υπουργείο Εξω(φρεν)ικών
Δεν θέλουμε να πιστέψουμε τα όσα λέγονται για μετακινήσεις πρέσβεων προς το κέντρο, που συνιστούν ουσιαστικά πολιτικά μηνύματα… εσωκομματικού περιερχομένου. Μάλλον οι πληροφορίες αυτές οργίασαν λόγω της επιστροφής στο κέντρο των πρέσβεων Δ. Κοδέλλα (στενού συνεργάτη του Δ. Αβραμόπουλου), Δ. Καραϊτίδη λόγω της θητείας του στο διπλωματικό γραφείο του Α. Παπανδρέου και Φ. Βέρρου, που αν και ιδεολογικά βρίσκεται κοντά στη ΝΔ, δεν δείχνει να ενδιαφέρεται να γίνει αρεστός στην «οικογένεια» και θα χαρακτηριζόταν μάλλον καραμανλικός…
Ορθώς η υπουργός Εξωτερικών έδειξε τα αντανακλαστικά της και αποφάσισε από κοινού με τον ιρακινό ομόλογο της την ανέγερση αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή των αρχαίων Γαυγαμήλων, προκύπτει όμως ένα ερώτημα: Θα δείξει την ίδια ευαισθησία, ώστε να γίνει δεκτή η προσφορά ομογενών και να στηθεί μια προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου για λόγους και συμβολικούς μπροστά από το κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον; Όπως μάθαμε η προσφορά έχει διακριτικά απορριφθεί, προφανώς για να μην ενοχληθούν οι Σκοπιανοί.
Ο μέχρι τώρα γενικός γραμματέας ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΥΠΕΞ Δ. Κατσούδας είναι από αυτούς που προορίζονται να πάρουν μια από τις πολυπόθητες θέσεις του πρέσβη εκ προσωπικοτήτων. Παλιός γνώριμος και εκ των εμπίστων της κ. Μπακογιάννη, έχει διατελέσει και πρόεδρος, αν δεν κάνουμε λάθος, του Κέντρου Νέας Πολιτικής «Παύλος Μπακογιάννης». Συμπτώσεις…
Διευκρινίσεις πήραμε για το σχόλιό μας την προηγούμενη Κυριακή σχετικά με το γενικό προξενείο του Βανκούβερ. Τελικά το προξενείο, αν και γενικό, διαθέτει μόλις δύο διοικητικούς υπάλληλους και έναν από επιτόπιο προσωπικό, με αποτέλεσμα πολύ συχνά ακόμη και τα τηλέφωνα να απαντώνται από τον ίδιο τον γενικό πρόξενο, καθώς το υπόλοιπο προσωπικό είναι απασχολημένο.
Μια και πετάξαμε στον Καναδά υπάρχει μια ωραία ιστορία χαρακτηριστική του ελληνικού Δημοσίου: Ο γενικός πρόξενος Τορόντο κ. Ευθυμιάδης (με προϋπηρεσία στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και την αδελφή του να υπηρετεί ως διευθύντρια του γραφείου του γ.γ. του ΥΠΕΞ κ. Σκυλακάκη) φρόντισε να «δραπετεύσει» στο Βερολίνο ως δεύτερος στην πρεσβεία. Στο Τορόντο μετατέθηκε ο κ. Υψηλάντης από το υπουργείο Πολιτισμού. Όταν προφανώς διαπίστωσε το τι θα βρει εκεί, φρόντισε να «κάψει» τη μετάθεση και έτσι το σημαντικό και για εθνικούς λόγους (λόγω της έντονης παρουσίας Σκοπιανών) προξενείο παραμένει ακόμη ακέφαλο, μέχρις ότου αναλάβει καθήκοντα ο κ. Αζεμόπουλος στον οποίο έπεσε ο κλήρος να μαζέψει τα ασυμμάζευτα του προξενείου.
