Αντίθετο στη μείωση της θητείας το ΠΑΣΟΚ

Αν και η απόφαση για μείωση της θητείας από 12 σε 9 μήνες είναι προειλημμένη, η ηγεσία του ΥΕΘΑ δείχνει προβληματισμένη για το αν θα πρέπει τελικά να προχωρήσει σε μια τέτοια -προεκλογικού χαρακτήρα κυρίως- κίνηση, ή να μην επιμείνει, ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι κατηγορηματικά αντίθετο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, σε κλειστή σύσκεψη του κύκλου Άμυνας του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου (με τη συμμετοχή της Βάσως Παπανδρέου, του Θόδωρου Πάγκαλου, του Μιχάλη Καρχιμάκη, του Βασίλη Οικονόμου κ.ά.) ειπώθηκαν πολύ σημαντικά πράγματα και λήφθηκαν σοβαρές αποφάσεις.

Εκεί αποφασίσθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συναινέσει σε μείωση της στρατιωτικής θητείας και είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην πρόθεση της κυβέρνησης για 9μηνη στρατιωτική θητεία.

Μια πρόταση του Θ. Πάγκαλου για υποχρεωτική στράτευση των νέων μας στα 18 δεν βρήκε συμπαραστάτες.

Εκτιμήθηκε επίσης ότι η «κόκκινη γραμμή», το λεγόμενο «μέρισμα της ειρήνης» κάτω από το οποίο δεν μπορεί να πέσει ο προϋπολογισμός για την Άμυνα, είναι το 2,4% του ΑΕΠ, που ισχύει σήμερα. Φυσικά, με την προϋπόθεση ότι όλα θα γίνονται με διαφάνεια και με αξιολόγηση των αναγκών αλλά και των όπλων που θα αγοράζονται κάτω από διακομματικό έλεγχο.

Πάντως, η κυβέρνηση φαίνεται να ανακρούει πρύμναν για τη μείωση της θητείας στους 9 μήνες, αφού εκδηλώθηκαν και σοβαρές αντιδράσεις από τους αρχηγούς των επιτελείων, ενώ γίνονται και άλλες σκέψεις για καλύτερη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού, όπως για παράδειγμα όλοι οι στρατεύσιμοι να κατατάσσονται στον Στρατό Ξηράς και από εκεί να γίνεται η διάθεσή τους στην Πολεμική Αεροπορία ή στο Ναυτικό, ανάλογα με τις ανάγκες που παρουσιάζονται.

Και έτσι δεν θα υπάρχουν οι πιέσεις για μετατάξεις από τον Στρατό στα άλλα δύο Όπλα.


Σχολιάστε εδώ