Αναζητούν ρόλους Αβραμόπουλος – Παπαδόπουλος

Μέσα στην κρίσιμη, οριακή πολιτική περίοδο που περνάει η χώρα, μέσα στη βαθιά, σοβαρή και εκτεινόμενη σε βάθος χρόνου οικονομική κρίση, οι πρωτοβουλίες αυτές συνδέονται –αναπόφευκτα– με τις γενικότερες διεργασίες που έτσι κι αλλιώς έχουν ενεργοποιηθεί, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο…

Τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες κατέδειξαν ένα «άγχος» και μια πρεμούρα των προαναφερθέντων να αναζητήσουν ρόλους μέσα σʼ ένα σκηνικό διαρκώς ευμετάβλητο, σκηνικό εργωδών διεργασιών, ανατροπών, κινούμενης άμμου.

Και μάλιστα ρόλους όχι συμπληρωματικούς, αλλά πρωταγωνιστικούς, όχι δε κατ’ ανάγκην (χωρίς και να αποκλείεται…) εντός των στενών κομματικών τους ορίων.

Δεν διαφεύγει την προσοχή και την ανάλογη αξιολόγηση έμπειρων πολιτικών παρατηρητών και αναλυτών, μη εξαιρουμένων και στελεχών τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, ότι αυτά τα δυο έμπειρα πολιτικά στελέχη κινήθηκαν «ξαφνικά», μέσα όμως σε μια πολιτική περίοδο αναβρασμού, πολιτικής κρίσης, πόλωσης, εκλογολογίας έντονης, εκτιμήσεων περί μη αυτοδυναμίας, γενικά σε μια περίοδο όπου κυρίαρχη συζήτηση είναι αυτή περί την «επόμενη μέρα» (μετά τις εκλογές), με τα σχετικά σενάρια περί του τι μέλλει γενέσθαι να δίνουν και να παίρνουν, απ’ τα πιο «ήπια» μέχρι τα πλέον ευφάνταστα, έως και ακραία! Επισημαίνεται επιπροσθέτως ότι τόσο ο Δημ. Αβραμόπουλος όσο κι ο Αλ. Παπαδόπουλος, με τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες τους, κινήθηκαν εκτός των επίσημων κομματικών τους ηγεσιών, με αποτέλεσμα να έχουν προκαλέσει την αντίδραση, μάλλον την οργή, τόσο του Μαξίμου όσο και της Χαρ. Τρικούπη.

Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Υγείας φαίνεται να περνά φάση αμηχανίας, άγχους και να εμφανίζεται πολιτικά «στριμωγμένος» ήδη αμέσως μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Αυτό επειδή παρέμεινε στο υπουργείο που είχε πριν από τις αλλαγές στην κυβέρνηση, αν και είχε εκφράσει ακόμα και δημόσια την επιθυμία να μετακινηθεί, προφανώς διαβλέποντας τον κρίση, τη μεγάλη κρίση στον ευαίσθητο τομέα της υγείας λόγω της έλλειψης των αναγκαίων κονδυλίων και της –ως εκ τούτου– αδυναμίας να υλοποιήσει τα όσα είχε συμφωνήσει με τους εμπλεκόμενους (γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, προμηθευτές). Ήδη άλλωστε η κρίση ξέσπασε, με απροσδιόριστες συνέπειες…

