται;

*****
Έκλεψε την παράσταση ο Καρατζαφέρης

Κατά τα άλλα, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ απέρριψαν τη συναίνεση που ζήτησε ο κ. Καραμανλής, ενώ ο κ. Αλαβάνος απέκλεισε ουσιαστικά συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών ήταν τόσο δεδομένες που μέσα σε τέτοιο κλίμα τα ευφυολογήματα του Γιώργου Καρατζαφέρη έκλεψαν την παράσταση.
Είπε:
– Προς Κώστα Καραμανλή: «Προσπαθήσαμε να καταλάβουμε το εθνικό σχέδιο δράσης. Δεν νομίζω, κύριε Καραμανλή, ότι πείσατε κανέναν μέσα στην αίθουσα, μηδέ εξαιρουμένων και των δικών σας. Δεν ξέρω, αλλά σε σχέδια δράσης δεν τα πάτε καλά. Όμως, σε παιδικά παιχνίδια πάτε πολύ καλά. Το τελευταίο είναι “Γύρω γύρω όλοι στη μέση ο Μανώλης!”».
– Προς Γιώργο Παπανδρέου: «Ακούω τον κύριο Παπανδρέου μ’ αυτό το υποκριτικό που μου θύμισε αυτόν τον νέο Ξανθόπουλο της τηλεοράσεως, που κάνει τις διαφημίσεις. Λέει “θέλουμε εκλογές αλλά δεν τις θέλουμε για να κερδίσουμε εμείς”. Τις θέλετε για τη φουκαριάρα τη μάνα σας! Mα, είναι δυνατόν να μιλάμε σοβαρά;»


Σχολιάστε εδώ