Διάδρομοι και Ψίθυροι

// Τράπεζες: Τα σενάρια ουδέποτε έπαψαν να κυκλοφορούν, μόνο που τώρα ακούστηκαν και… παραινέσεις από επίσημα χείλη. Ο λόγος για το θέμα των συγχωνεύσεων των ελληνικών τραπεζών, θέμα ταμπού για τους τραπεζίτες μας, οι οποίοι επιμένουν πως δεν υπάρχει χώρος, χρήμα και διάθεση για κάτι τέτοιο, ή τουλάχιστον δεν αφορά τις τράπεζές τους. Όμως ίδιος ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου δήλωσε την Πέμπτη ότι «μια πιθανή ενοποίηση του εγχώριου τραπεζικού κλάδου θα είναι θετική». Και οι σώφρονες εκτιμούν πως αργά ή γρήγορα θα δούμε εξελίξεις…

// Πάντα στον τραπεζικό χώρο οι επόμενες ημέρες θα αναδείξουν -πιθανότατα- αρκετούς πρωταγωνιστές: Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Τράπεζα Πειραιώς για… καλό και Eurobank για… κακό, εάν τελικά προχωρήσει η Moody’s σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της εταιρείας.

//Πλαίσιο: Αυξάνει το μερίδιο αγοράς της η εισηγμένη, την ίδια ώρα όμως προειδοποιεί και για πιθανή μείωση κερδών στην τρέχουσα χρήση. Σε κάθε περίπτωση πάντως κατέχει μακράν τα σκήπτρα στον κλάδο της.

// Ιχθυοκαλλιέργειες: Κι εδώ θα έχουμε ενδιαφέρουσες εξελίξεις, από τη στιγμή που τα stories ουδέποτε έπαψαν, ενώ και το σύνολο των εταιρειών του κλάδου, ασχέτως της όποιας δυναμικής τους, πρακτικά και ουσιαστικά αποτιμώνται σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Αυτήν την εποχή μόλις δύο εταιρείες (Δίας και Γαλαξίδι) διαπραγματεύονται σε επίπεδα τιμών ΠΑΝΩ από την ονομαστική τους αξία. Επομένως, χώρος για κινήσεις υπάρχει. Οψόμεθα…

// Ασφάλειες: Τα γράφαμε σε αυτήν εδώ τη στήλη μήνες τώρα. Ότι δηλαδή ο χώρος των ασφαλιστικών εταιρειών θα μας δώσει ειδήσεις μέσα στον χειμώνα. Τώρα έρχεται ο ο νεοσυσταθείς Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ελληνικών Ασφαλιστικών Εταιρειών να ζητήσει ελαστικότερους κανόνες εποπτείας λόγω κρίσης. Η ουσία όμως είναι πως, αργά ή γρήγορα, οι όποιες ιδιωτικές εταιρείες του κλάδου θα έρθουν αντιμέτωπες με τη νέα τάξη πραγμάτων, και το ερώτημα είναι ποιοι θα προλάβουν να πουλήσουν και ποιοι όχι…

// ΔΕΗ – ΟΠΑΠ: Η πρώτη υπέγραψε συμφωνία με τη Χαλυβουργική για την ανάπτυξη δύο νέων μονάδων. Και επιστρέφει ακόμα και στα χαρτοφυλάκια (ξένων και εγχωρίων θεσμικών) απ’ όπου είχε εκποιηθεί. Ο Οργανισμός όμως καλείται να βρει ισορροπίες. Αλήθεια, κράτησε κανείς λογαριασμό πόσα στελέχη έχουν αντικατασταθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια;

// ΟΛΘ: Ο πολύπαθος Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, καίτοι ναυάγησε η συμφωνία με την κοινοπραξία Hutchison-Αlapis, δεν παύει να απασχολεί μερικά από τα πιο «κινητικά» χαρτοφυλάκια της αγοράς μας. Τι ξέρουν;


Σχολιάστε εδώ