XΡΗΜΑτιστήριο

>Πτωτικά κινήθηκε η Σοφοκλέους κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς η κάμψη του ΑΕΠ της
αμερικανικής οικονομίας, τα απαισιόδοξα στοιχεία για την ανεργία στην Ευρωζώνη και η πορεία των εταιρικών αποτελεσμάτων ευθυγράμμισαν το ΧΑ με τις πτωτικές τάσεις των διεθνών κεφαλαιαγορών, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 1.726,81 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 2,96%, και οι συναλλαγές να μην αγγίξουν ούτε καν τα 80 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές του FTSE, εντυπωσιακές οι απώλειες για Τιτάνα, Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, σημαντικές για ΟΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΜΡΒ, MIG, Αγροτική, ΔΕΗ, Coca-Cola, Motor Oil, ΟΠΑΠ, και μικρότερες για Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Intralot, Μυτιληναίος, Eurobank, Κύπρου. Την επομένη οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην εταιρική κερδοφορία, η υποχώρηση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη και η βουτιά των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ επηρέασαν την εγχώρια χρηματαγορά, κι έτσι μετά από συνεχείς εναλλαγές προσήμου, μεγάλο εύρος διακύμανσης και απογοητευτικά χαμηλά επίπεδα συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.730,95 μονάδες, με κέρδη 0,24% και τζίρο στα 79 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 1,9 αφορούσαν πακέτα. Από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια, 109 σημείωσαν άνοδο, 77 υποχώρησαν και 120 διατηρήθηκαν αμετάβλητες. Ακολούθησε μία ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία η ανάκαμψη της Γουόλ Στριτ, ελέω των αναπάντεχα καλών αποτελεσμάτων της Schering-Plough, τα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω των θετικών μεγεθών για Vodafone – Merck, και η ομαλοποίηση των εγχώριων τραπεζικών τιμών, παρά τις αρνητικές αξιολογήσεις της Moody’s, έδωσαν ώθηση στην αγορά, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 1.744.05 μονάδες, με κέρδη της τάξης του 0,76%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,92%, ο μεσαίας κατέγραψε κέρδη 0,93%, ο FTSE80 πρασίνισε οριακά 0,09% και ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε στο +1,35%. Την επομένη, τα καλύτερα των εκτιμήσεων
αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εταιρειών Electrolux – Aviva δεν στάθηκαν ικανά να αντισταθμίσουν τα χειρότερα των αμερικανικών Time Warner – Walt Disney, ενώ οι εξελίξεις γύρω από την Ολυμπιακή Αεροπορία απασχόλησαν την ελληνική αγορά, που διατήρησε στάση αναμονής, κινούμενη χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις, με αποτέλεσμα η επενδυτική κοινότητα να προχωρήσει σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις μετοχών του FTSE20 και ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 1.715,57, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 1,63%.
> Τι κοινό μπορεί να έχει η υπ’ αριθμόν 1846/2008 απόφαση του Αρείου Πάγου με την 8342/2008 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών; Μεταξύ άλλων, τον νυν καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς και πρώην πρόεδρο της Αγροτικής ΑΧΕΠΕΥ. Η πρώτη απαλλάσσει αμετάκλητα τον πρώην πρόεδρο από την κατηγορία της απιστίας κατ’ εξακολούθηση και της δημιουργίας κόκκινων κωδικών στην χρηματιστηριακή εταιρεία, ενώ η δεύτερη επιδικάζει στον νυν καθηγητή χρηματική αποζημίωση ύψους 100.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήμηση και παράνομη προσβολή της προσωπικότητάς του, από τις τηλεοπτικές εκπομπές δημοσιογράφου που είχαν να κάνουν με τη συμμετοχή του σε εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Τσιτσιρίγκου.
> Με εξαίρεση τον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΗ, που λειτούργησαν ως τροχοπέδη στις κινήσεις απαξίωσης της εγχώριας αγοράς, ο πρώτος μήνας του έτους εξελίχθηκε σε περίοδο περαιτέρω απωλειών, με μόλις μία στις τέσσερις μετοχές να κατορθώνουν να ξεφεύγουν από τη γενικευμένη πτώση.
> Τι κι αν άλλαξε ο υπουργός Οικονομίας; Η αλίευση αντιδράσεων, η πολιτική με φήμες, οι αποφάσεις με διαρροές, καλά κρατούν… Πέπλο μυστηρίου, με επιλεκτικές αποσαφηνίσεις σε ακίνητα – τεκμήρια και λαγό το άνοιγμα του ασφαλιστικού, εξακολουθεί να καλύπτει το επικαιροποιημένο Προγράμματος Σταθερότητας, τουλάχιστον όσον αφορά τη φορολογική πολιτική, καθώς το οικονομικό επιτελείο αποφεύγει να ξεκαθαρίσει πλήρως τα πράγματα, ενώ το μόνο βέβαιο είναι ότι εν μέσω κρίσης καλούμαστε να πληρώσουμε παραπάνω φόρους.
> Τι κι αν είχε σχηματίσει πρόβλεψη; Η ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου οδήγησε σε πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση! Για την
ιστορία πάντως, μία ακόμη εισηγμένη επιχείρηση, που τυγχάνει να είναι και κρατικού ενδιαφέροντος,
ενίσχυσε τα δημόσια ταμεία με 154.985,35 ευρώ. Περί της ΕΥΔΑΠ ο λόγος.
> Δεν μας τα λένε καθόλου καλά! Από τη μια ο πρόεδρος του ΤΕΜΠΜΕ εξυμνούσε την πορεία έγκρισης των αιτήσεων για κεφάλαια κίνησης συνολικού ύψους 410 εκατ. ευρώ, που έχουν σκοπό την τόνωση της ρευστότητας σε μια κρίσιμη περίοδο, και από την άλλη τα στοιχεία της ΤτΕ φανέρωναν πως τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις σημειώνουν μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα σημαντική κάμψη.
