Aγροτοπατέρες businessmen

Κοκκινούλης, Νασίκας, Μπούτας… Θρυλικές φυσιογνωμίες του αγροτικού συνδικαλισμού, επάνω στα τρακτέρ με τις μαύρες σημαίες, να διεκδικούν τα «δίκαια» αιτήματα του αγροτικού κόσμου. Να «κόβουν» στη μέση την Ελλάδα με… μπλόκα, μέχρι να γονατίσει κάθε κυβέρνηση. Σήμερα, Σιδερόπουλος, Χρας, Δρόσος κ.ά. και άλλοι «νεοτσιφλικάδες»!
Η… κυνική απομυθομοποίηση όλων έγινε την προηγούμενη Κυριακή από ένα γλαφυρό κείμενο της Μαρίλης Μαργωμένου (στην «Καθημερινή»), με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Το… Mall του Κοκκινούλη και οι μπίζνες του Νασίκα»!
Αξίζει να το αναζητήσει κανείς και να το διαβάσει ολόκληρο, για να… μελαγχολήσει με την πραγματικότητα πίσω από την εικόνα:
Τα παλιά εκείνα χρόνια που τα τρακτέρ τριγύριζαν στα μπλόκα, η φυσιογνωμία που συντάραξε το αστικό μας σύμπαν ήταν ο «γαλάζιος» Θανάσης Κοκκινούλης. Ο «Μαρίνος Αντύπας της Δεξιάς» κατά τον Δημ. Ρέππα, ή ο «πρόεδρος κι αρχηγός», όπως ακόμη και σήμερα λατρεύει να τον φωνάζουν, πρέσβευε το κλασικό «η επανάσταση μπορεί να περιμένει». (…) Ακόμη και ο παλιός του σύμμαχος, ο Θανάσης Νασίκας (ή για τους φίλους «Νασούλιας»), εξαφανίσθηκε. Πού πήγε; Ο ευτραφής κύριος που οδηγούσε το τρακτέρ όταν ο νυν υπουργός Σ. Χατζηγάκης είχε αρπαχτεί επάνω του κι έκανε πύρινες δηλώσεις, ξενιτεύτηκε στα 54 του. Ο Νασούλιας την έκανε για Ρουμανία, λένε τώρα στον Τύρναβο.
Ο ίδιος πάλι λέει πως μετά τη θητεία του ως δήμαρχος Τυρνάβου εντόπισε στο Βουκουρέστι κάτι φθηνά οικοπεδάκια – άλλο αν οι παλιοί συναγωνιστές επιμένουν πως κάνει χρυσές δουλειές με μεσιτείες real estate για όποιον συντοπίτη του σκέφτεται να ρίξει μαύρη πέτρα στα ελληνικά χωράφια. Ό,τι κι αν λένε οι άλλοι, ο «Νασούλιας» ξέρει καλύτερα. Εκείνος έχει το μυαλό του στην Ουκρανία. «Αυτός είναι», λέει, «ο επόμενος σταθμός της επέκτασης Νασίκα!» Κι έτσι απ’ το δοξασμένο ’96 vς σήμερα, το «μπλοκ Κοκκινούλης & friends»… φυλλορρόησε. (…) Και μέσα στη δίνη του χρόνου, ο μόνος που έμεινε ίδιος, αν εξαιρέσουμε το λευκασμένο μούσι, ήταν ο «κόκκινος Κάπας». Δηλαδή ο Βαγγέλης Μπούτας του ΚΚΕ, με trademark την αγροτική κάπα. (…)
Οι λεγόμενοι «Νέοι Αγρότες», το νέο αίμα του αγροτοσυνδικαλισμού, έριξαν πρώτη φορά τον Δεκέμβριο το σύνθημα «όλοι στα Τέμπη χωρίς την κάπα!», και λίγο έλειψε να γίνει σύρραξη στην πλατεία της Καρδίτσας όταν τους εντόπισε ο κ. Μπούτας.
Ο οποίος πλέον τους αποκαλεί «κουλάκους με αστραφτερά 4×4», και -ω του θαύματος!- μοιάζει να συμφωνεί με τον κ. Κοκκινούλη. Βλέπετε, κι εκείνον τον απόδιωξαν απ’ τα μπλόκα, κι ίσως γι’ αυτό πικραμένος φωνάζει τους καινούργιους «νεοτσιφλικάδες»!
Βεβαίως, έχει στον αγώνα το πρωτοπαλίκαρό του, τον Χρήστο Σιδερόπουλο, με το λευκό μαλλί και τη στριγκή φωνή. Είναι ο κύριος που προ ημερών ούρλιαζε «Δρόσο, εσύ δεν σηκώθηκες στην Αλαμάνα που μας έλεγαν αλήτες!», περίπου σαν να εγκαλούσε τον Αθανάσιο Διάκο. Απευθυνόταν βεβαίως στον «πράσινο» Γιώργο Δρόσο απ’ τα Φάρσαλα. (…) Μόνο που μερικά χρόνια πριν ο κ. Δρόσος με το ανάκατο μαλλί ήταν… χρηματιστής στο Λονδίνο! (…) Εν ολίγοις, ο «Νέος Αγρότης» κ. Δρόσος έχει κάνει την αντίθετη ακριβώς διαδρομή απ’ τον «παλιό» κ. Κοκκινούλη.
Εκείνος ξεκίνησε με το τρακτέρ του, και πριν από μερικούς μήνες έφθασε ως πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας να ανοίξει το… Kokkinouli’s Mall στον κάμπο! Δηλαδή ένα γιγαντιαίο εμπορικό κέντρο 8 εκατομμυρίων ευρώ, με 240 υπόγειες θέσεις πάρκινγκ και 50 καταστήματα, το οποίο ονομάζεται «Gaea Lifestyle Center»! Ίσως η ιδέα να του ήρθε επειδή δεν έβρισκε Lacoste στη Λάρισα, πάντως το βέβαιον είναι πως το λαρισινό Mall το έστησε στην οδό Καρδίτσης, «για να το βλέπει κάθε φορά που θα έρχεται από την Καρδίτσα ο Μπούτας»!
Κι έτσι κάπως, η εποχή του αγροτικού λυρισμού παρήλθε ανεπιστρεπτί. Ακόμη κι ο Θανάσης Νασίκας θα ξεκαρδιζόταν αν άκουγε τώρα εκείνο το αξέχαστο Κοκκινουλικό απόφθεγμα: «Την αίσθηση που σου δίνει στις πεντέμισι το πρωί η μυρωδιά της αλωνισμένης καλαμιάς, δεν μπορεί να σ’ τη δώσει κανένας και τίποτα άλλο»! Πλην, ο «Νασούλιας» λείπει στο Βουκουρέστι για δουλειές…


Σχολιάστε εδώ