Έτσι ο Δημ. Αβραμόπουλος έχει προβεί σε δηλώσεις σαφούς διαφοροποίησης ή και κόντρας ακόμα και με την επίσημη γραμμή του Μαξίμου:
• Πριν ακόμα απ’ τον ανασχηματισμό, με συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία», έθεσε ντε φάκτο για πρώτη φορά το ζήτημα της διαδοχής στη ΝΔ, έμμεσα βέβαια, με τοποθέτηση για το πώς θα πρέπει εφεξής να εκλέγεται ο αρχηγός της ΝΔ, τασσόμενος υπέρ του συστήματος εκλογής που έχει προκρίνει το ΠΑΣΟΚ…
• Πρόσφατα αντιτάχτηκε στους Πρ. Παυλόπουλο και Ντ. Μπακογιάννη, οι οποίοι με δηλώσεις τους τάχθηκαν υπέρ μιας συμφωνίας των δύο μεγάλων κομμάτων προκειμένου να ισχύσει από αυτές τις εκλογές ο «νόμος Παυλόπουλου» που ενισχύει ακόμα περισσότερο το πρώτο κόμμα με πριμ 50 εδρών αντί των 40 του «νόμου Σκανδαλίδη», ώστε να διευκολυνθεί η αυτοδυναμία, πρόταση που ομολογουμένως έφερε το ΠΑΣΟΚ σε δύσκολη θέση. Κι ενώ οι δύο κορυφαίοι υπουργοί ήσαν σε συνεννόηση με τον Κ. Καραμανλή προκειμένου να καταθέσουν την παραπάνω πρόταση, ο Δημ. Αβραμόπουλος βγήκε δημόσια και διαφώνησε, προκαλώντας ερωτήματα μεταξύ άλλων και για ποιο λόγο δεν επιθυμεί τη διευκόλυνση της αυτοδυναμίας!
• Τελευταίο «κρούσμα» διαφοροποίησής του και μάλιστα κρούσμα που εμπεριέχει ευθεία αμφισβήτηση και του Κ. Καραμανλή, η τοποθέτησή του πως η χώρα δεν έχει εθνικό σχέδιο εξόδου απ’ τη μεγάλη οικονομική κρίση! Βέβαια, μετά τις έντονες αντιδράσεις και την οργή του ίδιου του πρωθυπουργού (του διαμηνύθηκε αρμοδίως…), έσπευσε να δώσει «διευκρινίσεις», όμως οι εντυπώσεις είχαν διαμορφωθεί και μείνει…

Όλες οι παραπάνω διαφοροποιήσεις του Δημ. Αβραμόπουλου εκτιμώνται, και μάλιστα και από συνεργάτες του πρωθυπουργού, ως ενδεικτικές άγχους και αμηχανίας, ως κινήσεις αναζήτησης ρόλου για την «επόμενη μέρα», αλλά με τρόπο άκομψο και «άγαρμπο», που δημιουργεί νέα προβλήματα συνοχής στην ήδη χειμαζόμενη κυβέρνηση.

Μάλιστα, στα πλαίσια αυτής της ερμηνείας περί «αναζήτησης» ρόλου, πολλοί εντάσσουν και το «ψάρεμα σε θολά νερά» στην περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυναμίας απ’ το πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, μέσω της φιλοτέχνησης ενός «συναινετικού» και «διακομματικού» προφίλ…

Βέβαια αυτές οι διαφοροποιήσεις φαίνεται να τον έχουν αποκόψει απ’ τον καραμανλικό πυρήνα της ΝΔ, τον οποίο διεκδικούσε ως αντίπαλο δέος στην Ντόρα…

Εκτός της έντονης δυσφορίας του Καραμανλή, έχει επίσης προκαλέσει τις αντιδράσεις και των «καραμανλικών», οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν απομακρυνθεί απ’ τον υπουργό Υγείας.

Ο ίδιος ο Αβραμόπουλος, από την άλλη, φαίνεται δυσαρεστημένος και με έναν εκ των βασικών «πυλώνων» του γενικότερου καραμανλικού συστήματος, τον Γ. Σουφλιά, στον οποίο χρεώνει την ιδέα της μετακίνησής του απ’ το υπουργείο Τουρισμού στο δοκιμαζόμενο από μύρια προβλήματα, αλλά κυρίως απ’ την οικονομική δυσπραγία, υπουργείο Υγείας…

Ο… «Έστερναχ» Αλέκος…

Αυτό το ιδιόμορφο «ψάρεμα στα θολά νερά» της μη αυτοδυναμίας και της ως εκ τούτου αναζήτησης ρόλου μέσα σε τέτοιες συνθήκες χρεώνουν και στον Αλ. Παπαδόπουλο άσπονδοι φίλοι του, καθώς και έμπειροι πολιτικοί αναλυτές.