> Με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες της ΛΑΝΝΕΤ, που έχουν να κάνουν με την αθέτηση απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου από τη Γενική Leasing ΑΕ, αναρωτιόμαστε αν τελικά το άρθρο 99 του νόμου 3588/2007 αποτελεί σανίδα σωτηρίας των εταιρειών έναντι των πιστωτών τους ή απλώς άλλοθι των διοικήσεών τους προκειμένου να κερδίσουν χρόνο και χρήμα;
> Παρά τις συσσωρευμένες ζημίες ύψους 8 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση φαίνεται να παγώνει το σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ, το οποίο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε εργαζόμενους και τοπικές κοινωνίες, καθώς προβλέπει μείωση δρομολογίων και μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων.
> Μείωση προσωπικού, πώληση συμμετοχών, κλείσιμο καταστημάτων, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, είσπραξη χρεών από παρόχους και Δημόσιο, προσφυγές κατά των προστίμων της EETT είναι μόνο κάποια από τα μέτρα που εξετάζει η διοίκηση του
ΟΤΕ προκειμένου να βγει από το
αδιέξοδο.
> Όπως το δει κανείς! Αύξηση των καθαρών κερδών της περασμένης χρονιάς, βλέπε 506 εκατ. ευρώ, αλλά και πρόβλεψη μείωσης αντίστοιχα της τρέχουσας χρήσης, ήτοι 350. Η αναφορά μας στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων της Τράπεζας Κύπρου.
> Τι κι αν δραστηριοποιείται στις αγοραπωλησίες ακινήτων; Οι τόκοι από τα χρήματα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ήταν αυτοί που στήριξαν τα οικονομικά της αποτελέσματα! Ο λόγος για τη Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ, της
οποίας τα έσοδα από τόκους πενταπλασιάστηκαν μέσα στο 2008, αγγίζοντας τα 11,1 εκατ. ευρώ.
> Ας πρόσεχαν! Ζημιές και υποαξίες πολλών εκατομμυρίων ευρώ εξακολουθούν να μετρούν όσοι εγχώριοι και αλλοδαποί επενδυτές κάλυψαν τα μειοψηφικά πακέτα μετοχών που διατέθηκαν την περίοδο της χρηματιστηριακής ευφορίας και των υψηλών αποτιμήσεων από τις εισηγμένες επιχειρήσεις.
> Αμαυρώνουν τον χώρο τους! Από τη μια η ηγεσία του ΣΜΕΧΑ παλεύει προκειμένου οι ελληνικές ΑΧΕΠΕΥ να συμμετέχουν σε μετοχοποιήσεις, συμβουλευτικές υπηρεσίες του Δημοσίου κ.λπ. και από την άλλη τέσσερις εκπρόσωποί τους αναμένεται να λάβουν κλήση προς απολογία για την εμπλοκή τους στην υπόθεση της αγοράς ομολόγων από τα ασφαλιστικά ταμεία.
> Ας ασχοληθεί με τα του οίκου του! Την ώρα που ο διορισμένος πρόεδρος του ΧΑ κ. Καπράλος θέτει υποψηφιότητα για την Προεδρία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο εκλεγμένος πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Ευθυμίου δηλώνει δικαιωμένος που αρνήθηκε την εισαγωγή των εταιρειών στο ΧΑ.
> Από το κακό στο χειρότερο! Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, μείωση κατά 39,3%, στα 26.224 οχήματα, εμφάνισε ο αριθμός των νέων αυτοκινήτων, καινούργιων ή μεταχειρισμένων εξωτερικού, που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά κατά τον μήνα Ιανουάριο του 2009, ως προς την αντίστοιχη περίοδο του 2008.
> Και τώρα τι; Αναβάλλεται επ’ αόριστον η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που επιδίωξε να πραγματοποιήσει η κατασκευαστική εταιρεία Προοδευτική, καθώς τόσο οι συνθήκες της αγοράς όσο και η αποτυχία να εξευρεθεί στρατηγικός επενδυτής δεν επέτρεψαν την υλοποίηση των σχεδίων της διοίκησής της.
> Όταν έχεις μεγάλες πλάτες! Την ίδια ώρα που το υπουργείο Ανάπτυξης και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανάβουν πράσινο φως στην Ηρών, θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, να κατασκευάσει εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στον νομό Φλώρινας, η εταιρεία φέρεται να μην έχει εξασφαλίσει ούτε καν την έκταση για την κατασκευή του.
> Παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία, την παρατεταμένη πιστωτική στενότητα και την άρνηση των τραπεζών να ρίξουν χρήμα στην αγορά, η Sea Star Capital επιμένει στη διπλή αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, με στόχο να διευρύνει τον ρόλο της τόσο στην ελληνική ακτοπλοΐα όσο και στην ευρύτερη αγορά των χωρών της ΝΑ Μεσογείου. Η ολομέλεια πάντως της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ελλείψει κατάρτισης και εξειδικευμένων γνώσεων, αποφάσισε να της επιβάλει πρόστιμο, ενώ με τη σειρά της η κυπριακή εταιρεία προτίθεται να εφεσιβάλει την απόφαση, θεωρώντας ότι είναι λανθασμένη και στερείται νομικού ερείσματος.
> Πιπέρι αναμένεται να βάλουν στο στόμα του υπεύθυνου Σχεδιασμού Δεικτών του Ομίλου FTSE οι απανταχού αρμόδιοι της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, καθώς ο εν λόγω κύριος έκανε, μεταξύ άλλων, αναφορά στην κακή συγκυρία για την προώθηση νέων χρηματιστηριακών προϊόντων.
> Η ανωνυμία που παρέχουν οι αλλοδαποί επενδυτικοί οίκοι στις μεταβιβάσεις μετοχικών πακέτων μεταξύ των πελατών τους καλά κρατεί! Πρόσφατο παράδειγμα οι αυξομειώσεις πέριξ του 5% του ποσοστού της γνωστής και μη εξαιρετέας Commerzbank στην Μπάμπης Βωβός.
> Την ώρα που
έχουν «κοπεί μαχαίρι» οι εισαγωγές νέων εταιρειών στις βασικές κατηγορίες του ΧΑ και έχει ενισχυθεί ο ρυθμός αποχώρησής τους από το χρηματιστηριακό ταμπλό, «αυξάνονται και πληθύνονται» οι επιχειρήσεις που στοιβάζονται στο κατώφλι της Εναλλακτικής. Περί της Κρητών Άρτος ο λόγος.
> Και ξανά προς τη δόξα τραβά! Με τη νέα κοινοπρακτική έκδοση τριετών ομολόγων που σχεδιάζει για την ερχόμενη εβδομάδα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ο δανεισμός από τις αρχές του 2009 θα μπορούσε να προσεγγίσει τα 15 δισ. ευρώ, ενώ σχεδιάζεται μία ακόμα δεκαετών ομολόγων εντός του πρώτου τριμήνου.

