Γυμνή η Αθήνα στην Ουάσινγκτον

Με αποτέλεσμα να βρεθούν επί κενού, δεδομένου ότι έμειναν εκτεθειμένοι έναντι των ισχυρών ομογενειακών παραγόντων που βρίσκονται σήμερα πλάι στον Ομπάμα.

Έτσι, ενώ η Λευκωσία τα κατάφερε –καθώς ο ισχυρός ελληνοκύπριος ομογενής Π. Παπανικολάου είναι ο εξ απορρήτων του νέου αμερικανού Προέδρου– η Αθήνα σπεύδει μέσω Κύπρου να κερδίσει χαμένο έδαφος, αφού παρεγνώρισε τον έλληνα ομογενή κ. Γιανούλια, που βρέθηκε την περασμένη βδομάδα στη Λευκωσία.

Ο κ. Γιαννούλιας, Έλληνας είκοσι τεσσάρων καρατίων, είναι ο έμπιστος του Ομπάμα και ανεβαίνει ραγδαίως στην κλίμακα της αμερικανικής ιεραρχίας. Χωρίς αυτούς τους νέους κρίκους η Αθήνα θα μείνει εκτός νυμφώνος, καθώς οι τουρκικοί μηχανισμοί αποδύονται σε κούρσα διασφαλίσεως επιρροών. Κι έχουν ήδη επιτύχει να «κλειδώσουν» επαφές και να σχηματίσουν νέα λόμπι, τόσο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και στο αμερικανικό Πεντάγωνο. Κάτι που σύντομα θα διαφανεί, ενώ η Αθήνα γνωρίζει από απόρρητες εκθέσεις της διπλωματικής της αποστολής τι ακριβώς τεκταίνεται.

Αυτά τα ζητήματα είναι κεφαλαιώδους σημασίας, καθώς επίκεινται σοβαρές εξελίξεις στα εθνικά θέματα και πρωταρχικά στο λεγόμενο Μακεδονικό, στο οποίο και θ’ αναζητηθούν μέσες τομές. Κάτι που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται υπό επεξεργασία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από τεχνοκράτες του συστήματος. Κι αυτό πέραν των ελληνοτουρκικών, στα οποία ομοίως θα υπάρξουν καταλυτικές εξελίξεις.


Σχολιάστε εδώ