Στο ερώτημα «ποιο ρόλο συγκεκριμένα;», στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναφέρονται με τις εξής χαρακτηριστικές εκφράσεις:
• «Πάπας» της οικονομίας…
• «Τσάρος» της οικονομίας…
• Κάποιον εν πάση περιπτώσει κεντρικό ρόλο, σε συνθήκες «οικουμενικότητας», κρίσης και γενικότερης σύγχυσης…

Σε κάθε περίπτωση, κάθε άλλο παρά απαρατήρητο περνά το γεγονός ότι ο Αλ. Παπαδόπουλος διαφοροποιείται αισθητά απ’ τις επίσημες θέσεις του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας, αλλά και σε βασικά στοιχεία γενικότερης στρατηγικής.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι έχει μείνει εκτός του «συστήματος» του Γιώργου, ο οποίος τον έχει αποκλείσει από όλα τα κομματικά όργανα, αν και είναι τόσο πολλά που θεωρείται εκτός σοβαρής πραγματικότητας να συμμετέχουν στελέχη των οποίων οι ικανότητες αμφισβητούνται έντονα και να απουσιάζει ένα στέλεχος της εμβέλειας του Αλ. Παπαδόπουλου!

Τις διαφοροποιήσεις του πάντως ο Αλέκος τις έβγαλε με τρόπο «φανταχτερό» μέσω της παρουσίασης του βιβλίου του «Τα βήματα του Έστερναχ – Η Ελλάδα μετά το 2010».

Τόσο με τον τρόπο που έγινε η παρουσίαση, όσο και με το ίδιο το περιεχόμενο του βιβλίου. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, αν τέτοιο βιβλίο με τέτοιες διαφοροποιήσεις απ’ την επίσημη κομματική θέση το έβγαζε ένα στέλεχος της ΝΔ, τα ΜΜΕ θα έκαναν λόγο για σοβαρή εσωκομματική σύγκρουση!

Σχετικά τώρα με τον τρόπο με τον οποίο στήθηκε η παρουσίαση, από μακριά έστελνε… μηνύματα.

Οι χιλιάδες προσκλήσεις που στάλθηκαν (ακόμα και με SMS…), οι γιγαντοοθόνες που στήθηκαν, γενικά μια εικόνα «αυτοκρατορική» ή «προκλητική». Ο Γ. Παπανδρέου αγνόησε την παρουσίαση και απ’ το παπανδρεϊκό σύστημα πήγε μόνο ο Γ. Παπακωνσταντίνου…

Αντίθετα όμως ήταν εκεί όλο το μπλοκ των υποστηρικτών του Βαγγέλη Βενιζέλου κατά την εσωκομματική σύγκρουση του 2007, καθώς και στελέχη της κυβέρνησης και της ΝΔ (Δημ. Σιούφας, Πρ. Παυλόπουλος, Νικ. Κακλαμάνης, Γερ. Γιακουμάτος, Θαν. Γιαννόπουλος κ.ά.), επιφανείς «εκσυγχρονιστές» (Τ. Γιαννίτσης, Ν. Μπίστης, Β. Κοντογιαννόπουλος) και πάνω απ’ όλους ο Κ. Μητσοτάκης, γνωστός θαυμαστής του Αλ. Παπαδόπουλου. Φυσικά δεν έλειψαν και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Αν. Πεπονής, ο Γερ. Αρσένης… Ακόμα και εν ενεργεία δικαστικός ήταν εκεί, ο Σωτ. Μπάγιας, γεγονός πρωτόγνωρο!

Και το «κερασάκι στην τούρτα»;

Η υποστήριξη εκ μέρους του του «γερμανικού» εκλογικού συστήματος, με τις μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, θερμός θιασώτης του οποίου είναι κι ο Κ. Μητσοτάκης…


Σχολιάστε εδώ