Φυλακισμένος ο Ειρηναίος!

Και ο μεγαλύτερος κακούργος να ήταν η Πολιτεία και πολύ περισσότερο η Εκκλησία, που υποτίθεται ότι η αγάπη είναι το κορυφαίο λάβαρό της, δεν θα του φέρονταν με τέτοιον βάναυσο και απαράδεκτο τρόπο. Αναλογίστηκαν ποιος θα φέρει την ευθύνη εάν πεθάνει υπό τις συνθήκες αυτές απομόνωσης όπου «ζει»;

Το «Π» έχει στην κατοχή του τις επιστολές που έστειλε η ομάδα των συνηγόρων του Ειρηναίου, με επικεφαλής τον Ιωάννη Κυριακίδη, στον πρωθυπουργό και στην υπουργό Εξωτερικών, μέσα από τις οποίες περιγράφουν τις απαράδεκτες συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιοί ο πρώην Πατριάρχης.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή που έστειλαν προς την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στις 30 Ιανουαρίου 2009 οι συνήγοροι του Ειρηναίου λένε φοβερά και τρομερά πράγματα, τα οποία καλό είναι το ΥΠΕΞ να πει εάν ισχύουν ή όχι. Αφού παραθέτουν τις κατά τη γνώμη τους παρανομίες που έγιναν για να εκθρονιστεί ο Ειρηναίος, καταγγέλλουν το ελληνικό κράτος ότι σκόπιμα μετείχε σε αυτές τις μεθοδεύσεις εναντίον του, «επειδή είναι έντιμος»! Επικαλούνται τα πρακτικά της ισραηλινής επιτροπής της Βουλής και ένορκες δηλώσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου, για να υποστηρίξουν ότι η Ντόρα Μπακογιάννη προέβη σε παραστάσεις προς το κράτος του Ισραήλ και όχι μόνο, για να εκθρονίσουν τον Πατριάρχη Ειρηναίο, επειδή είναι έντιμος και καλούσαν «τινές των άτακτων συνεργατών του να περιοριστούν».

Στη συνέχεια, αφού υποστηρίζουν ότι ήταν παράνομη η επέμβαση στο αυτοκέφαλο του Πατριαρχείου, ακόμη και για τον Οικουμενικό Πατριάρχη, θυμίζουν ότι ο Ειρηναίος «είναι έλληνας υπήκοος, έλληνας πολίτης» και απευθυνόμενοι στην κ. Μπακογιάννη καταγγέλλουν ότι «καλόγεροι του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, εκτός του γεγονότος ότι και με την κυβερνήσεώς σας τη συμβολή του άρπαξαν τον θρόνο, τον βασανίζουν, τον κακοποιούν και του στερούν κάθε ανθρώπινο δικαίωμα»!

Στη συνέχεια υποστηρίζουν ότι «καλόγεροι του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να τον δολοφονήσουν, να τον εξοντώσουν, διότι τον φθονούν που είναι έντιμος» και τους καλεί «να περιορίσουν τις αταξίες των»!

Ο Ειρηναίος, μέσω των συνηγόρων του, ζητάει να κινηθούν οι διαδικασίες για «να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη» στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Να φροντίσουν να… βρίσκεται στη ζωή και να είναι υγιής (!) με την αποκατάσταση «των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων» του, όπως για παράδειγμα να έχει δικαίωμα επισκέψεων όπως όλοι οι φυλακισμένοι (!), να του δοθούν αναδρομικά από το 2005 οι μισθοί του (για να μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια), να έχει ιατρική φροντίδα και περίθαλψη, όπως και να παίρνει τα φάρμακά του, και βέβαια να μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει ελεύθερα στο σπίτι του (στο οποίο ζει τα τελευταία 57 χρόνια).

Οι συνήγοροί του επισημαίνουν στην κ. Μπακογιάννη ότι η ζωή του Ειρηναίου κινδυνεύει και ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα για τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματά του από το ελληνικό κράτος, «δεν θα έχουμε άλλη εκλογή από του να λάβομε εμείς μέτρα εναντίον της υμετέρας εξοχότητας και του ελληνικού κράτους». Με άλλα λόγια, θα κινηθούν δικαστικά εναντίον της κ. Μπακογιάννη και του ελληνικού κράτους στα διεθνή δικαστήρια!

Λέτε να το δούμε κι αυτό;

Στην επιστολή τους πάντως διαπιστώνουν ότι όλες οι προσπάθειες που έγιναν μέχρι σήμερα είναι «φωνή βοώντος εν τη ερήμω» και επαναλαμβάνουν ότι εάν δεν σταματήσουν τα εγκλήματα που γίνονται σε βάρος του Ειρηναίου θα ασχοληθεί η δικαιοσύνη. Λένε μάλιστα με παράπονο ότι «εσείς ως κράτος παρέχετε ακόμη και σε κάθε μουσουλμάνο, αλβανίτη, αιτητή πολιτικού ασύλου, λαθρομετανάστη, στέγη, χρήματα, φαγητό, ρουχισμό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εργασία, κοινωνικές παροχές…», αλλά όλα αυτά ο Ειρηναίος τα στερείται!

Με το ίδιο παράπονο επισημαίνουν ότι έστειλαν τα καμιόνια της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αλλά «δεν μπορούσε το κράτος της μητέρας Ελλάδας να προσθέσει, πάνω στις αυτοκινητοπομπές με τις φάλαγγες των τροφίμων, ένα κοφίνι παξιμάδια για τον δυσπραγούντα εγκλωβισμένο Πατριάρχη Ειρηναίο;».

Και το ερώτημα με το οποίο κλείνουν την επιστολή τους είναι αδυσώπητο: «Ανέχεται εν γνώσει του το έθνος έναν πατριάρχη φυλακισμένο σε καλογερικό κελί από έλληνες ιερωμένους, έλληνα ορθόδοξο, να τον βασανίζουν απερίγραπτα απάνθρωπα;»

Είναι δυνατόν η Εκκλησία μας να επιτρέπει μια τέτοια εγκληματική συμπεριφορά στους κόλπους της που θυμίζει εποχές Ιεράς Εξέτασης;


Σχολιάστε εδώ