Από την αρχή του 2009 και μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου το τουρκικό γενικό επιτελείο είχε εκδώσει 43 ανακοινώσεις για υποτιθέμενες παρενοχλήσεις τουρκικών μαχητικών από ελληνικά αεροσκάφη. Προφανώς η Τουρκία θεωρεί ότι ο ελληνικός εναέριος χώρος είναι… διεθνής εναέριος χώρος, ή ότι τα πολεμικά αεροσκάφη της μπορούν να εισέρχονται στο FIR Αθηνών χωρίς να υποβάλλουν σχέδια πτήσης… Το αναφέρουμε για να μη δημιουργείται η εντύπωση ότι όλα βαίνουν καλώς, όπως θέλει να μας πείσει η υπουργός Εξωτερικών…
Θεωρητικώς δεν θα έπρεπε να λείπει η κ. Μπακογιάννη από το Συνέδριο του Μονάχου για θέματα Ασφάλειας, όχι μόνο ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ αλλά και με την ιδιότητα της υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας. Το πρόβλημα είναι ότι εκεί θα βρίσκεται και ο κ. Χόλμπρουκ και ενώ ελπίζαμε ότι θα παραμείνει εντός του κύκλου των αρμοδιοτήτων του ως απεσταλμένου για το Πακιστάν, την Ινδία και το Αφγανιστάν, ζήτησε να συναντηθεί και με την κ. Μπακογιάννη. Αν θυμηθούμε το ορμητικό του χαρακτήρος του ανδρός και την εμμονή του να… λύσει κατά το δοκούν τα εθνικά θέματα, όπως τα Ύμια και τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, το Κυπριακό και το Σκοπιανό, μάλλον δεν αποτελεί καλό οιωνό η βιασύνη του να συνομιλήσει με την ελληνίδα υπουργό…
Προβλέπουμε ότι θα προκληθούν αντιδράσεις (και συνδικαλιστικές) εάν επιχειρηθεί η παραβίαση της πρόβλεψης του νόμου ότι δεν μπορεί κανένας διπλωματικός να αναλαμβάνει τρίτο πόστο στο εξωτερικό ή να παραμένει πέραν της οκταετίας σε θέση του εξωτερικού. Τουλάχιστον η ΕΔΥ δεν μπορεί να επιτρέψει να αποκτήσουν νομιμοποίηση τέτοιες αποφάσεις μέσω Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Έτσι ρίχνει το μπαλάκι στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η οποία έτσι θα αναλάβει την ευθύνη για τα όποια ρουσφέτια προς γόνους επιφανών… μπαμπάδων στους οποίους οφείλουν και όλα τα… βήματά τους.
Χθες το απόγευμα έγινε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα τα «Ευαγή Ιδρύματα της Ρωμιοσύνης της Πόλης». Ομιλητές ο πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινοπουλιτών καθηγητής Ν. Ουζούνογλου και η δικηγόρος Κ. Χατεμί, από τις πιο συνεπείς αγωνίστριες για την προάσπιση των ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων στην Τουρκία. Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκαν στοιχεία για το Ορφανοτροφείο της Πριγκίπου και προβλήθηκε ταινία αφιερωμένη στο Ορφανοτροφείο «Το Καμάρι του Γένους». Μη ρωτήσετε ποιοι επίσημοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, γιατί η απάντηση θα είναι απογοητευτική…
Κόπηκε η πίτα στον Ναυτικό Όμιλο Πειραιά. Παραβρέθηκαν 52 πρόξενοι. Από το υπουργείο Εξωτερικών ΚΑΝΕΝΑΣ! Αυτό έλειπε, να ασχολείται μ’ αυτά η Ντόρα…
Εκεί στο Γραφείο Τύπου της πρεσβείας μας στο Λονδίνο, γίνεται δουλειά, προωθούνται οι ελληνικές θέσεις ή απλώς είναι μόνο για αργομισθίες; Και μάλιστα αρκετά πλούσιες. Αλήθεια, μήπως μπορεί να μας πει το ΥΠΕΞ πόσο μας κοστίζει η λειτουργία του Γραφείου Τύπου και τι προσφέρει;
«Το ΥΠΕΞ με αδίκησε, με ταπείνωσε και τώρα με καταστρέφει χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο και χωρίς να με έχει ακόμη δικάσει η ποινική δικαιοσύνη. Φυσικά θα αγωνιστώ μέχρι να λάμψει η αλήθεια. Η πικρία μου για την άδικη αυτή συμπεριφορά της υπηρεσίας σε βάρος μου δεν έχει όρια», μου γράφει ο πρέσβης κ. Παναγιώτης Δ. Καγκελάρης, για την απόλυσή του από το υπουργείο Εξωτερικών, έπειτα από καταγγελίες για «πώληση μεγάλου αριθμού θεωρήσεων, έναντι μεγάλων ποσών».
Την κουμπάρα της, Καλλιόπη Μπουρδάρα (πρώην βουλευτίνα), βάζει η Ντόρα πρέσβειρα της UNESCO, θέση που κατέχει σήμερα ο πρώην ευρωβουλευτής και για χρόνια πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Γιώργος Αναστασόπουλος, που έχει πολλές επιτυχίες στην προώθηση ελληνικών θέσεων.
**
Ακούμε για οικονομίες και περικοπές. Αληθεύει ότι το ποσό των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ έχει αυξηθεί την τελευταία διετία; Και καθώς μεγάλο μέρος των «ανελαστικών» δαπανών που καλύπτονταν από τα μυστικά κονδύλια έχουν πλέον εξαλειφθεί, το ερώτημα είναι πού πάνε τα πέντε-έξι δισεκατομμύρια (παλιές δραχμούλες);