Έγγραφο λύσης ως το φθινόπωρο με επιδιαιτησία και Σχέδιο Ανάν

Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη Χασάν Ερτσακιτζάν, ο οποίος μιλώντας στον παράνομο τουρκοκυπριακό σταθμό Μπαϊράκ επισήμανε ότι οι συνομιλίες πάνε καλά και ως εκ τούτου μέχρι το φθινόπωρο θα μπορούσε να υπογραφή έγγραφο λύσης!

Όπως επισήμανε ο κ. Ερτσακιτζάν, ο πρώτος γύρος των συνομιλιών προβλέπεται να περατωθεί τον Απρίλιο. Ως τότε, είπε, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν όλα τα κεφάλαια της λύσης, έστω και μία φορά. Στη συνέχεια, πρόσθεσε, θα συνταχθούν λεπτομερή έγγραφα με ό,τι έχει συμφωνηθεί και ό,τι δεν έχει συμφωνηθεί μεταξύ των μερών.

Πάρε-δώσε

Σύμφωνα πάντοτε με το δεξί χέρι του κ. Ταλάτ, ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών θα διαρκέσει από τον Απρίλιο ως τον Ιούλιο οπότε και οι δύο ηγέτες θα αρχίσουν τη διαδικασία του πάρε – δώσε. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, τόνισε ο Ερτσακιτζάν, «αναμένεται να δοθούν πιο σκληρές πολιτικές μάχες,και προβλέπεται να διαμορφωθούν οι γενικές γραμμές μιας συμφωνίας κατά τους θερινούς μήνες». Όπως παρατηρεί ο κ. Ερτσακιτζάν, κατά τον τελευταίο γύρο θα συζητηθούν τα μη συμφωνηθέντα, με στόχο ως το φθινόπωρο να σχηματιστεί μια περιεκτική συμφωνία.

Ο στόχος

Ο Χασάν Ερτσακιτζάν τόνισε ότι αυτός είναι ο στόχος της τουρκοκυπριακής πλευράς και ότι δεν υπάρχει καμιά συμφωνία με την ελληνοκυπριακή πλευρά για ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα, προσθέτοντας ότι το αυξανόμενο ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για τη διαδικασία τούς δίνει ελπίδα.

Εξαρτώμενοι της Τουρκίας

Ο κ. Ερτσακιτζάν επισήμανε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να εναντιωθούν στην Τουρκία και ότι θέλουν περισσότερη εμπλοκή του ΟΗΕ αφήνοντας έτσι ανοικτό παράθυρο για επιδιαιτησία. Διευκρίνισε, πάντως, ότι ο κ. Ταλάτ εργάζεται σε πλήρη συνεργασία και αρμονία με την Άγκυρα. Στο σημείο αυτό ο κ. Ερτσακιτζάν είπε ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός» πιστεύει ότι σε περίπτωση της διαφωνίας του με την Τουρκία, δεν θα μπορέσει να συνεχίσει την ύπαρξή του. Σ’ αυτό το πλαίσιο, κατέληξε, οι Τουρκοκύπριοι ενεργούν με ελεύθερη βούληση, λαμβάνοντας υπόψη τις βασικές τάσεις στην Τουρκία.

Στο κόλπο και ο Ρεν

Υπενθυμίζουμε ότι ο κοινοτικός Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης Όλι Ρεν επισκέφθηκε την Κύπρο την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, διότι όπως είπε θεωρεί κρίσιμο για το Κυπριακό το διάστημα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο.

Ο κ. Ρεν είχε επαφές και τον Πρόεδρο Χριστόφια και με τον κ. Ταλάτ καθότι εκτός των άλλων συμμετέχει και στην καθοδηγητική ομάδα, η οποία έχει συσταθεί στις Βρυξέλλες με στόχο ενδεχόμενη λύση να είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο.

Τίποτε, λοιπόν, δεν είναι τυχαίο. Καθετί έχει την ερμηνεία του. Πάντως, ο κ. Ρεν θεωρεί ότι οι δυσκολίες στο Κυπριακό μπορούν να επιλυθούν με την επιστράτευση έγκριτων νομικών, που μπορούν ακόμη και να τετραγωνίσουν τον κύκλο!


Σχολιάστε εδώ