Από το Περιστύλιο…

Ήταν εκεί ο όλοι οι άνθρωποι του προέδρου. Πρώτος βγήκε ο Κώστας Καραμανλής με τον Ευάγγελο Αντώναρο και τον Γιάννη Αδριανό. Τους ακολούθησαν ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που βγήκε κάνοντας τη χαρακτηριστική κίνηση ότι κρατά το στόμα του κλειστό, και στη συνέχεια αποχώρησαν ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, αφήνοντας τελευταίους τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Γιάννη Τραγάκη και τον γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη, που έμεινα πολλή ώρα μόνοι, προφανώς για να διατυπώσουν κομψά την ανακοίνωση. Στους διαδρόμους έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού όπου γινόταν η σύσκεψη, τριγυρνούσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και… εκπρόσωπος της λαϊκής δεξιάς Πάνος Παναγιωτόπουλος. Στο τελευταίο τέταρτο προστέθηκε και ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος, ο Γιάννης Μανώλης, για να συμφωνήσουν στο γεγονός ότι η παραίτησή του δεν έγινε αποδεκτή αφού ουδέποτε εζητήθη. Γιατί χρειάστηκαν τόσοι πολλοί για να αποφασίσουν; Μόνο την Ντόρα που δεν κάλεσαν δηλαδή… Είχε στείλει πάντως τις απόψεις της. Όσο για το ποιος βγήκε κερδισμένος, μάλλον όλοι είναι λαβωμένοι, με χαμένη όμως την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Που κινήθηκε και πάλι πυροσβεστικά.

•••
Στην ολομέλεια της Βουλής οι πολιτικοί αρχηγοί αντάλλασσαν πυρά για το θέμα της οικονομίας, αλλά στους διαδρόμους τις εντυπώσεις στα πολιτικοδημοσιογραφικά πηγαδάκια τις έκλεβαν τα… αξιοθαύμαστα αντανακλαστικά που επέδειξε η Νέα Δημοκρατία απέναντι στις δηλώσεις Μανώλη. Άλλοι απέδιδαν το «άδειασμα» που δέχτηκε από το κόμμα του σε απαίτηση της Ντόρας Μπακογιάννη, άλλοι σε σκληρή επίπληξη για τις θεωρούμενες και ως ηττοπαθείς δηλώσεις του, ενώ δεν έλειπαν και εκείνοι που έβλεπαν πίσω από το ξέσπασμα του βουλευτή την προώθηση της υποψηφιότητας του Γιάννη Αδριανού στην Αργολίδα, γεγονός που θα δυσκολέψει τα πράγματα στις επόμενες εκλογές…

•••
Ο ίδιος πάντως ο βουλευτής βρήκε υποστηρικτές στο πρόσωπο πολλών συναδέλφων του. Σε ορισμένους έδειξε και τις επιστολές που έστειλε αργότερα στους Γ. Τραγάκη και Λ. Ζαγορίτη, με τις οποίες πετούσε το μπαλάκι για τις όποιες αποφάσεις στο κόμμα. Αν κρίνουμε από το ύφος συναδέλφων του της ΝΔ και του ΛΑΟΣ στους οποίους διάβαζε το περιεχόμενο της επιστολής στο εντευκτήριο της Βουλής, κάθε άλλο παρά αποδοκιμαστικό ή αδιάφορο ήταν. Κάποιοι μάλιστα ακούστηκαν να του λένε, «Σιγά τώρα μην παραιτηθείς για την Ντόρα…».

•••
Τα μάζεψε από το γραφείο του στον πρώτο όροφο της Βουλής, δίπλα στις αίθουσες όπου συνεδριάζουν οι επιτροπές, ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου κ. Μαυριάς. Το γραφείο, που έχει μάλιστα και εξαιρετική θέα προς τη Βασιλίσσης Σοφίας, μετατράπηκε σε καπνιστήριο, απέκτησε δερμάτινους καναπέδες, τηλέφωνο, τηλεόραση για να πετάγονται στα γρήγορα οι βουλευτές που παρακολουθούν τις συνεδριάσεις των επιτροπών για ένα τσιγαράκι σε φιλικό και άνετο περιβάλλον… Τελικά, μόνο τους καπνιστές δημοσιογράφους, που υποχρεώνονται σε ρεπορτάζ… εκτός αιθούσης, τους τρώει το αγιάζι, κύριε πρόεδρε…

•••
Πολύ τον διασκέδασε τον Πάγκαλο η ιδέα ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν ήταν μεν στη Βουλή για να υποστηρίξει το νομοσχέδιο σχετικά με τροποποιήσεις επενδυτικών νόμων, ήταν όμως στις Βρυξέλλες, όπου την ώρα της συζήτησης του νομοσχεδίου υφίστατο «φρικτές δοκιμασίες, σατανικά βασανιστήρια, απ’ αυτόν τον άξιο συνεχιστή της Ιεράς Εξέτασης, τον φρικτό Αλμούνια, ο οποίος τον βασανίζει κάπου μέσα στις ομίχλες των Βρυξελλών»!

•••
Εξήγησε δε ότι το πρόβλημά του με τον Αλμούνια δεν είναι γιατί κάνει αυτά που κάνει στον κ. Παπαθανασίου, διότι αυτή είναι η δουλειά του, αλλά οι λόγοι που τον αγάπησε ξαφνικά τόσο πολύ η ΝΔ το 2004. «Θυμάμαι μια ηλικιωμένη συμπολίτισσά μου, η οποία παρακολουθούσε από την τηλεόραση την πολιτική κίνηση και μου λέει, «Αυτός ο “Μανιαμούνια”, πώς τον λένε, Νέα Δημοκρατία είναι, παιδάκι μου;». Προφανώς η κυρία είχε εκπλαγεί από την προβολή που του γινόταν επειδή ο Αλμούνια δεχόταν τις προτάσεις της ΝΔ που προέκυπταν από την απογραφή, λες και υπάρχει Επίτροπος που δεν θα δεχθεί ποτέ μια κυβέρνηση η οποία οικειοθελώς έρχεται και του λέει, “Βάλε μου το μαχαίρι στον λαιμό. Αυτοχειριάζομαι. Ομολογώ ο ίδιος ότι έχω ελλείμματα και υπερβάσεις στον προϋπολογισμό”»!


Σχολιάστε εδώ