ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Σε δημοψήφισμα και για την κυβέρνηση μετατρέπει τις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία, ρίχνοντας το γάντι στο ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Παπανδρέου, όπως πριν από τρεις Κυριακές είχαμε πρωτοσέλιδα γράψει ότι ο Καραμανλής θα πολιτικοποιήσει στο έπακρο τις κάλπες της ΕΕ. Στόχος η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση. Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής έδωσε εντολή να προχωρήσουν οι σχετικοί σχεδιασμοί που θα αναπτύξουν σε μεγάλη έκταση το κομματικό ένστικτο και την αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ και ό,τι αυτό πρεσβεύει και κυρίως ό,τι… πρέσβευε στο παρελθόν, ιδίως όσον αφορά τον όχι και τόσο ευρωπαϊκό προσανατολισμό του… Η κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι στις ευρωεκλογές δεν είναι δυνατόν να ερμηνευθούν χαλαρά και αφελώς διαφορές τριών και τεσσάρων εκατοστιαίων μονάδων με τη δικαιολογία ότι «και ο Σημίτης τις είχε χάσει αλλά κέρδισε τις βουλευτικές».
Μια τέτοια λογική δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος, γι’ αυτό και αποφασίσθηκε να προχωρήσει η Νέα Δημοκρατία σε μια μετωπική σύγκρουση και να κερδίσει το χαμένο έδαφος τόσο με τη συσπείρωση όσο και με τις απαντήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα που θα δοθούν.
Το Μαξίμου είναι πεπεισμένο ότι θα μπορέσει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, με την επικοινωνιακού και πολιτικού χαρακτήρα αντεπίθεση που θα ετοιμάσει και η οποία είναι σαφές ότι στηρίζεται και στα οικονομικά μέτρα Παπαθανασίου προς τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, να φθάσει τη διαφορά γύρω στις δύο εκατοστιαίες μονάδες. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι σίγουρο πως εκείνο που δεν θα μπορεί να πανηγυρίζει την επομένη θα είναι το ΠΑΣΟΚ. Η εσωκομματική κρίση και οι ομφαλοσκοπήσεις θα ξεκινήσουν αμέσως με κύριο στόχο να ανατραπούν δεδομένα και κυρίως να εξηγηθεί πώς είναι δυνατόν μια κυβέρνηση που παραπαίει να διατηρεί τη διαφορά στις δύο εκατοστιαίες μονάδες, μια διαφορά δηλαδή που μπορεί να ανατραπεί σε κάθε περίπτωση και βρίσκεται μέσα στα όρια του στατιστικού λάθους.
Εάν η Νέα Δημοκρατία πλησιάσει το ΠΑΣΟΚ στις δύο μονάδες ή ακόμη καλύτερα στη μία –ελάχιστοι μιλούν στη φάση αυτή για το ενδεχόμενο να βρεθεί πρώτη στις ευρωεκλογές– τότε στο Μαξίμου θεωρούν ότι θα έχουν ξεπεράσει τις συμπληγάδες της πολύ δύσκολης χρονιάς του 2009. Σ’ αυτό το συμπέρασμα οδηγεί και το γεγονός πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεν τεράστια ανασφάλεια του κόσμου εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης, αλλά η έννοια της παγκόσμιας κρίσης φαίνεται ότι έχει περάσει και στον μέσο Έλληνα, που βλέπει χιλιάδες απολύσεις σε όλο τον κόσμο και δυστυχία παντού. Η αποτυχία στον τομέα της οικονομίας δεν φαίνεται ότι εισπράττεται από την κυβέρνηση και μόνον, καθώς πολλοί θεωρούν πως αυτά που αντιμετωπίζουν στη χώρα μας είναι αποτέλεσμα της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας. Υπάρχουν κι εκείνοι που πιστεύουν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει πως είναι η μόνη που μπορεί να αντιμετωπίσει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες την οικονομική κρίση. Κάτι που δεν φαίνεται και τόσο δύσκολο εάν συνυπολογίσει κανείς την καταγραφόμενη από τις δημοσκοπήσεις γενικότερη απαξίωση των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας όσον αφορά την οικονομία και την αντιμετώπιση των καθημερινών αναγκών.
Εάν πάντως ο Κ. Καραμανλής περάσει τον κάβο των ευρωεκλογών με τις λιγότερες απώλειες, το κλίμα που θα διαμορφωθεί με την επανάληψη της έντονης αμφισβήτησης στο ΠΑΣΟΚ είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε καταστάσεις που με τη σειρά τους θα ευνοήσουν τη Νέα Δημοκρατία στην καθημερινή αντιπαράθεση και θα διαμορφώσουν και τη δυναμική εκείνη που θα της παράσχει τη δυνατότητα να δώσει ραντεβού στις εκλογές για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας και κατά πάσα πιθανότητα την επανεκλογή του κ. Κάρολου Παπούλια.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η Νέα Δημοκρατία θα έχει… ροκανίσει τον χρόνο της θητείας της και θα φθάνει στο τέλος σε μια περίοδο που ακόμη και οι πλέον δυσοίωνες προβλέψεις δεν βλέπουν να είναι χειρότερη από το τρέχον έτος. Θα έχει τα προβλήματα πίσω της και φυσικά θα αντιμετωπίζει το μέλλον με την αισιοδοξία κάποιου που τον νόμιζαν… πεθαμένο, ενώ τελικά δεν είχε και τίποτε σπουδαίο. Ταυτόχρονα η ψυχολογία των ψηφοφόρων των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν θα είναι και η καλύτερη, καθώς ενώ ανέμεναν να πέσει σαν ώριμο φρούτο η κυβέρνηση, αυτή θα έχει ξεπεράσει τα προβλήματα και θα εξακολουθεί… πεισματικά να παραμένει στο κλαδί… έτσι χωρίς πρόγραμμα.
Είναι σίγουρο ότι εάν ο Κ. Καραμανλής κερδίσει το στοίχημα των ευρωεκλογών, η συνέχεια δεν θα είναι δύσκολη μόνον γι’ αυτόν, αλλά και για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού θα δοκιμασθεί η συνοχή του.