Τούρκο Πρόεδρο στην Κύπρο δέχεται ο Χριστόφιας!

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διατύπωσε την άποψη αυτή την περασμένη Πέμπτη όταν αναφέρθηκε στην πορεία της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, ειδικά σε ό,τι αφορά την κατανομή των εξουσιών σε επίπεδο εκτελεστικής και νομοθετικής, καθώς και το περιουσιακό. Ο κ. Χριστόφιας υποστήριξε ότι δεν αποδέχεται επιδιαιτησία και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

Εκτελεστική εξουσία
Στο κεφάλαιο κατανομής των εξουσιών, και δη της εκτελεστικής, ο κύπριος Πρόεδρος, μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στη Λευκωσία προς τους ξένους ανταποκριτές, τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε εκλογή Προέδρου και Αντιπροέδρου από το σύνολο του λαού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, με εκ περιτροπής προεδρία για έξι χρόνια. Τα 4 χρόνια θα έχουν την προεδρία οι Ελληνοκύπριοι και τα 2 οι Τουρκοκύπριοι. Το Υπουργικό Συμβούλιο θα είναι κοινό, με αναλογία 70% Ελληνοκύπριους και 30% Τουρκοκύπριους. Επί του ίδιου θέματος, οι Τουρκοκύπριοι ζητούν να γίνεται η εκλογή Προέδρου και Αντιπροέδρου από τη Γερουσία και, αντί Υπουργικού Συμβουλίου, να υπάρχει Προεδρικό Συμβούλιο με αναλογία που πάει πέραν του Σχεδίου Ανάν, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστόφιας, αφού ζητούν να συμμετέχουν σε αυτό 4 Ελληνοκύπριοι και 3 Τουρκοκύπριοι (το Σχέδιο Ανάν προέβλεπε αναλογία 4 προς 2). Εννοείται ότι η Γερουσία θα εκλέγει Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο εκ περιτροπής από το Προεδρικό Συμβούλιο, με εξουσίες που στην ουσία θα καθιστούν τον Αντιπρόεδρο συμπρόεδρο. Πάντως, εάν κάποιας επιχειρήσει να μοιράσει τη διαφορά των προτεινόμενων ποσοστώσεων, καταλήγει στο 4 προς 2 του Σχεδίου Ανάν!

Νομοθετική εξουσία
Στη νομοθετική εξουσία ο Πρόεδρος Χριστόφια διαβλέπει ότι είναι καλύτερα τα πράγματα, ότι υπάρχει σύγκλιση και ότι μπορούν οι δύο πλευρές να φτάσουν σε αποτέλεσμα. Στη Γερουσία συμφωνούν και οι δύο πλευρές ότι η αναλογία θα είναι 50% – 50%, για να μπορεί να αποτυπώνεται η πολιτική και θεσμική ισότητα μεταξύ των δύο συνιστώντων κρατών. Στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο η αναλογία θα είναι με βάση τον πληθυσμό. Σε κάθε περίπτωση, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες ώστε η πλειοψηφία να μην επιβάλει τη θέλησή της στη μειοψηφία.

Περιουσιακό
Σε ό,τι αφορά το περιουσιακό, εκεί, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, υπάρχει διαφορά απόψεων, εφόσον η τουρκοκυπριακή πλευρά επιδιώκει να έχει τον πρώτο λόγο ο σημερινός παράνομος κάτοχος των ελληνοκυπριακών περιουσιών, είτε αυτός είναι έποικος είτε Τουρκοκύπριος, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητά να έχει τον πρώτο λόγο ο ελληνοκύπριος μόνιμος δικαιούχος, ο οποίος θα έχει τις εξής επιλογές:

1) Να επανακτήσει την περιουσία του.
2) Να την αφήσει στον Τουρκοκύπριο ή στον έποικο και να αποζημιωθεί.
3) Να την εκμισθώσει στον Τουρκοκύπριο ή στον έποικο, εφόσον αυτός περιληφθεί σ’ εκείνους που θα παραμείνουν.
4) Να την ανταλλάξει με τουρκοκυπριακή περιουσία που βρίσκεται στις ελεύθερες περιοχές, εάν αυτό γίνει δεκτό από τον τουρκοκύπριο δικαιούχο.

Η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία
Σύμφωνα πάντοτε με τον Πρόεδρο, θα δημιουργηθεί Συμβούλιο Περιουσίων που θα ασχολείται με τα πιο πάνω θέματα επί τη βάσει των όσων θα αποφασιστούν στο πλαίσιο της τελικής λύσης, η οποία, πρόσθεσε, δεν μπορεί να είναι άλλη από εκείνη της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και της πολιτικής ισότητας, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.


Σχολιάστε εδώ