> δΟρίστε τι γίνεται όταν οι πολιτικοί επιτρέπουν στους επιχειρηματίες να ασελγούν κατά των πολιτών! Από τη στιγμή που η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Γέφυρα ΑΕ που έκανε τη ζεύξη Ρίου – Αντιρρίου παρέχει τη δυνατότητα στη δεύτερη να αναπροσαρμόζει κάθε χρόνο τις τιμές των διοδίων διέλευσης, οι επικείμενες αυξήσεις από 0,50 έως 1,20 ευρώ στις ημερήσιες διελεύσεις και από 3 έως 9 ευρώ στις εβδομαδιαίες ήταν αναμενόμενες.

> δΕν όψει των εκλογών για το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, βγήκαν ήδη τα μαχαίρια! Αντί οι διοικήσεις των εταιρειών να αναζητήσουν από κοινού τρόπους αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, έχουν χωριστεί σε φατρίες, στάζοντας χολή για τα αντίπαλα στρατόπεδα.

> δΕπιμένει η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για τα ψιλά γράμματα στα συμβόλαια των τραπεζών, επιμένει όμως και η Δικαιοσύνη! Την απόρριψη των αιτήσεων των πιστωτικών
ιδρυμάτων, που ζητούν την ακύρωση της απόφασης του υπουργού Ανάπτυξης σχετικά με το θέμα, πρότεινε ο
εισηγητής προς την Ολομέλεια του
Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

> δΠραγματική ή εικονική; Κόντρα φαίνεται να έχει ξεσπάσει μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και των μεγάλων ελληνικών τραπεζών, με τις τελευταίες να ασκούν πίεση προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το πακέτο ενίσχυσης, για να στηρίξουν τις μεγάλες ζημίες από τις δραστηριότητές τους στην Ανατολική Ευρώπη και την πρώτη να αντιπροτείνει ως λύσεις τις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και τη μη διανομή μερίσματος.


Σχολιάστε εδώ