Το σκάνδαλο της Αγίας Παρασκευής Τεμπών ξανά στις δικαστικές αίθουσες

Αφορμή η συνεχιζόμενη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στον Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνάτιο και τον λαϊκό Τριαντάφυλλο Τασιόπουλο, ιδιοκτήτη εμπορικού καταστήματος στη Λάρισα, από τον οποίο ο ιεράρχης ζητεί αποζημίωση 80.000 ευρώ, λόγω ηθικής βλάβης.
Η υπόθεση ανατρέχει στην περίοδο που το «ιερό σκάνδαλο» κυριαρχούσε στην επικαιρότητα. Καλεσμένος σε πρωινή εκπομπή του Alter, ο κ. Τασιόπουλος απαντά με τον δικό του τρόπο στις δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ασκώντας έντονη κριτική για τη διάτρητη διαδικασία διαχείρισης των εσόδων από το ιερό προσκύνημα που επέτρεψε την υπεξαίρεση εκατομμυρίων από επίορκα μέλη της επιτροπής, επιρρίπτοντας προφανώς ευθύνες, όπως εύλογα μπορεί να υποθέσει κανείς, και στον εποπτεύοντα τα εκκλησιαστικά πράγματα τοπικό Μητροπολίτη.
Ο κ. Ιγνάτιος υπέβαλε τότε έγκληση κατά του κ. Τασιόπουλου για να ακολουθήσει η άσκηση ποινικής δίωξης για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του Μητροπολίτη, από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας.
Κατά την εκδίκαση, ωστόσο, της υπόθεσης από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, την 5-12-2007, ο κ. Ιγνάτιος
ανακάλεσε την έγκλησή του, ο κ. Τασιόπουλος αποδέχθηκε την ανάκληση και η δίωξη εναντίον του έπαυσε.
Το περίεργο όμως είναι ότι ο Μητροπολίτης επιμένει στην εκδίκαση αγωγής που είχε επίσης καταθέσει τότε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Λάρισας, βασισμένη στα ίδια πραγματικά περιστατικά με την έγκληση που ανακάλεσε, ζητώντας από το δικαστήριο να υποχρεωθεί ο κ. Τασιόπουλος να του καταβάλει το εξοντωτικό ποσό των ογδόντα χιλιάδων ευρώ, ως αποζημίωση για την προσβολή της προσωπικότητας που υπέστη από όσα ο κατηγορούμενος είχε πει στην προαναφερθείσα συνέντευξη.
Η δίκη αυτή πρόκειται να διεξαχθεί στην αίθουσα του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λάρισας στις 17 Φεβρουαρίου 2009, τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά.
Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι ενώ ο Μητροπολίτης Λάρισας ανακάλεσε την έγκλησή του για την ίδια υπόθεση, επιμένει εν τούτοις στην αγωγή χρηματικής αποζημίωσης για το ίδιο ζήτημα. Μοιάζει δηλαδή να μην επιδιώκει τον ποινικό κολασμό αλλά την οικονομική εξόντωση του κ. Τασιόπουλου.
Άλλα πάντως θα περίμενε κανείς να διακρίνουν την προσωπικότητα ενός ιεράρχη, ακόμη κι όταν βάλλεται αδίκως. Διάθεση συγχώρεσης και πνεύμα καταλλαγής. Υπερβάσεις είναι το ζητούμενο
από έναν πνευματικό καθοδηγητή.


Σχολιάστε εδώ