Άρχισε τις εκπτώσεις ο Mr MIG για την Ολυμπιακή

Εξατμίσθηκε, εν μέρει τουλάχιστον, ο… πατριωτικός ενθουσιασμός του Mr MIG για την Ολυμπιακή. Τελικά ζητά να αγοράσει μόνο τους δύο από τους τρεις κλάδους της παλιάς εταιρείας (πτητικό έργο, τεχνική βάση), ενώ το απόγευμα της Παρασκευής, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, ο κ. Βγενόπουλος αποκάλυψε ότι αναζητεί και εφοπλιστές που θα συμμετάσχουν στο σχήμα των αγοραστών, ώστε να αναλάβουν και αυτοί ένα μέρος των οικονομικών βαρών.

Πάντως, οι εξελίξεις στο «μέτωπο» της αποκρατικοποίησης κρύβουν δύο σοβαρές αθέατες πτυχές:
1. Στην Aegean, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει σημάνει συναγερμός, καθώς η ενδεχόμενη διάσωση, με όποια συμφωνία, της Ολυμπιακής δεν θα επιτρέψει στην ιδιωτική εταιρεία να πάρει τη θέση του βασικού εθνικού αερομεταφορέα, με τα προνόμια που αυτή συνεπάγεται (πτήσεις προς τρίτες χώρες, επιδοτήσεις για τις άγονες γραμμές). Οι μέτοχοι της Aegean, που διατηρούν στενές σχέσεις με την κυβερνώσα παράταξη, εμφανίζονται δυσαρεστημένοι σφόδρα από τη συνέχιση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης, που πλέον απειλούν ευθέως τη δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα.
2. Η κυβέρνηση δεν έχει διευκρινίσει ως τώρα πώς θα καλυφθούν από την ενδεχόμενη συμφωνία οι απαιτήσεις του εθνικού αμυντικού σχεδιασμού. Σε περίπτωση «θερμού» επεισοδίου, είναι επιτακτική ανάγκη ο εθνικός αερομεταφορέας να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τις ένοπλες δυνάμεις, στη μεταφορά στρατευμάτων και εφοδίων. Ο υπουργός Άμυνας Β. Μεϊμαράκης θα πρέπει να διευκρινίσει πώς και με ποιες δεσμεύσεις αυτές οι υποχρεώσεις θα καλυφθούν από τον νέο, ιδιωτικό αερομεταφορέα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, που έχει χρεωθεί τη διεκπεραίωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης, θα την προχωρήσει τις επόμενες τρεις εβδομάδες, με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας»: προς το παρόν έχει στα χέρια του δύο προσφορές, από την MIG για το πτητικό έργο και την τεχνική βάση και από τη Swissport για την επίγεια εξυπηρέτηση (handling) και αρχίζει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τους δύο υποψηφίους. Όμως, διευκρινίζει ότι αυτό δεν αποκλείει τη συζήτηση και άλλων προσφορών, αν στο μεταξύ εμφανισθούν νέοι ενδιαφερόμενοι με… σοβαρές προθέσεις.

Και οι τρεις προσφορές που έχουν κατατεθεί από τους δύο ενδιαφερόμενους κινούνται στα όρια της αποτίμησης που έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση μετά το «ναυάγιο» του διεθνούς διαγωνισμού. «Οι προσφορές, μαζί με την εξαγορά των κεφαλαίων της ΠΑΝΘΕΟΝ, της νέας εταιρείας τεχνικής βάσης και της νέας εταιρείας επίγειας εξυπηρέτησης αντιστοιχούν με ποσό 177,2 εκατ. ευρώ», όπως ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο κ. Βγενόπουλος, που δεν φαίνεται να έχει την ενθουσιώδη υποστήριξη των μετόχων του για την εξαγορά της Ολυμπιακής (η μετοχή της MIG έκλεισε με απώλειες τη χρηματιστηριακή εβδομάδα), αναζήτησε την Παρασκευή τη συναίνεση του κ. Γιώργου Παπανδρέου, σε έκτακτη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή.

Ο κ. Παπανδρέου δεν έκανε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ενώ αρμόδια στελέχη του ΠΑΣΟΚ απέφυγαν να δεσμευθούν για τη στάση που θα υιοθετήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, αφού, όπως έλεγαν, δεν έχουν ως τώρα από την κυβέρνηση ουσιαστική ενημέρωση. Αυτό που ξεκαθάριζαν από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι το κόμμα επιμένει στη θέση που διατύπωσε δημόσια ο κ. Παπανδρέου, περί σχηματισμού μεικτού σχήματος, με τη συμμετοχή του Δημοσίου και σοβαρής εταιρείας αερομεταφορών από το εξωτερικό. Επίσης, αποκλείεται από το ΠΑΣΟΚ κάθε σκέψη για σχηματισμό ιδιωτικού μονοπωλίου, με εξαγορά της Ολυμπιακής από την Aegean.

Αν και διευκρινίζουν ότι δεν έχουν εκ των προτέρων αντίρρηση στη συμμετοχή της MIG στο μεικτό σχήμα, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποφεύγουν προς το παρόν να ξεκαθαρίσουν αν θα μπορούσαν να δεχθούν την πρόταση της MIG ως έχει, με βάση το δικαίωμα που δίνει ο κ. Βγενόπουλος για μελλοντική μερική ή ολική κρατικοποίηση, εάν το ΠΑΣΟΚ έλθει στην εξουσία. Και, βεβαίως, δεν δεσμεύονται ότι θα υπερψηφίσουν στη Βουλή τη συμφωνία ιδιωτικοποίησης που θα φέρει προς έγκριση η κυβέρνηση, αφήνοντας προς το παρόν αναπάντητη την έκκληση Βγενόπουλου για συναίνεση, χωρίς την οποία, όπως έχει δηλώσει ο Mr MIG, δεν θα προχωρήσει στην εξαγορά της Ολυμπιακής…


Σχολιάστε εδώ